Dionice jutros porasle

Azijska tržišta: Indeksi porasli, investitori se nadaju novim kineskim poticajnim mjerama

24.01.2024. 14:09 / Izvor: seebiz.eu
berz

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju novim poticajima kineskim tržištima.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju novim poticajima kineskim tržištima, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, a pale su, oko 0,4 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 1,5 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu zahvaljuje se skoku cijene dionice Alibabe za gotovo 6 posto, ali i pisanju medija da kineske vlasti razmatraju mjere kojima bi podržale tamošnje burze, s obzirom da se cijene dionica kreću na najnižim razinama u pet godina.

No, japanski Nikkei indeks oslabio je drugi dan zaredom, pa je dodatno skliznuo s najviših razina u posljednje 34 godine.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,35 na 148,10 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,10 posto, na 79,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 74,50 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital