Berza kao ogledalo privrede

Svjetske berze: Počeo bijeg u sigurnije klase imovine, a mogao bi i da potraje

23.04.2024. 09:51 / Izvor: Bloombergadria.com
ekonomija

Trenutna situacija donosi mješavinu faktora rasta i pada, ali je već vidljiv izlazak ulagača iz pozicija u akcijama.

Za berzu se često kaže da je ogledalo privrede, pa tako tržišta dionica na dobre makroekonomske pokazatelje po pravilu reaguju rastom.

Međutim, u specifičnim kontekstima dešava se ono što Wall Street opisuje kroz krilaticu da su "dobre vijesti – loše vijesti" i tada je teže predvidjeti berzanska kretanja.

Trenutna situacija, makar djelimično, odgovara ovom opisu, piše Bloomberg Adria.

Kako analitičari navode, trenutna situacija donosi mješavinu faktora rasta i pada, ali je već vidljiv izlazak ulagača iz pozicija u akcijama.

"Investitori prodaju akcije jer otporna inflacija, ali i otporna privreda Sjedinjenih Američkih Država, budi strah da bi Federalne rezerve mogle duže da zadrže kamatne stope na trenutnim višedecenijskim rekordima", citirao je Bloomberg analitičare Bank of America Corporationa.

Izvor: Bloomberg

Tim analitičara na čelu s Michaelom Hartnettom napisao je da će dobre vijesti iz ekonomije sada nepovoljno uticati na kretanje akcija. U prošlom kvartalu, podsjećanja radi, situacija je bila obrnuta, a tržište akcija je optimistične izvještaje dočekivalo rastom.

"Dokaz za ovo je odliv od 21,1 milijardu dolara iz fondova akcija u posljednje dvije nedjelje, što je najviše od decembra 2022. godine", pišu iz BofA.

Akcije su pad počele da bilježe poslije jakog prvog kvartala, a investitori sada očekuju da će Fed zbog inflacije i tržišta rada kasnije početi da smanjuje kamatne stope, a stidljivo su počela da se provlače i pitanja o mogućim podizanjima stopa koja bi došla umjesto očekivanog popuštanja monetarne politike.

Konflikt na Bliskom istoku, gdje se u sukob u Izraelu uključio i Iran, takođe odvraća ulagače od investiranja u akcije, jer se u neizvjesnim vremenima oni radije okreću zlatu i drugim klasama takozvane sigurnije imovine.

Ne samo to, tenzije na Bliskom istoku mogle bi da podignu cijene energenata koji bi mogli ponovo da ubrzaju inflaciju i zagorčaju život centralnim bankama još jednom.

Harntett je rekao da je određeno povlačenje iz pozicija u akcijama dobra stvar.

Bez promjene na vidiku

Da investitori ubrzano izlaze iz rizične imovine misli i viši investicioni bankar u banci Barclays Plc. Stephen Dainton, koji razlog za ovo vidi u konfliktu na Bliskom istoku, koji je za Bloomberg TV rekao da ne očekuje da se situacija promijeni u narednim danima.

"Rast geopolitičkih rizika na Bliskom istoku, koji je bio vidljiv u prethodnih četiri ili pet mjeseci, sada je zaista očigledan", rekao je bankar.

"Ovaj bijeg u sigurnije klase imovine će se nastaviti", dodao je.

Izvor: Bloomberg

Akcije su u petak pale u Aziji, a i evropske berze su dan otvorile u crvenom. Cijena nafte je skočila nakon vijesti o napadu Izraela na Iran, ali se nakon toga spustila s najviših dnevnih nivoa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital