Naftne kompanije gube tržišnu vrijednost

01.12.2014. 08:43 / Izvor: HRT
Naftne kompanije gube tržišnu vrijednost

Oštar pad cijena nafte izbrisao je prošle sedmice desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihovog statusa 'sigurnog utočišta za kapital'.

Oštar pad cijena nafte izbrisao je prošle sedmice desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihovog statusa 'sigurnog utočišta za kapital', jer bi ubuduće mogle biti manje profitabilne i isplaćivati manje dividende.

Nakon što je u četvrtak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila zadržati dosadašnji nivo proizvodnje, unatoč prekomjernoj ponudi, u petak je terminska cijena barela nafte na američkom tržištu pala ispod 68 dolara, prvi put od 2010. godine.

U cijeloj prošloj sedmici cijene nafte pale su više od 10 posto, nastavljajući silaznim trendom koji traje već mjesecima.

Zbog toga je samo u petak na Wall Streetu S&P indeks naftnih kompanija potonuo više od šest posto čime su izbrisani deseci milijardi dolara tržišne vrijednosti tih američkih naftnih divova.

Bolje nisu prošli ni naftni divovi na evropskim berzama. Reuters procjenjuje da je samo u evropskom naftnom sektoru prošlog četvrtka i petka izbrisano 67 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Cijena dionice norveškog Statoila potonula je više od osam posto, dok su dionice BP-a i Shella pojeftinile više od tri posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital