Sedam znakova da ste rođeni za poduzetništvo

Karijera / LEADERSHIP

Sedam znakova da ste rođeni za poduzetništvo

Ako ste radoznali i inovativni te volite sastavljati stvari iz temelja vi ste rođeni za poduzetništvo.

30.09.2020. 14:54 / Izvor: Akta.ba

Čini se da neki ljudi stvarno žele započeti nove stvari, nove biznise, humanitarne organizacije, i slično, dok drugi žele pomoći već uhodanim organizacijama, i biti dijelom provođenja.

Pročitajte 7 znakova koji otkrivaju da ste poduzetnik po prirodi, koje donosi Stratego.

1. Radoznali ste i inovativni

Poduzetnici žele rješavati probleme. U biti, oni čak i traže probleme – kao da imaju magnetiziran mozak koji želi rješavati zagonetke. Kad primijete neki problem, oni se pitaju: “Kako ovo može bolje raditi”, “Kako ovo mogu popraviti,” ili “Kako mogu iskoristiti nešto što znam da bi ovo mijenjao?”

2. Volite stvari sastavljati iz temelja

Poduzetnici žele stvari graditi iz temelja, a ne preuzeti tuđe projekte i podešavati ih. Vole s ponosom reći “ja sam ovo izgradio”, ili “Ja sam ovo smislio, potom proveo.”

3. Želite raditi stvari koje drugi nisu

Poduzetnici su voljni raditi nešto što drugi nisu nikad isprobali, dok osoba koja nije poduzetnik po prirodi radi samo ono što je već provjereno. Međutim, poduzetnici žele isprobati nove stvari, i ne plaše se kad stvari isprva ne funkcioniraju. Ako nešto mogu popraviti, to im je izazov, ali čak i ako ne upiju u pokušaju, često kažu : “U redu, bar sam probao. Sada, idemo na novi projekt!”

4. Voljni ste riskirati za velike ideje

Poduzetnici često riskiraju kako bi ostvarili velike ideje. Svjesni su da uz velike stvari nerijetko dolazi i veliki rizik, velika pomutnja, niski izgledi, a rezultate žele toliko jako da su voljni riskirati sve što imaju za ideju. Ovo je u potpunoj suprotnosti s ljudima koji su zaokupljeni manjim (provjerenim) stvarima – poduzetnici smatraju da je bolje pokušati i ne uspjeti, nego uopće ne pokušati. Ako ne pokušate, nećete uspjeti.

5. Želite ići gdje nitko prije nije išao

Poduzetnici jednostavno hoće raditi stvari koje drugi ne žele! To je zbog toga što se ne plaše neuspjeha, i voljni su riskirati, i ići gdje nitko prije nije išao. Zato i pokreću biznise koji se isprva čine nemogućima. A ako im to propadne, kreću dalje.

6. Ako ste poduzetnik po prirodi, promotrit ćete druge biznise i pitati se “Zašto to ne naprave ovako?”

Poduzetnici stalno traže bolji način za obavljanjem nekog rada. Kad uđu u trgovinu pitaju se, je li profitabilna, koliko zarađuje i slično. Možda čak i procjenjuju kolika je prodaja trgovine, koliko plaćaju radnike, kolika im je najamnina, i jesu li im radnici zadovoljni. Tave stvari ih zabavljaju.

7. Želite poboljšati svijet oko sebe – i zato biti plaćeni

Poduzetnici žele mijenjati živote. Kad vide rješenja, ne gledaju na njih kao na isključivo inženjerski ili marketinški pothvat, već kao na nešto što može mijenjati ljudske živote. A ako vide da mogu mijenjati živote, vjerojatno mogu to i pošteno naplatiti!

Izvor: Posao.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera