Azijska tržišta: Većina indeksa u minusu

08.08.2022. 10:27 / Izvor: HINA
Berza

Na azijskim burzama većina regionalnih indeksa u ponedjeljak je bila u minusu, dok je tečaj dolara nastavio jačati, poduprt iznenađujuće snažnim podacima s američkog tržišta rada.

Na azijskim burzama većina regionalnih indeksa u ponedjeljak je bila u minusu, dok je tečaj dolara nastavio jačati, poduprt iznenađujuće snažnim podacima s američkog tržišta rada, koji podupiru nastavak Fedova super-agresivnog podizanja kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,5 posto, nakon tri pozitivna trgovinska dana.

Istodobno, japanski Nikkei je stagnirao, dok je južnokorejski Kospi bio u blagom minusu 0,2 posto, a kineski indeksi za 0,1 posto.

Tržišta su podigla svoja očekivanja na 70 posto da će američka središnja banka u rujnu nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, nakon što je već u dva navrata kamatne stope podigla za 0,75 postotnih bodova, odnosno ukupno za 1,5 posto, u nstojanju da suzbije snažnu inflaciju.

Razlog za to je bolji od očekivanja podatak o broju zaposlenih u SAD-u, koji je tijekom srpnja porastao za 528 tisuća, što je već 19. mjesec da raste, unatoč padu aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u zadnja dva tromjesečja.

Nove smjernice investitorima dat će objava podatka o inflaciji u SAD-u u srijedu, a očekuje se da će iznositi 8,7 posto, nakon lipanjskih 9,1 posto.

"Unatoč usporavanju gospodarstva, Fed će vjerojatno podići kamatne stope za dodatnih 75 baznih bodova na rujanskom zasjedanju. Ključno je pitanje hoće li ustvrditi da će tek značajno povećanje stope nezaposlenosti biti ispunjenje njihovih ciljeva. Bude li tako, dat će naznake o daljnjem rastu kamatnih stopa, uz poruku da će u kratkom roku biti manje senzitivni na kretanje gospodarskih aktivnosti", izjavio je ekonomski istraživač pri JPMorganu, Bruce Kasman.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u, naime, u srpnju je pala na predpadnemijsku razinu od 3,5 posto, s lipanjskih 3,6 posto.

Odlična izvedba dolara

Podaci o snažnom tržištu rada u SAD-u, međutim, podupiru jačanje američke valute, pa je u ponedjeljak dolarov indeks, koji mjeri njezino kretanje prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, poskupio za 0,8 posto, na 106,64 bodova.

"Ključni podaci na milijune kilometara su udaljeni od trenutne recesije, a tiču se zapošljavanja i visine stope nezaposlenosti. Ti podaci pozitivno će utjecati na daljnje kretanje dolara prema ostalim svjetskim valutama", navodi Alan Ruskin, čelnik strategije za devizne pri Deutsche Bank.

Sa sve izglednijim nastavkom rasta kamatnih stopa u SAD-u veći su prinosi koje nudi dolar u odnosu na ostale valute, pa je tečaj dolara jutros porastao prema jenu za 1,6 posto, na 135,27 jena.

Tek blago dolar je ojačao i prema euru, koji tako stoji 1,0173 dolara, nakon što je Moody's snizio izglede za kreditni rejting Italije nakon što je premijer Mario Draghi dao ostavku.

Cijene nafte, pak, nastavile su kliziti, nakon što su prošloga tjedna potonule otpriliek za 9 posto, najviše od travnja, zbog očekivanja da će globalna potražnja oslabiti dok središnje banke nastavljaju sa zaoštravanjem monetarnih politika.

Barel Brenta u Londonu pojeftinio je jutros za 11 centi, na 94,8 dolata, a WTI na američkom tržištu za 13 centi, na 88,88 dolara za barel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital