U iskušenju ste da se opustite petkom? Iskoristite ga da se pripremite za uspjeh

03.02.2023. 10:42 / Izvor: pit.ba
savjeti

Za većinu ljudi, petak nije baš poznat po produktivnosti. U stvari, mnogi od nas počinju kliziti u vikende do petka popodne, ako ne i ranije.

Za većinu ljudi, petak nije baš poznat po produktivnosti. U stvari, mnogi od nas počinju kliziti u vikende do petka popodne, ako ne i ranije. Međutim, ako idete na posao petkom, nema razloga da sjedite i gledate na sat i čekate da počne vikend. Radeći ove tri stvari, možete završiti sedmicu osjećajući se mnogo bolje u svom životu.

Planirajte svoju narednu sedmicu

Ja sam evanđelista koji planira petak (zato je “Plan petkom” pravilo broj 2 u mojoj novoj knjizi Tranquility do utorka). Iako je teško započeti bilo šta novo petkom popodne, pravo je vrijeme da razmislite o tome šta biste u budućnosti trebali raditi. Koristeći svoje petke za ovo, ne morate prepustiti dio svog vikenda – ili drugog vremena – planiranju ili brizi o tome kakvi bi vaši planovi trebali biti.

Zato svakog petka odvojite nekoliko minuta da razmislite o predstojećoj sedmici. Napravite sebi kratku listu prioriteta od tri kategorije: karijera, veze, ja. Zašto tri kategorije? Jer vas podsjeća da u sve tri kategorije treba postojati nešto i gura vas ka uravnoteženijem životu.

Razmislite šta biste najviše željeli postići u ove tri kategorije do kraja naredne sedmice. Gdje ove stvari mogu otići? Zatim pogledajte šta je već u vašem kalendaru i proradite kroz logistiku dodavanja novih stvari. Uvjerite se da imate stvari kojima se možete radovati.

Sada imate naređenja za marš i možete završiti sedmicu sa uvjerenjem da imate stvari pod kontrolom.

Apsorbirajte prelijevanje

Općenito, predlažem da pokušate ne zakazivati mnogo sastanaka ili događaja petkom i ostavite svoj kalendar tamo što je moguće praznijim.

Pravi majstori upravljanja vremenom kreiraju ono što ja zovem otpornim rasporedom. A ključna stvar koja je otpornom rasporedu potrebna je malo otvorenog prostora, tako da ako se nešto neočekivano pojavi od ponedjeljka do četvrtka, uvijek imate mjesto da to postavite u petak.

Ili ako je nešto hitno narušilo prethodno planirani prioritet ranije u sedmici, možete pomjeriti tu važnu stvar za petak. Ne morate to prenositi na sljedeću sedmicu, jer će ona bez sumnje imati svoje krize.

Završite svoju listu obaveza

Mali zadaci kao što su popunjavanje obrazaca, odgovaranje na pozive koji nisu hitni, plaćanje računa i drugi poslovi i zadaci mogu izgledati kao da zauzmu sav raspoloživi prostor.

Oni zapravo ne oduzimaju mnogo vremena, a ponekad je primamljivo da odugovlačite sa svojim većim stvarima tako što ćete precrtati neke od njih. Dakle, evo kako da uživate u tom zadovoljstvu, a da ne zabrljate cijeli raspored: Sačuvajte ove zadatke za petak i obavite ih jednim potezom.

Osjećat ćete se kao mašina dok prolazite kroz svoju radnu listu. U međuvremenu, u utorak ujutro kada biste trebali raditi ozbiljniji posao, možete sebi reći da postoji vrijeme da popunite taj obrazac ili platite tu fakturu, ali sada nije to vrijeme. Umjesto toga, možete to učiniti u petak.

Članak „Tempted to take it easy on Fridays? Use them to set yourself up for success instead autorice Laure Vanderkam preveden je sa portala ideas.ted.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera