Sprema li se vaš zaposlenik dati otkaz?

01.11.2019. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Sprema li se vaš zaposlenik dati otkaz?

Svaki poslodavac to jako dobro zna – dobar radnik zlata vrijedi.

Sprema li se vaš zaposlenik dati otkaz? Ovih 10 znakova upozorava upravo na to.

Svaki poslodavac to jako dobro zna – dobar radnik zlata vrijedi. I zato je, kako bismo zadržali najkvalitetnije zaposlenike, potrebno brinuti o zadovoljstvu naših djelatnika te voditi računa o signalima koji potencijalno ukazuju na njihovu želju za promjenom radne sredine.

A ti signali itekako postoje, jer u području menadžmenta postoje različiti znakovi prema kojima možemo zaključiti da se netko od naših zaposlenika sprema dati otkaz, piše Poslovni puls.

Neki tvrde kako bismo se trebali zabrinuti ako se zaposlenik odjednom na posao počne pojavljivati u odjelu ili pak potpuno casual. Za druge je znak upozorenja ako se jedan od članova tima ne pojavljuje na poslu češće nego inače. U vremenu koje je prethodilo digitalizaciji, poslodavci su itekako obraćali pozornost na uredske printere ne bi li vidjeli isprintane životopise svojih zaposlenika, što im je bio očit znak da se netko sprema dati otkaz.

Što to dakle pokazuje da zaposlenik ima namjeru dati otkaz, a da je ujedno temeljeno na znanstvenim ispitivanjima? Prema jednom istraživanju, ovo je 10 znakova koji će vam otkriti namjere vašeg zaposlenika i najavljuju njihov potencijalni otkaz:

  1. Njihova produktivnost na poslu se smanjila 
  2. Manje se ponašaju kao timski igrači nego je bilo uobičajeno
  3. Odrađuju manje posla nego inače
  4. Manje su voljni posvetiti se dugoročnim zadacima
  5. Pokazuju manju razinu zainteresiranosti za rad s kupcima nego inače
  6. Izgubili su entuzijazam za postizanje misije kompanije
  7. iskazuju nezadovoljstvo svojim poslom češće nego ranije
  8. Ranije odlaze s posla nego inače
  9. Pokazuju negativne promjene u stavu
  10. Pokazuju manje truda i radne motivacije nego inače

Kako doskočiti problemu?

Svako od navedenih ponašanja, od niske produktivnosti do povećanog nezadovoljstva i smanjenog interesa za posao, zapravo je indikator da se zaposlenik mentalno odvaja od posla koji je radio i manje ulaže u svoj rad, odnose s kolegama i kupcima. Pratite tako ponašanje svojih zaposlenika i ako primijetite neke od ovih znakova, imate razloga za brigu.

Svi znamo da je trošak gubitka dobrog zaposlenika visok, stoga primijetite li da jedan od vaših najboljih ljudi izgleda kao da je mislima negdje drugdje, postoji li nešto što možete učiniti i promijeniti njegovo ili njezino mišljenje? Na temelju provedenog istraživanja dano je nekoliko prijedloga.

Prvo, ponudite svojim zaposlenicima nešto što će ih natjerati da promisle o ostanku  bilo da je riječ o promaknuću, povećanju plaće, radu na posebnim projektima i slično. Također, pokušajte tehniku poznatu kao “stay interview” gdje umjesto da provodite intervjue u kojima samo želite saznati što je uzrokovalo da dobri zaposlenici daju otkaz, održavajte redovite intervjue “jedan na jedan” sa svojim zaposlenicima koji postižu visoke performanse kako biste otkrili što ih to drži u vašoj organizaciji i što bi se moglo promijeniti i poboljšati kako bi ih zadržali u kompaniji i dalje.

Izvor: poslovni puls



MojPosao.net - Sprema li se vaš zaposlenik dati otkaz? https://www.moj-posao.net/HR/Articles/Details/78787/Sprema-li-se-vas-zaposlenik-dati-otkaz/#ixzz641fFCpUz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera