Kina zabilježila najslabiji ekonomski rast od 2009. godine

19.10.2018. 10:59 / Izvor: Fena
Kina zabilježila najslabiji ekonomski rast od 2009. godine

Kineski ekonomski rast u trećem kvartalu tekuće godine najslabiji je od vrhunca globalne finansijske krize 2009. godine.

Kineski ekonomski rast u trećem kvartalu tekuće godine najslabiji je od vrhunca globalne finansijske krize 2009. godine, dok je višegodišnja kampanja u suočavanju s dužničkom krizom i strahovima od trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, počela da pokazuje i posljedice.

Kineske vlasti pokušavaju da se suoče s brojnim izazovima, dok su strahovanja od usporenog finansijskog rasta izazvala turbulencije na domaćim berzama, a nagli pad vrijednosti nacionalnog  juana u odnosu na dolar pojačao je zabrinutost među prognozerima ekonomskog rasta. 

Ekonomski rast u trećem kvartalu ove godine iznosi 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, manje od 6,7 posto u drugom kvartalu, saopćio je Nacionalni zavod za statistiku. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju ekonomski rast od 6,6 posto u kvartalu između jula i septembra.

To je najslabiji zabilježeni kvartalni rast BDP-a od 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu.

"Trend usporavanja se jača uprkos obećanja kineskih vlasti da će ohrabriti domaća ulaganja kako bi pomogla ekonomiji. Unutrašnji trendovi pokazali su se slabijim od neočekivano jakog izvoza", izjavio je Kota Hirayama, visoki ekonomski analitičar tržišta u razvoju u SMBC Nikko Securities u Tokiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital