Izmijenjena osnovica za obračun plaća za sve budžetske korisnike u KS

22.09.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Izmijenjena osnovica za obračun plaća za sve budžetske korisnike u KS

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjem nastavku sjednice donijela zaključak kojim je predložila izmjenu osnovice za obračun plaće za period septembar-decembar 2018. godine.

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjem nastavku sjednice donijela zaključak kojim je predložila izmjenu osnovice za obračun plaće za period septembar-decembar 2018. godine u iznosu od 310 KM za sve korisnike koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu i uputi ga Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje, a koja će ga proslijediti u hitnu skupštinsku proceduru. 

Vlada KS je istim zaključkom predložila i osnovicu za obračun plaće za 2019. godinu u iznosu od 310 KM za sve korisnike koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo, izuzev uposlenika u visokom obrazovanju.

U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH i kolektivnim ugovorima koji su na snazi, Vlada KS će pozvati reprezentativne sindikate na pregovore radi usaglašavanja osnovice i boda.

Vlada je zadužila ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS da o svim tačkama ovog zaključka upozna Ekonomsko-socijalno vijeće KS na prvoj narednoj sjednici. 

Ovom prilikom je istaknuto kako je Vlada Kantona Sarajevo sve dodatne zahtjeve Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, a koji su iznijeti na posljednjem zajedničkom sastanku, uvrstila u svoj Plan i program za ovu godinu, kao i u nedavno usvojene Pedagoške standarde i normative.

Također je naglašeno da se ulaganje u obrazovanje značajno povećalo u posljednje dvije godine, jer je u ovom periodu u ovu oblast uloženo oko 18 miliona KM, saopćeno je iz Press službe KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital