Loši poslodavci – kako ih prepoznati i izbjeći?

06.04.2021. 11:03 / Izvor: Akta.ba
Loši poslodavci – kako ih prepoznati i izbjeći?

Već u prvim fazama selekcijskog procesa možemo nanjušiti jesu li loši poslodavci i što nas očekuje na tom radnom mjestu.

Već u prvim fazama selekcijskog procesa možemo nanjušiti jesu li loši poslodavci i što nas očekuje na tom radnom mjestu. Znakovi upozorenja javljaju se već pri prvoj komunikaciji s potencijalnim poslodavcem. Na nama je da ih uzmemo u obzir i da ne dozvolimo da naša želja za zaposlenjem učini da zanemarimo sve ono što će nas kasnije tištiti kod takvog poslodavca.

Komunikacija mailom i telefonom je nejasna i zbunjujuća

Kako tvrtka pristupa novom zaposleniku na početku puno govori o njenom pristupu za vrijeme radnog odnosa i nakon njega. Ako vam potencijalni poslodavac daje nejasne odgovore, šalje vam mailove daleko izvan radnog vremena te uzima puno vremena da vam odgovori na upućeni mail, možete očekivati da će tako biti i kada za njega budete radili. Tvrtka sa snažnim vrijednostima trudi se da te vrijednosti odražava u svakom aspektu svog poslovanja pa tako i u komunikaciji s potencijalnim zaposlenicima. Ako je organiziranost, transparentnost i otvorenost tvrtki važna, osigurat će da takav bude i selekcijski proces. Kada već na početku niste sigurni na koju adresu trebate doći na razgovor za posao, s kime se na nalazite i koja je točno pozicija u pitanju, vrijeme je da se zapitate želite li doista raditi za nekoga tko vam ni kasnije neće pružati dovoljno informacija da kvalitetno obavljate svoj posao.

Poslodavac vas prekida dok govorite

Poslodavac vam postavi pitanje, ali ne daje vam riječ ili vas prekida nakon prvih par riječi, ubacujući svoje misli ili još gore, komentirajući loše ono što ste do sad izgovorili. Ima li jasnijeg znaka nepoštovanja od toga kad netko ne dozvoljava da dovršite svoju rečenicu? Odnosi moći u takvoj organizaciji su zasigurno u korist poslodavca, koji osim što vodi glavnu riječ, rijetko dozvoljava svojim zaposlenicima da dođu do riječi. Od njih se očekuje da svoje zadatke obavljaju onako kako on to kaže i ne ostavlja prostora za komentare, vaša iskustva i sugestije. Želite li polovicu svog dana i trećinu svog života posvetiti takvoj osobi?

Poslodavac govori loše o prethodnim zaposlenicima

Često se radi o tome da je prethodni zaposlenik otišao naglo i ostavio tvrtku na cjedilu, no to nije opravdanje da poslodavac dijeli takve detalje s vama. Na njemu je da vam približi zadatke i detalje pozicije, a ne da izražava frustraciju oko prethodnog zaposlenika. Postoje dvije strane svake priče, zbog čega si možete postaviti pitanje zašto poslodavac i dalje priča loše o njemu. To je često pokazatelj organizacijske kulture koja podržava tračanje i neprofesionalnost te one koja zaposlenike uspoređuje s prethodnim osobama. Zar doista želite da vas netko svakodnevno uspoređuje i smatra "zamjenom" za osobu koju niste ni upoznali?

Razgovor je bio površan i trajao je jako kratko

Možemo to protumačiti na dva načina: ili niste ostavili najbolji dojam ili poslodavac nije zainteresiran da upozna nikoga osim sebe. Često je u pitanju drugi slučaj. Dobrom poslodavcu stalo je da se upozna i poveže s kandidatom, strpljiv je i temeljit u razgovoru, a razgovor s njim najtočniji je odraz kulture u kojoj ćete  raditi. Ako dobijete taj posao, više ćeš vremena provoditi s njim nego sa svojim voljenim osobama, stoga je obostrani cilj da se što bolje upoznate i razumijete. Ako poslodavac to ne vidi kao vrijednost, to je još jedan znak upozorenja, da poslodavac ne ulaže ni vrijeme ni resurse u svoje zaposlenike te da s njima ima površan i isključivo radni odnos.

Niste dobili odgovor u obećanom roku

Obećali su vam se javiti u ponedjeljak, a u srijedu već čupate kosu i vjerujete da niste dobili posao kada vas u petak u 23h iznenadi SMS poruka da ste ga ipak dobili. Jeste li sigurni da ga želite prihvatiti? Unatoč brojnim nepredviđenim situacijama zbog kojih mogu kasniti s odgovorom, dobri poslodavci drže do svoje riječi i cijene vaše vrijeme, zbog čega će napraviti sve što mogu da vam se jave u obećanom roku. U slučaju da kasne s odgovorom, ispričat će vam se i ponuditi razumno objašnjenje kako bi povratili vaše povjerenje, a kratki neprofesionalni odgovori nisu njihov način komunikacije.

Razmislite o svim razgovorima za posao na kojima ste do sada bili. Jeste li mogli predvidjeti po prvom kontaktu s poslodavcem kakav će biti selekcijski proces te kakvo će to radno mjesto biti? Podijelite s nama svoja iskustva u komentaru i kao na prvom sastanku s potencijalnim dečkom, uvijek procjenjujte svog poslodavca i zapitajte se vidim li ja svoju blistavu karijeru  s tobom?

Izvor: shhhefica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera