Sedam savjeta novim menadžerima da ne izgore na poslu

24.11.2019. 13:20 / Izvor: Agencije
Sedam savjeta novim menadžerima da ne izgore na poslu

Za bilo koji posao potrebno je određeno vrijeme prilagođavanja, ali isto tako svaki posao nosi određene odgovornosti.

Što se više penjemo po korporativnoj ljestvici, obaveze i odgovornosti su nam veće. Ista stvar se događa s novim menadžerima. Nakon upornog i marljivog rada napokon dobiju napredovanje na poziciju menadžera, koja uključuje brojne odgovornosti.

Novi menadžeri ne postavljaju granice

Mnogi novi menadžeri, kada dođu na novu poziciju, pokušavaju "opravdati" svoje napredovanje tako da rade više nego što je potrebno, odnosno, često rade svoj posao i posao svog tima. Takav način rada dovodi do toga da novi menadžeri provode 12 i više sati na poslu, rade vikendima te još uvijek ne ostvaruju zadovoljavajuće rezultate. Drugim riječima, najveća greška koju rade je ta što ne postavljaju granice i zbog toga vrlo brzo "izgore" na poslu.

Što bi onda novi menadžeri trebali napraviti kada dođu na novu poziciju? 

1. Definirajte svoje dužnosti

Prvo što biste trebali napraviti je sjesti sa šefom i definirati koje su vaše dužnosti i koji su prioriteti. Vrlo česta greška koju novi menadžeri rade je ta što misle da moraju sve napraviti, odnosno da je baš svaki zadatak prioritet. Možda ćete jedan ili dva dana stići napraviti sve zadatke, ali češće će se događati da ćete imati toliko posla da nećete sve stići, što će opet rezultirati 12-satnim radnim danom. Sjednite sa šefom i odredite što se točno od vas očekuje kao od novog menadžera.

2. Nemojte raditi tuđi posao

Možda su vaše vještine rukovođenja, multitaskinga i organizacije odlični, ali to ne znači da je isti slučaj sa svim ljudima u vašem timu. Vi ste zbog takvih vještina i dobili napredovanje. Vjerojatno će vam se činiti da je puno lakše napraviti tuđi posao, umjesto da trošite vrijeme na edukaciju svog tima kako bi oni mogli bolje raditi svoj posao. Ali će vas obavljanje tuđih zadataka dovesti do toga da ćete provoditi cijele dane na poslu, raditi vikendima, nositi posao kući i na kraju opet nećete napraviti ništa kako treba.

Vi imate svoj posao i vaš tim ima svoj posao. Radije uložite neko vrijeme u treninge i edukacije ako su potrebni, umjesto da vi sve radite. Obavezno članovima svog tima dajte pravovremeni feedback, kako bi znali na čemu bi još trebali proraditi. Naučite ih kako da budu samostalni, što će na kraju rezultirati vrhunskim rezultatima vašeg odjela. Ako ćete raditi tuđi posao, nećete nikome napraviti nikakvu uslugu.

3. Zanemarite priče i upoznajte ljude

Došli ste na novu poziciju i dobili novi tim ljudi. Svakako je moguće da ćete čuti svakojake priče o tome kako netko zabušava na poslu, kako netko pripisuje zasluge za tuđi rad ili kako je neko dežurni uredski ulizica. Zanemarite te priče. Sjednite sa svakim članom tima posebno, upoznajte ih i doznajte koji su njihovi profesionalni ciljevi. Dajte im do znanja da niste osoba koja će se obazirati na priče i da svatko ima priliku da se dokaže i najvažnije, da ste tu ako vas zatrebaju.

4. Shvatite da fokus više nije na vama

Budući da ste uspjeli doći na menadžersku poziciju vjerojatno ste jako dobri u svom poslu. Dok je na staroj poziciji najvažnija stvar bila obavljanje zadataka, sada je vama glavni zadatak da pomognete drugima da što bolje, brže i kvalitetnije naprave svoj posao. Ovu promjenu morate shvatiti jer će vas kao menadžera ocjenjivati po uspješnosti vašeg tima. Ako je tim uspješan i vi ćete biti. Oni su vam sada prioritet. Također, možda će vas hvaliti ako vaš odjel postigne neki cilj, ali nemojte zaboraviti podijeliti zasluge sa svojim timom.

5. Surađujte s drugima menadžerima

Kako bi vaš odjel bio uspješan, potrebna vam je i dobra i pravovremena suradnja s ostalim odjelima, odnosno, drugim menadžerima. Kada dođete na novu poziciju, sastanite se s tim menadžerima i definirajte načine suradnje. Tako ćete biti sigurni, kada će vašem odjelu biti potrebne neke informacije iz odjela financija ili prodaje, da će biti pravovremene. Ipak, svaki vaš kolega menadžer radi za istu kompaniju tako da svi radite s istim konačnim ciljem razvoja kompanije.

6. Razvijte vlastiti stil vodstva

Mnogi novi menadžeri upadaju u zamku kopiranja tuđeg stila vodstva. Možda u kompaniji u kojoj radite imate neki uzor ili vas je vaš mentor učio svom stilu vodstva, ali najbolje bi ipak bilo da ne kopirate druge i da razvijete svoj vlastiti stil vodstva. Svačiji stil je jedinstven i vi nećete biti toliko uspješan vođa kao primjerice vaš mentor, ako ćete ga pokušati oponašati. Budite svoji. Na kraju, ipak ste vi zaslužni što ste uopće došli na menadžersku poziciju.

7. Nemojte se bojati donijeti odluku

Bez ikakvog prijašnjeg menadžerskog iskustva novi menadžeri lako upadaju u zamku odgađanja donošenja odluka. Ipak, vaša će odluka utjecati na vas, ali i na vaš cijeli tim. Zato često novi menadžeri odbijaju donijeti odluku i samo je odgađaju u nedogled. Nemojte to raditi. Vjerujete svojim znanjima, vještinama i instinktu. Čak i ako pogriješite, nemojte da vas to obeshrabri. Svako griješi, a ako su vas vaše vještine i sposobnosti donošenja odluka dovele tu gdje jeste, vjerojatno vrijede nešto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera