Kako zadobiti poštovanje zaposlenika?

25.11.2020. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Kako zadobiti poštovanje zaposlenika?

Zadobivanje ugleda i poštovanja među zaposlenicima jedan je od važnijih zadataka menadžera.

Menadžerska pozicija možda nudi stimulativan paket pogodnosti no u njemu se neće naći poštovanje suradnika – pravi lider zna kako ga zaslužiti.

Zadobivanje ugleda i poštovanja među zaposlenicima jedan je od važnijih zadataka menadžera a da bi se to ostvarilo potreban je svakodnevni ulog pozitivnog pristupa uz primjenu nekoliko slijedećih naputaka:

1) Održavanje pozitivnog stava

Negativno nastrojeni lideri samo riskiraju mogućnost da ih njihovi zaposlenici ogovaraju iza leđa, a ni strahovlada ne utire put poštovanju. 

2) Raspoloživost 

Biti na raspolaganju zaposlenicima ne znači samo providiti politiku otvorenih vrata, već i aktivno slušati te tražiti mišljenje zaposlenika. 

3) Priskakanje u pomoć

Bez obzira koliko zaposleni bili, ako u prolazu kroz odjele tvrtke primijetite zaposlenika kojem je potrebna pomoć – ponudite je. To neće ostati neprimjećeno. 

4) Što raditi vs. kako raditi

Tanka je linija između određivanja zadataka i određivanja načina na koji će se zadatak obaviti. Upravo je ovo posljednje točka posrtanja svakog neiskusnijeg menadžera. Imajući na umu želju zaposlenika za razvijanjem, pravi će menadžer iz pozadine promatrati kako se izvršavaju zadane obveze, u protivnom riskira atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti.

5) Poštivanje različitosti

Uspostavljanjem heterogenosti radnog okruženja odašilje se poruka o poštivanju različitosti i davanju prednosti kvalifikacijama nad 'sličnostima'.

6) Osmijeh u svakoj prigodi

U trenucima kada je pritisak na vrhuncu smijeh može imati dvostruki učinak. Djeluje opuštajuće na pojedinca koji mu se prepusti, ali i na okruženje.

7) Komplimentiranje

Iskrena pohvala ili kompliment svakome uljepša dan pa i dodatno motivira te govori o velikodušnom karakteru onoga koji je kompliment uputio.

8) Ciljevi

Lider koji u svakom trenutku zna što hoće daleko je cjenjeniji od onog koji nije siguran u svoje ciljeve.

9) Dosljednost

Provođenje riječi u djela u korporativnom je svijetu od podjednake važnosti kao i u politici. A baš kao i biračko tijelo i zaposlenici to mogu 'kazniti'.


Izvor: MojPosao.net

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera