Europske burze porasle na početku tjedna

25.11.2013. 11:54 / Izvor: Business.hr
Europske burze porasle na početku tjedna

​Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer na tržištima vlada dobro raspoloženje nakon što su šest svjetskih velesila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu Teherana.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer na tržištima vlada dobro raspoloženje nakon što su šest svjetskih velesila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu Teherana.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.301 bod.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,5 posto.

U nedjelju su šest svjetskih velesila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu Teherana, što je oraspoložilo ulagače jer smanjuje rizik od rata na Bliskom istoku.

Pritom su najviše poskupile dionice kompanija koje su prije uvođenja sankcija Iranu bile znatno prisutne na tamošnjem tržištu. Tako je, primjerice, cijena dionice PSA Peugeot Citroena porasla 3, a Renaulta 1,2 posto.

S druge strane, taj je sporazum izazvao pad cijena nafte, pa su se pod pritiskom našle dionice naftnih kompanija, kao što su BP, Total i Royal Dutch Shell, koje su pale oko 0,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1,5 posto, na 15.619 bodova nedaleko najviše razine u pet i pol godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital