Slovenska gospodarska komora protiv objave poreznih dužnika

06.04.2013. 08:46 / Izvor: Fena
Slovenska gospodarska komora protiv objave poreznih dužnika

Slovenska gospodarska komora pozvala je u petak vladu Alenke Bratušek da spriječi objavu popisa poreznih dužnika s dugom većim od 5.000 eura.

Slovenska gospodarska komora pozvala je u petak vladu Alenke Bratušek da spriječi objavu popisa poreznih dužnika s dugom većim od 5.000 eura.

Porezna uprava trebala bi prvi takav "stup srama" za porezne dužnike  objaviti 15. travnja, nakon čega bi se periodički ažurirao novim podacima.

Takvu je objavu podataka koji su se ranije tretirali kao povjerljivi omogućio zakon o poreznom postupku prihvaćen potkraj prošle godine, u vrijeme prijašnje vlade Janeza Janše.

"Objava popisa poreznih dužnika izuzetno je radikalan potez i uvjereni smo da će izazvati više štete nego koristi", navedeno je u priopćenju za javnost.

Gospodarska komora zato slovenskoj vladi preporučuje da zakonskim izmjenama onemogući objavljivanje podataka s imenima i adresama poduzeća i pojedinaca čije su nepodmirene porezne obveze starije od tri mjeseca, a koje prelaze iznos od 5.000 eura.

Slovenski mediji koji se pozivaju na službene podatke navode da će se na popisu takvih dužnika naći 15.917 pravnih i fizičkih osoba čije su ukupne obveze prema državi sa 25. ožujka ove godine iznosile 929 milijuna eura. Od toga iznosa dug od 350 milijuna eura odnosi se na dug više od 11.000 pojedinaca, odnosno fizičkih osoba. Ostatak čine dugovi poduzeća od kojih je dio završio u stečaju, pa država dug ne može naplatiti.

U gospodarskoj komori navode da će objava podataka o slovenskim poreznim dužnicima izazvati "više štete nego koristi", jer se na njemu mogu naći i oni koji s porezom kasne iz objektivnih razloga ili nelikvidnosti, te oni protiv kojih porezni postupci još nisu pravomoćno završeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital