Kako opisati radno mjesto u oglasu za posao?

30.09.2019. 13:15 / Izvor: Akta.ba
Kako opisati radno mjesto u oglasu za posao?

Vješto napisan prikaz radnih zaduženja nerijetko zna biti upravo onaj jezičac na vagi koji će pojedinog kandidata potaknuti da se prijavi na pojedini oglas.

Na današnjem tržištu rada, koje obiluje oglasima za posao, ali ne i posloprimcima, tražitelji posla itekako imaju mogućnost izbora među ponuđenim poslovima. Proučavajući ponudu, bez susprezanja odbacuju oglase koji im ne odgovaraju i prijavljuju se na one za koje smatraju da predstavljaju poslove kao stvorene za njih. Pritom na njihovu odluku o prijavi, pored iznosa plaće i uvjeta rada, snažno utječe i kategorija 'opis posla'. Naime, vješto napisan prikaz radnih zaduženja nerijetko zna biti upravo onaj jezičac na vagi koji će pojedinog kandidata potaknuti da se prijavi na pojedini oglas. 

No, ovdje dolazimo do ključnog pitanja – kako pravilno opisati radno mjesto? 

Glassdoor ima rješenje. Točnije, ima njih 5…

1.Naziv radnog mjesta mora biti jasan i precizan

Iako će nam ona kasnije trebati, na samom početku nakratko zanemarite vašu kreativnu stranu. Prilikom pisanja naziva pozicije za koju tražite djelatnika morate biti maksimalno koncizni, čak i pomalo 'dosadni'. Znamo, izrazi poput 'Financijski guru' ili 'Čarobnjak prodaje' dobro zvuče i definitivno se ističu u gomili, ali oni ništa ne predstavljaju Google-u i drugim internetskim tražilicama. Jednostavno, ako radno mjesto naslovite sa 'Voditelj računovodstva', 'Prodajni predstavnik' ili 'Skladištar' vaš oglas će vidjeti puno veći broj posloprimaca koji su u potrazi za tim zanimanjima.

2.Opis posla prilagodite tvrtkinoj viziji

Kako biste privukli pažnju potencijalnih kandidata za posao, povežite opis radnog mjesta sa misijom i vizijom vaše kompanije. Spomenite uzbudljive, izazovne projekte na kojima će kandidati raditi i pojasnite na koji način će oni doprinijeti obostranom rastu tvrtke i zaposlenika. Objasnite na koji način brinete o ravnoteži privatnog i poslovnog dijela života i istaknite sve beneficije koje pružate zaposlenicima – od fleksibilnosti radnog vremena, mogućnosti rada na daljinu, organizacije team bulidinga… Ništa nemojte izostaviti, jer svaka od tih stavki može biti presudan faktor koji će vam osigurati prijavu.

3.Nemojte pretjerivati s uvjetima koje kandidati moraju ispuniti

Ok, shvaćamo da imate visoke standarde i da želite pronaći najboljeg mogućeg kandidata za posao, koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama, međutim, nemojte pretjerivati. I sami ste zasigurno već vidjeli oglase u kojima poslodavci od kandidata traže ispunjavanje velik broj specifičnih, gotovo pa nemogućih uvjeta, čime u startu odbijaju ljude, stvarajući dojam da navedeni posao može odraditi samo osoba koja je završila barem tri fakulteta, ima desetak godina radnog iskustva i koja tečno govori pet stranih jezika. Takvih na tržištu rada i nema previše. Naravno, neke minimume kandidati moraju ispuniti i njih trebate odrediti, ali budite realni s vašim zahtjevima.

4.Neka oglas bude mobile-friendly

Imajte na umu, sve veći broj posloprimaca ponudu poslova pretražuje na svojim mobilnim uređajima. Zbog toga izbjegavajte opširne, duge opise radnih zaduženja. Umjesto toga, skratite rečenice, koristite natuknice i ne idite u širinu.

5.Odradite domaću zadaću

Zanima vas način na koji vaši konkurenti oglašavaju otvorena radna mjesta? U internetsku tražilicu upišite naziv pozicije na kojoj zapošljavate i pročitajte tuđe opise radnih zaduženja. Nema sramote u učenju iz postojećih dobrih (ali i loših) primjera. Pogledajte kako vaši konkurenti promoviraju i 'prodaju' svoju kulturu i organizaciju.

Izvor: Glassdoor



 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera