Slovenija mora da nadoknadi "Zastavi" 2,4 miliona eura

18.07.2015. 09:18 / Izvor: SRNA
Slovenija mora da nadoknadi 'Zastavi' 2,4 miliona eura

Nadležni prvostepeni sud u Ljubljani presudio je da Slovenija kragujevačkoj Grupi "Zastava vozila", na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u Ljubljani procijenjen na oko 2,4 miliona eura.

Nadležni prvostepeni sud u Ljubljani presudio je da Slovenija kragujevačkoj Grupi "Zastava vozila", na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u Ljubljani procijenjen na oko 2,4 miliona eura.

"Zastava" očekuje znatno veću nadoknadu, uvećanu za kamate obračunate za 24 godine unazad, preciznije za period od 31. januara 1991. godine - piše beogradski "Danas".

U "Zastavi" očekuju da će uskoro biti riješen problem njene imovine u BiH, konkretno u Sarajevu, gdje posjeduje dva prodajno-servisna objekta ukupne vrijednosti oko 1,4 miliona eura.

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Dragan Srejović kaže da će se kragujevačka fabrika, ukoliko drugostepeni sud u LJubljani po žalbi Slovenije poništi prethodnu presudu, obratiti Sudu u Strazburu.

Time, dodao je on, u "Zastavi" demonstriraju čvrstu riješenost da vrate ili naplate imovinu koja je u minulim decenijama širom bivše Jugoslavije sticana novcem "Zastavinih" trudbenika.

"Zastava", kaže Srejović, posjeduje validnu dokumentaciju o imovini te fabrike u svim novonastalim državama na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije.

"Zastava" je sporazumno svojevremeno naplatila svoju imovinu u Hrvatskoj /objekat u Zagrebu i odmaralište u Pučišću na Braču/ i u Makedoniji /proizvodni pogoni, hotel u Ohridu i drugo.

List podsjeća da je novcem od naplate te imovine "Zastava" izmirila stari dug "Fiatu", što je, prije desetak godina, bio prvi uslov za povratak Italijana u kragujevačku fabriku automobila.

Za razliku od Hrvatske, Makedonije i BiH, Crna Gora, slično Sloveniji, nije voljna da sporazumno riješi zahtjev "Zastave" da joj se vrati imovina u toj državi.

Zato je "Zastava" nedavno nadležnom sudu u Podgorici podnijela tužbu protiv Crne Gore kojom zahtijeva da joj se plati lokacija u Bečićima na kojoj je izgrađen luksuzni hotel "Splendid", za šta traži nadoknadu od 11,5 miliona evra, uz spremnost da prihvati i procjenu sudskog vještaka.

Srejović kaže da u Grupi "Zastava vozila" planiraju da novcem od nadoknade za imovinu u Sloveniji i Crnoj Gori bar djelimično riješe finansijske probleme "Zastava kamiona", "Zastava specijalnih automobila" u Somboru, "Zastave INPRO" i drugih firmi koje posluju u okviru te grupacije.

Ova grupacija je krajem maja uvrštena u spisak od 17 domaćih preduzeća u restrukturisanju koja će biti zaštićena od potraživanja povjerilaca u narednih godinu dana

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital