Pravilo "pet sati" Benjamina Frenklina koje koriste svjetski lideri

04.08.2016. 10:13 / Izvor: Agencije
Pravilo 'pet sati' Benjamina Frenklina koje koriste svjetski lideri

Benjamin je tokom svog života svakoga dana uložio jedan sat u učenje.

Benjamin Franklin je sa deset godina napustio je školovanje kako bi bio šegrt svome ocu. Kao tinejdžer nije pokazivao talente i interesovanja osim ljubavi prema knjigama. Pola vijeka nakon njegove smrti smatran je najboljim američkim državnikom, preduzetnikom, izumiteljem i piscem. Između ove dvije tačke stoji mnogo godina i jedna izuzetno djelotvorna strategija uspjeha, navodi Inc.

Pravilo pet sati Benjamin je tokom svog života svakoga dana uložio jedan sat u učenje. To je njegovo pravilo, svakoga radnog dana po jedan sat provesti dobijajući nova saznanja. To vrijeme je koristio na sljedeći način:

-Rano se budio kako bi čitao što više

-Postavljao je ciljeve koji su uticali na njegov lični razvoj i pratio je rezultate

-Stvorio je klub istomišljenika koji teže zanatu i trgovini i koji teže da, poboljšavajući sebe, poboljšaju zajednicu

-Pretvarao je svoje ideje u eksperimente

-Postavljao je sebi ujutru i uveče pitanja za razmišljanje i analitiku

Iako mu je taj sat dnevno uskraćivan za rad i kratkoročnu produktivnost, na duge staze on je postajao sve bolji i shvatao je da ne postoji korisniji način da potroši svoje vrijeme nego da ulaže u sebe. On je živio svoju ideju da su najpametniji i najuspješniji oni ljudi koji su spremni da budu učenici na duge staze.

U prilog tome govori stara mudrost da se čovjek uči dok je živ. Mala promjena na duge staze daje veliku promjenu na bolje i zato je od izuzetnog značaja da svakodnevno ulažete u sebe. U svakom danu pronađite trenutak samo za vas, u bilo kom smislu.

Iako su se vremena promijenila osnova je ista. Ne mora svakoga dana to biti ista rutina. Jedan dan možete da trenirate, drugi dan da se bavite pisanjem, da čitate, zatim da sjedite i opuštate nervni sistem u potpunoj tišini… Radite sve ono što vas odvaja od mašine i toga da postanete rutinska radilica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera