Za podsticaje u poljoprivredi Banjaluka izdvaja 1,7 miliona KM

05.02.2019. 11:56 / Izvor: SRNA
Za podsticaje u poljoprivredi Banjaluka izdvaja 1,7 miliona KM

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čije su primarne aktivnosti usmjerene ka razvoju ruralnog područja, najavili su da će sredstva za subvencije biti dodijeljena putem javnih poziva.

Za podsticaje poljoprivrednicima planirano je 900.000 KM, za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 i 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra “Manjača”.

Podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ove godine biće usmjereni za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije.

Za privođenje zemljišta kulturi, ovogodišnji program koncipiran je na drugačiji način u odnosu na prethodne godine, tako što su za kategorije korisnika koji mogu ostvariti pravo na dodjelu ovih sredstava utvrđeni procentualni iznosi od ukupnih sredstava predviđenih za ove namjene.

"Cilj je da se prioritetno podrže veća gazdinstva sa cjelovitijim projektima čiji će rezultat biti značajniji efekti", rečeno je Srni u Centru za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju podsticaji.

U Centru navode da će aplikanti sada biti obavezni da dostave samo zahtjev za izradu projekta za parcelu, za razliku od dosadašnje prakse da dostavljaju projekte prije utvrđivanja faktičkog stanja.

Ovaj program, koji će se pred gradskim odbornicima naći na zasjedanju u srijedu, 6. februara, sadrži još dvije značajne novine kojima je definisano da je korisnik sredstava dužan da na parceli zadrži proizvodnju najmanje tri godine, kao i da nakon realizacije dostavi izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava.

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čije su primarne aktivnosti usmjerene ka razvoju ruralnog područja, najavili su da će sredstva za subvencije biti dodijeljena putem javnih poziva.

U okviru podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede predviđena su i dva nova vida podrške za poljoprivredne proizvođače, i to premije za otkupljenu proizvodnju krastavaca i podsticaji kooperantima za proizvodnju kornišona, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja.

Poziv za ove podsticaje je u toku i zainteresovani poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Projekat finansira Međunarodni fond za ruralni razvoj, a realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U Centru za selo ističu da će ove godine biti nastavljena izrada resursne karte na ruralnom području Banjaluke, kao dokumenta u kojem će se, analizom postojećeg stanja i identifikacijom svih raspoloživih resursa, formulisati prioriteti i pravci budućeg djelovanja s ciljem stavljanja u funkciju razvojnih potencijala na ruralnom području.

Resursna karta predstavljala bi i polazni dokument za izradu strategije ruralnog razvoja.

Biće nastavljene i aktivnosti radi stavljanja u funkciju tržnice domaćih proizvoda na mjestu devastirane tržnice u naselju Lazarevo, uspostavljanje brenda “Krajiška kuća”, te otvaranje “Hercegovačke kuće” u okviru saradnje gradova Trebinje i Banjaluka.

S ciljem stavljanja turističkih potencijala u funkciju razvoja, u okviru aktivnosti na unapređenju turističko-rekreativne ponude na Manjači, planirana je izrada studija, projektnih zadataka i drugih dokumenata neophodnih za realizaciju projekta “Turističko-rekreativni centar Manjača”, a u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom izrada idejnog rješenja uređenja prostora oko jezera Šljivno kao privlačnog izletišta.

Biće nastavljene i aktivnosti na uspostavljanju prihvatilišta i karantina za životinje, kao i na izgradnji stočnog groblja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital