rast cijena sirovina

Europske burze u plusu drugi dan zaredom

29.09.2023. 11:14 / Izvor: HINA
berze

Foto: EPA

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na europskim su burzama jutros indeksi porasli, drugi dan zaredom, pri čemu su, zahvaljujući rastu cijena sirovina, najviše na vrijednosti dobile dionice rudarskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,26 posto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,30 posto, na 15.839 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 7.340 bodova.

Najviše su, u prosjeku 1,7 posto, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru.

Rast i na azijskim burzama

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,8 posto.

I jutros su, drugi dan zaredom, najviše porasli kineski burzovni indeksi jer su tamošnje vlasti u ponedjeljak uvele nove mjere za poticanje tržišta, pa su, među ostalim, smanjile pristojbe u trgovanju dionicama.

Na taj način vlasti pokušavaju vratiti povjerenje ulagača, s obzirom na to da se cijene dionica kreću blizu najnižih razina u ovoj godini.

No, to će potaknuti tržište kapitala, ali ne i realno gospodarstvo, koje i dalje raste znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital