SAOPŠTENO

Srbija prodaje obveznice za gotovo milijardu eura da bi finansirala projekat EXPO 2027

20.10.2023. 11:05 / Izvor: Akta.ba
srbija

Vlada Srbije donijela je na sednici održanoj 28. septembra odluku o emisiji osmogodišnje benčmark državne obveznice u iznosu od 110 milijardi dinara.

Vlada Srbije donijela je na sednici održanoj 28. septembra odluku o emisiji osmogodišnje benčmark državne obveznice u iznosu od 110 milijardi dinara, saopštila je danas Uprava za javni dug.

"Republika Srbija će prodajom benčmark obveznice, između ostalog, obezbijediti sredstava za podršku infrastrukturnih projekata u okviru specijalizovane svjetske izložbe EXPO Beograd 2027, koja će biti organizovana u Beogradu 2027. godine", navodi se u saopštenju.

Osmogodišnja benčmark obveznica će biti ponuđena na aukcijama u 2023. i 2024. godini počev od 24. oktobra 2023. godine, kada će se održati prva aukcija.

Na aukcijama mogu učestvovati i domaća i strana pravna i fizička lica, preko ovlašćenih učesnika.

Minimalna količina državnih hartija od vrijednosti koje po aukciji može da kupi jedno pravno ili fizičko lice je pet komada.

Maksimalna vrijednost državnih hartija koje može da kupi jedno pravno ili fizičko lice po konkurentnim nalozima u fazi aukcije iznosi 50% od ukupnog obima emisije, odnosno obima aukcije kod reotvaranja emisije.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital