Za program ruralnog razvoja BPK 180.000 KM

31.08.2018. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Za program ruralnog razvoja BPK 180.000 KM

Sredstva po ovom programu odobrena su i Udruženju "Opstojnost Goražde" za sanaciju lokalnog puta Berovina-Radići-Jelah.

U Ministarstvu privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer su potpisani ugovori o dodjeli sredstava po Programu ruralnog razvoja za 2018. godinu. U ove svrhe budžetom je planirano ukupno 180.000 KM.

Ugovore sa ministrom privrede Anesom Salmanom potpisali su korisnici sredstava za projekte ruralnog razvoja lokalnih zajednica, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec, pomoćnik načelnika Općine Foča u FBiH Nihad Hadžiahmetović, kao i predstavnici udruženja s prostora Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

"Osnovni cilj ovog programa je stvaranje boljih životnih uslova za većinu ruralnog stanovništva. Neophodno je osigurati ljudima kvalitetnije uslove za život u svim segmentima, a znamo šta u tom smislu predstavlja sama putna infrastruktura", istakao je ministar Salman.

Kroz program ruralnog razvoja  u Gradu Goraždu podržan je projekt sanacije nekategorisanog putnog pravca Goražde-Milanovići-Radijevići u vrijednosti 4.000 KM. Za područje Općine Pale u FBiH odobren je projekt sanacije nekategorisanih putnih pravaca u ruralnim područjima ove općine za koji su predviđena sredstva u iznosu od 5.700 KM. U Općini Foča u FBiH sa 4.500 KM bit će finansiran projekt postavljanja LED rasvjete u zaseocima mjesne zajednice Jabuka.

Sredstva po ovom programu odobrena su i Udruženju "Opstojnost Goražde" za sanaciju lokalnog puta Berovina-Radići-Jelah.

Također, u okviru Programa ruralnog razvoja za 2018. godinu osigurana su i sredstva za izgradnju lovno-privrednih objekata na području sve tri lokalne zajednice, a ugovore o dodjeli sredstava potpisali su predstavnici lovačkih društava „Biserna“ Goražde, „Grebak“ Foča u FBiH i „Dr. Zahid Čaušević“ Prača.

Ministar privrede BPK Goražde jučer je podsjetio da je najveći iznos sredstava po Programu ruralnog razvoja u iznosu od 129.500,00 KM, predviđen  za još jedan projekt Grada Goražda. Riječ je o rekonstrukciji i asfaltiranju putnog pravca Sadba-Krtjanovići. Za potpisivanje ovog ugovora, Skupština je na svojoj posljednjoj sjednici ovlastila premijera BPK Goražde Emira Okovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital