Kako sa zaposlenicima razgovarati o povišici?

15.09.2020. 13:59 / Izvor: poslovniplus.com
Kako sa zaposlenicima razgovarati o povišici?

Menadžeri iz različitih industrija podijelili su savjete kako poslodavci mogu podržati sve u svom uredu.

Pregovori o plaći sastavni su dio poslovanja.

Biti svjestan svoje vrijednosti i znati ju unovčiti trebalo bi biti osnažujuće iskustvo. No, zahtjev za povišicom može stvoriti anksioznost, a ako ste još k tomu žena koja se bori protiv razlika u plaćama, tenzije oko povišice mogle bi biti još intenzivnije, piše Poslovni puls.

Menadžeri iz različitih industrija podijelili su savjete kako poslodavci mogu podržati sve u svom uredu, a sa svrhom da razgovori o povišici budu produktivni i pozitivni – bez obzira na ishod.

Vježbajte empatiju

"Razgovor o novcu lako može postati emocionalno nabijen. Menadžeri bi trebali uspostaviti ozračje dijaloga i jasno komunicirati očekivanja od zaposlenika i jasne ciljeve", objašnjava Annie Dean, suosnivačica tehnološkog startupa Werk. Nastavlja kako se ne smije zaboraviti da se ti razgovori odnose na potrebe ljudi koji rade za vas. Suosjećanje i spremnost za slušanje puno će pomoći, čak i ako se zahtjev za povišicu ne može odmah odobriti.

"Mogli biste otkriti da zaposlenik ne ispunjava svoje ciljeve jer se osjeća potrošenim ili nema pristup fleksibilnosti koja mu je potrebna da radi najbolje što može", dodaje Dean. Istraživanje u Werku dokazalo je da je vjerojatnije da će zaposlenici, kada imaju pristup fleksibilnosti, ispuniti i premašiti svoje ciljeve – što ih u konačnici dovodi u bolji položaj kada traže povišicu.

Dajte zasluženu pohvalu

"Najvažnija stvar koju bi menadžer trebao učiniti jest osnažiti svoje zaposlenike", objašnjava Alexandra Schrecengost iz Wilson Danielsa, obiteljske tvrtke za marketing i prodaju. Razgovor o postignutim ciljevima uvijek je dobra stvar, dok se istovremeno pruža konstruktivna kritika. Mora se uzeti u obzir ono što je zasluženo. Ako je član tima izašao izvan okvira svog posla, trebao bi biti nagrađen za to jer ga to osnažuje. Želite da se zaposlenici osjećaju kao da su dio nečega dok zajedno radite na postizanju većih ciljeva.

Dobar menadžer trebao bi poticati potencijal zaposlenika jer je to jedini način na koji mogu evoluirati u višu ulogu. Promotrite njihove interese i pomozite im da napreduju. Mnogi menadžeri ne shvaćaju koliko je to važno ohrabriti zaposlenike.

Potaknite otvorenu komunikaciju

Najbolji pristup je osigurati da razgovor ne bude iznenađenje. Ako menadžer i zaposlenik redovito prate kontrolne točke za napredak, menadžeru neće biti šok kada će ga zaposlenik tražiti povišicu. Važno je  postaviti projekt profesionalnog razvoja u kojem se razvijaju vještine zaposlenika u skladu s potrebama tvrtke. Ako u svoj tim ulažete tijekom cijele godine, njihov set vještina će biti povećan i poboljšan pa će i povišice biti lako podijeliti.

Važnost komunikacije

Otvorena, iskrena komunikacija s nadređenima je presudna. Ako se uspostavi okruženje povjerenja, pristupi raspravama oko tema koje bi mogle izazvati anksioznost, poput plaće, bit će puno lakši. Potaknite suradnike da sa svojim nadređenima podijele svoju motivaciju. To može biti povišica, više slobodnog vremena, fleksibilnost rasporeda – što god da je u pitanju, važno je da su menadžeri upoznati s time.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera