Poslodavac želi zaposlenika koji zna riješiti problem

25.02.2014. 12:04 / Izvor: MojPosao
Poslodavac želi zaposlenika koji zna riješiti problem

Kad nastupi problem neki paničare, drugi pogledom traže nekoga tko će problem riješiti, a treći ostaju smireni i razmišljaju kako riješiti problem. Pogađate, ovi posljednji san su svakog poslodavca.

Kad nastupi problem neki paničare, drugi pogledom traže nekoga tko će problem riješiti, a treći ostaju smireni i razmišljaju kako riješiti problem. Pogađate, ovi posljednji san su svakog poslodavca.

I ne samo poslodavca - svi volimo biti okruženi ljudima na koje se možemo osloniti, koji će nam ponuditi rješenje kad se nađemo u naizgled bezazlenim situacijama.

Sposobnost rješavanja problema jedna je najvećih kvaliteta i svakom poslodavcu naći će se na vrhu liste poželjnih osobina zaposlenika. Riječ je o zaposlenicima koji donose nove ideje, predlažu rješenja te imaju sposobnost kritičkog i strateškog promišljanja.

Vježbom do savršenstva

Čak i kada ne možete utjecati na neke stvari, možete na vlastite reakcije i ponašanje.

Ljudi koji su u stanju smireno pristupiti problemu i koncentrirano promisliti o mogućim rješenjima mogu daleko dogurati - ne samo u poslu. S druge strane, za one koji su svjesni da brzo i lako odustaju, dobra je vijest da zadržavanje smirenost i sposobnost rješavanja problema nisu talenti s kojima se pojedinci rađaju, već ih je moguće usvojiti.

Sigurno ste već čuli kakva pitanja na razgovoru za posao postavljaju kandidatima u Googleu. Ne morate biti genijalac da biste odgovorili na njih, posebno zato što na neka pitanja i nije moguće (u tako kratkom vremenu) dati točan odgovor. Naime, svrha takvih pitanja je sasvim druge prirode: poslodavac želi provjeriti kako reagirate na pitanje i kako ćete pristupiti rješavanju problema. Dakle, bitan je način.

Sljedeći put kad vam poslodavac na razgovoru za posao postavi pitanje koje traži promišljanje, nemojte dozvoliti da vas preplave panika i strah. Uzmite si vremena, promislite, a zatim svoje razmišljanje podijelite s poslodavcem. Njega prvenstveno zanima kako razmišljate, kako ćete pristupiti problemu i koliko ste smireni ostali tijekom izlaganja svoje ideje.

Dok se pripremate za razgovor za posao takav popis pitanja možete iskoristiti za vježbu. Pokušajte se koncentrirati na problem, a zatim dajte mašti na volju. Kreativna rješenja koja vam padnu na pamet ne moraju biti točna, ali mogu biti izvediva.

"Bilo da mislite da možete ili ne možete, obično ste u pravu", izjavio je slavni Henry Ford. Rješavanje problema je opcija, to je izbor: želite ili ne želite to učiniti. Neki zaposlenici sretni su s ulogom promatrača. Neki poslodavci - nisu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera