Kako na razgovoru za posao pričati o dobivenom otkazu kod prethodnog poslodavca?

10.11.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Kako na razgovoru za posao pričati o dobivenom otkazu kod prethodnog poslodavca?

Budite spremni objasniti sve okolnosti u tvrtki koje su dovele do toga da baš vi budete otpušteni.

Ako tražite posao nakon otpuštanja, uzmite u obzir činjenicu da vaša situacija nije rijetka. Pandemija je donijela slične situacije brojnim zaposlenicima, stoga se postavlja pitanje kako prilikom razgovora za posao objasniti prethodno dobiveni otkaz i možete li to okrenuti u svoju korist.

Kako piše portal women in adria, na razgovoru za posao često se postavljaju pitanja o razlozima otkaza, svojevoljnom odlasku iz tvrtke, ali i o razdobljima kad niste bili zaposleni. Na vama je da uvjerite potencijalnog poslodavca da ste izvrstan radnik te da otpuštanje ni na koji način nije rezultat vaše produktivnosti.

Budite spremni objasniti sve okolnosti u tvrtki koje su dovele do toga da baš vi budete otpušteni. Primjerice, možda je došlo do spajanja odjela pa su otpuštene osobe s dupliciranim odgovornostima ili je došlo do reorganizacije i svi zaposlenici u vašoj kategoriji su eliminirani.

Mnoga otpuštanja nastaju uglavnom zbog poslovnih odluka, a ne zbog specifičnih problema s učinkom. Ako ste otpušteni kao dio grupe, spomenite to u svom odgovoru. A ako ste otpušteni tijekom pandemije koronavirusa, možete to i spomenuti.

Vaše objašnjenje treba biti kratko

Obično je dovoljna jedna ili dvije rečenice. Obavezno održavajte neutralan ili pozitivan ton dok opisujete prethodnog poslodavca. Izbjegavajte omalovažavajuće primjedbe o bivšim kolegama, šefovima ili višem rukovodstvu. Kao i uvijek, budite iskreni u odgovoru jer će tvrtka možda odlučiti kod vašeg bivšeg poslodavca provjeriti okolnosti iza otpuštanja.

Pokažite kako ste dodali vrijednost tvrtki

Sad je trenutak da istaknete svoja postignuća te kako ste povećali vrijednost tvrtke dok ste bili zaposleni. Napravite popis postignuća, posebno onih koja su utjecala na cijeli odjel.

Objasnite što ste učinili za povećanje prodaje, uštedu novca, prikupljanje sredstava, poboljšanje kvalitete, rješavanje operativnih problema itd. Naglasite vještine, kvalitete i znanja koje ste iskoristili za generiranje tih rezultata. Navedite konkretne anegdote, primjere i priče koji ilustriraju kako ste pomogli svom odjelu da postigne svoje ciljeve.

Popunite prazninu

Ako ste u životopisu imali duže razdoblje bez posla, vjerojatno će vas pitati što ste radili za to vrijeme. Budite pozitivni i naglasite kako ste nadogradili svoje vještine pohađanjem tečaja ili volontiranjem. Nemojte samo reći ‘Tražila sam posao’.

Nabavite preporuke

Preporuke o vašem učinku od strane drugih vam mogu nadoknaditi sve zabrinutosti potencijalnih poslodavaca oko vašeg otpuštanja. Osigurajte si što više preporuka od bivših naređenih, podređenih, klijenata i kolega. Osigurajte potencijalnim poslodavcima jednostavan pristup ovim preporukama putem vašeg LinkedIn profila.

Diferencirajte ovaj posao od vašeg prethodnog posla

Ako postoji bilo kakav nagovještaj da ste otpušteni zbog neadekvatnog znanja ili vještina, obrazložite kako se vaša prošla pozicija razlikuje od one za koju se aplicirate. Naglasite vještine, znanja ili osobine koje će vam omogućiti da radite na višoj razini.

Na primjer, mogli biste reći “Vjerujem da se na tu poziciju izvrsno uklapaju moje novinarske vještine pripovijedanja koje sam izbrusila kao reporterka. Moja prethodna pozicija bila je puno usredotočenija na planiranje događaja i prikupljanje sredstava.”

Koristite mrežu poznanstava

Odobravanje kandidata od strane zaposlenika kod potencijalnih poslodavaca može imati snažan utjecaj na odluke o zapošljavanju. Tražite preporuke ljudi koji rade kod poslodavca i dogovorite informativne konzultacije kako biste se saznali što više informacija od zaposlenika.

Ako ostavite pozitivan dojam, ove bi osobe mogle za vas izreći dobru riječ koja može poslužiti kao protuteža bilo kojoj zabrinutosti zbog vašeg otpuštanja.

Izvor: womeninadria


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera