Softver "po mjeri" koji će vam riješiti problem: Za to je zadužen product manager

14.10.2022. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Softver

Sagledati poslovni proces i osmisliti idejno rješenje pomoću kojeg će on biti brži, moderniji i efikasniji, prvi je korak u prilično složenom procesu digitalizacije bez koje se savremeno poslovanje više ne može ni zamisliti.

Sagledati poslovni proces i osmisliti idejno rješenje pomoću kojeg će on biti brži, moderniji i efikasniji, prvi je korak u prilično složenom procesu digitalizacije bez koje se savremeno poslovanje više ne može ni zamisliti. Za taj prvi i nimalo lak korak, zadužen je product manager, tačnije, stručnjak koji svakom klijentu u svakom trenutku može ponuditi softversko rješenje koje mu je potrebno.

Iako usko vezani sa menadžerima prodaje, menadžeri proizvoda zapravo su prva karika, jer oni daju smjernice i uputstva o tome šta je kod određenog klijenta moguće napraviti, za koliko vremena i za koliko novca.     

To, prije svega, podrazumijeva da product manager kroz kvalitetnu analizu sagleda koji su to korisnički zahtjevi na osnovu kojih se pravi konceptualni dizajn, od vizuelnog do logike sistema. I to je samo jedna od pet faza kroz koje svaki proizvod mora proći.

Zajedno sa svojim „proizvodima“, kroz sve te faze godinama uspješno prolazi i Boris Vaško, product manager u kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity Internatioanl Group. Priznaje da se radi o zahtjevnom poslu koji sa sobom nosi mnogo odgovornosti, preciznosti i strpljenja, ali i mnogo izazova i prilika za usavršavanje.

"Za nas je proizvod svaki softver koji implementiramo kod nekog od klijenata, a zapravo je u pitanju čitav jedan ciklus. Nakon analize i konceptualnog dizajna, slijedi faza implementacije u kojoj treba zadovoljiti sve zahtjeve klijenta na najbolji mogući način i u tom dijelu product manager radi sa članovima razvojnog tima kojima daje smjernice kako napraviti proizvod. Nakon toga, ulazimo u fazu alfa testiranja unutar kompanije, gdje naši testeri prolaze sve segmente da bi utvrdili jesu li zadovoljeni svi zahtjevi i tek onda to rješenje predaju klijentu da ga i on testira. Sve to prati i obuka korisnika, a kada se sve to završi i klijent kaže da je zadovoljan, softver se postavlja na klijentsku infrastrukturu i tek tada počinje korišćenje“, objašnjava Boris ovu složenu proceduru.

Procedura se time završava, ali to nije i kraj posla. Za svaki softver postoji i postimplementacijska podrška u trajanju od pola godine do godinu dana, kada se otklanjaju eventualni problemi koji su uočeni. Ta podrška je ponekad i „doživotna“, odnosno traje sve dok je softver u upotrebi, pa su njegovi kreatori, priznaje Boris, uvijek vezani za klijente u manjoj ili većoj mjeri.

Tu „vezu“, objašnjava Boris, najteže je ostvariti na početku i tu je presudan  „ljudski dio“ i komunikacija, jer se klijenti razlikuju i po branši i po zahtjevima.     

"Mi radimo različite branše i u sve to treba ući - jednom ste u geodeziji, drugi put u finansijama, sljedeći put je neka sasvim drugačija oblast. Iz mog iskustva, svaki klijent će vam u startu reći – mi smo komplikovani i sve to će teško ići. Na početku zna da bude „trzavica“ i nerazumijevanja, ali kad vide da mi u Prointeru imamo znanja i iskustva, sve ide lakše. Kad dođemo do implementacije, često budu iznenađeni kako sve dobro funkcioniše i rješava im problem“, kaže Boris. 

Iako po struci ekonomista, on je svoju vezu sa informacionim tehnologijama ostvario još na fakultetu. Počeo je sa razvojem nekih manjih aplikacija za telefone i sajtove, a priznaje da su ga i roditelji pitali kako će raditi u IT svijetu sa diplomom Ekonomskog fakulteta.

"Kad sam završio fakultet, na ekonomiji nije bilo smjerova koji su povezani sa informatikom, tako da sam morao na master u Zagreb, gdje sam stekao još neka znanja. Tako je i moj prvi posao bio u IT struci, a danas je to sasvim uobičajeno. U našoj kompaniji imamo stručnjake koji su završili i neke druge fakultete, ekonomiju, geografiju i slično, ali se odlično snalaze“, kaže Boris.

Snalaženje u jakoj, domaćoj kompaniji Boris smatra prednošću, uprkos brojnim mogućnostima koje se nude IT stručnjacima. Šira slika, veće znanje, upoznavanje različitih kompanija iz različitih branši, samo su neke od njih. Naravno, tu je i kolegijalnost, konstantna podrška i mogućnost da napredujete onoliko koliko želite.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera