Pogoršana poslovna klima u Njemačkoj

24.06.2014. 12:55 / Izvor: HRT
Pogoršana poslovna klima u Njemačkoj

Ifo indeks poslovne klime u lipnju je tako smanjen na 109,7 bodova, sa 110,4 boda u prethodnom mjesecu, objavio je ugledni njemački institut za ekonomska istraživanja.

Poslovno povjerenje u njemačkom gospodarstvu u lipnju je pogoršano više nego što se očekivalo, pokazalo je najnovije izvješće tamošnjeg Instituta.

Ifo indeks poslovne klime u lipnju je tako smanjen na 109,7 bodova, sa 110,4 boda u prethodnom mjesecu, objavio je ugledni njemački institut za ekonomska istraživanja. Ekonomisti su očekivali da će biti tek neznatno smanjen, na 110,3 boda.

Ocjena aktualnih prilika u najvećem europskom gospodarstvu ostala je nepromijenjena, uz odgovarajući indeks od 114,8 bodova u lipnju, što znači da je stagnirao na mjesečnoj razini. Ekonomisti su bili prognozirali njegovo blago povećanje, na 115 bodova.

Što se tiče očekivanja u vezi s budućnošću, čelnici kompanija pokazali su ipak veću skepsu nego u prethodnom mjesecu. Tako je odgovarajući indeks smanjen na 104,8 bodova u lipnju, sa 106,2 boda u mjesecu prije.

Njemačko gospodarstvo strahuje od mogućih posljedica kriza u Ukrajini i Iraku, zaključuje u priopćenju čelnik instituta Hans-Werner Sinn.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital