Masovna prodaja dionica

Europske bankarske dionice imale najteži pad u godinu dana

14.03.2023. 08:04 / Izvor: seebiz.eu
Dionice

Dionice europskih banaka pretrpjele su u ponedjeljak najveći pad u godinu dana.

Dionice europskih banaka pretrpjele su u ponedjeljak najveći pad u godinu dana.

Ulagači su masovno prodavali dionice europskih banaka treći dan zaredom u ponedjeljak, unatoč dramatičnim potezima koje su tijekom vikenda poduzele vlade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva da ojačaju povjerenje u financijski sustav nakon kolapsa banke Silicijske doline u petak.

Europski referentni indeks Stoxx Europe 600 Banks, koji prati 42 velike banke u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu, pao je 5,6% do sredine poslijepodneva - zabilježivši najveći pad od ožujka prošle godine. Širi indeks Stoxx Europe 600 pao je 2,1%, dok je bankovni FTSE 100 (UKX) pao 2,2%.

Dionice posrnule švicarske banke Credit Suisse (AMJL) pale su 12% na novu rekordno nisku razinu, prije nego što su se oporavile. Dionice HSBC (FTRXX) pale su 3,8%, Barclays (ATMP) 5,7%, Deutsche Bank (DB) 4,3% i talijanski Unicredit (UNCFF) 7,5%.

Padovi su pojačali strahove da bi nakon drugog najvećeg kolapsa američkog bankarstva u povijesti moglo uslijediti daljnje propadanje slabijih banaka. To je unatoč intervencijama dužnosnika s obje strane Atlantika kako bi zaustavili paniku i relativno ograničenoj izloženosti među europskim bankama SVB-u i njegovim klijentima.

"Ulagači su još uvijek potreseni događajima u proteklih nekoliko dana", rekla je za CNN Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta investicijske platforme Hargreaves Lansdown

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital