Kapital / IZVJEŠTAJI

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene RS sa inostranstvom 4,13 milijardi dolara

03.01.2021. 12:14 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je za jedanaest mjeseci prošle godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 4,13 milijardi dolara, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 75,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U tom periodu vrijednost ostvarenog izvoza bila je 1,78 milijardi dolara, a uvoza 2,35 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog uvoza za prvih jedanaest mjeseci prošle godine manja je za 6,5 odsto, a izvoza je manja za 6,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

RS je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od nešto preko 687 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 583,6 miliona dolara sa Italijom, te 412 miliona dolara sa Njemačkom.

U poslovanju sa zemaljama EU RS je za prvih jedanaest mjeseci prošle godine ostvarila izvoz od 1,33 milijardi dolara, a uvoz od 1,36 milijardi dolara, gdje je izvoz manji za 5,5 odsto, a uvoz manji za oko šest odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

UMJERENO OPTIMISTIČKI TRENDOVI

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se već može govoriti o "umjereno optimističkim" trendovima kretanja u spoljnotrgovinskom poslovanju, o čemu, između ostalog, govore manji procenti pada uvoza i izvoza, posebno sa EU, kao i stepen pokrivenosti uvoza izvozom.

"Samo pet-šest mjeseci unazad imali smo dvocifren procenat pada uvoza i izvoza, zatim dvocifren pad izvoza i jednocifren procentualni pad uvoza, do sadašnjih jednocifrenih vrijednosti tih veličina koji se smanjuju. Posebno je važno što se takvi procenti smanjuju kada je u pitanju poslovanje sa EU, sa kojom RS ostvaruje oko 65 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog poslovanja", rekao je Markićević.

Prema njegovim riječima, uzrok tome je oporavak privreda, posebno prerađivačke industrije zemalja EU od negativnih posljedica pandemije virusa korona, sa kojima posluje najveći dio privrednih društava iz Republike Srpske.

Markićević je istakao da je u septembru, oktobru i novembru RS imala procenat pokrivenosti uvoza izvozom koju decimalu više od 80 odsto, što je za pet do sedam odsto više od uobičajenog godišnjeg ili prosjeka nekog djela godišnjeg perioda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital