Tržište nekretnina spasavaju stranci

24.09.2013. 08:54 / Izvor: Glas Srpske
Tržište nekretnina spasavaju stranci

U vrijeme kada je kupovina stana stanovnicima RS nemoguća misija, tržište nekretnina spasavaju stranci, koji kupuju kako stanove, tako i kuće, zemljište, ali i poslovne prostore.

U vrijeme kada je kupovina stana stanovnicima RS nemoguća misija, tržište nekretnina spasavaju stranci, koji kupuju kako stanove, tako i kuće, zemljište, ali i poslovne prostore.

Vlasnik Agencije za nekretnine "Tviko" iz Trebinja Vaso Milić rekao je da su za nekretnine u ovom dijelu Srpske uglavnom zainteresovani Rusi.

"Oni traže nekretnine u RS jer su dosta jeftinije u odnosu na Crnu Goru, gdje su prethodnih godina dosta kupovali. Rusi kupuju stanove, kuće, ali i veće kvadrature zemljišta na kojem grade objekte", rekao je Milić.

On je dodao da se veliki broj stanovnika iz Njemačke, Holandije i Francuske lani interesovao za nekretnine u najelitnijem dijelu Trebinja.

"Interesovanja ima i sada, ali je nešto slabije",  kazao je Milić. On je istakao da su nekretnine u Srpskoj za strance dosta jeftine, u odnosu na njihova primanja.

"Neki kupuju nekretnine jer imaju svoje firme u RS, dok drugi kupuju stanove i kuće i dolaze samo za vrijeme godišnjeg odmora", kazao je Milić.

On je naglasio da stranci spasavaju tržište nekretnina u RS jer domaće stanovništvo nema novca.

Vlasnik agencije "Euro agent" iz Banjaluke Senka Gatarić kazala je da su se ove godine za stanove u najvećem gradu Srpske raspitivali uglavnom stanovnici Austrije, dok su prethodnih godina za nekretnine u Banjaluci bili zainteresovani stanovnici Izraela.

Ona je dodala da su Rusi, pored kupovine, zainteresovani i za zakup stanova i poslovnih prostora.

"Otvaranje predstavništava firmi iz Rusije dovelo je i do toga da  su stanovnici ove zemlje najviše zainteresovani za nekretnine u RS", kazala je Gatarićeva.

Vlasnik Agencije za nekretnine "Marić nekretnine" u Modriči Emilija Marić kazala je da u ovoj opštini stranci najviše kupuju stanove i placeve.

"Ljudi iz Švajcarske, Austrije i Njemačke najviše kupuju placeve i stanove u ovom dijelu Srpske. Da njih nema, većina agencija za nekretnine ne bi mogla da opstane", kazala je Marićeva i dodala da stanovnici RS nemaju novca za kupovinu stanova, a komplikovane procedure banaka prilikom dobijanja kredita i velike kamate sprečavaju ih da podignu stambeni kredit.

Ipak, stanove u RS ne mogu da kupe baš svi stranci koji to žele, jer nekretnine mogu da kupuju samo državljani onih zemalja u kojima i državljani BiH mogu da kupe stanove, kuće ili zemljište.

U Ministarstvu pravde RS kazali su da BiH ima potpisan  reciprocitet kod sticanja prava vlasništva nad nekretninama sa Austrijom, Švajcarskom, Makedonijom, Iranom, Italijom, Crnom Gorom, Rusijom, Kneževinom Monako, te Panamom, Egiptom, Grčkom, Francuskom, Danskom i Estonijom.

Pored toga, BiH ima potpisan reciprocitet i sa Velikom Britanijom, Izraelom, Turskom, Katarom, Japanom, Njemačkom, SAD, Slovačkom, Kanadom, Južnom Korejom, Jordanom, Španijom, Srbijom i Bugarskom.

Cijene

Cijena kvadratnog metra stambenog prostora u staroj gradnji u najvećem gradu Srpske košta od 1.400 do 1.800 maraka, dok se u novim zgradama kvadrat kreće oko 2.000 maraka. U Trebinju je za stanove u starijim zgradama potrebno izdvojiti nešto manje novca, odnosno kvadratni metar košta od 800 do 1.000 maraka. U Modriči je za kvadrat stana nove gradnje potrebno izdvojiti od 1.200 do 1.400 maraka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital