Osvježite rutinu

5 jednostavnih ideja koje mogu promijeniti način na koji radite od kuće

22.02.2023. 12:39 / Izvor: bonjour.ba
Rad od kuće

Rad od kuće može vremenom postati monoton u smislu sjedenja u istoj sobi u standardnoj, ustaljenoj rutini.

Rad od kuće može vremenom postati monoton u smislu sjedenja u istoj sobi u standardnoj, ustaljenoj rutini. To može rezultirati manjkom energije i produktivnosti čak i kod osoba kojima ovakav stil najbolje odgovara.

Dodavanjem nekih noviteta stimulira se mozak, smanjuje dosada i pruža ispunjeniji način života.

Dakle, dobra vijest je da male izmjene rutine kod kuće, gdje ne morate čak ni da presvlačite trenerku da biste to uradili, su najbolji način za boost energije.

Tačnije, prednost rada od kuće je u tome što možete lagano promijeniti svoju rutinu bez da vam je potrebna dozvola vašeg supervizora.

Bilo da vam je potrebno malo više ljudske interakcije ili samo tražite promjenu ambijenta, evo liste načina na koje možete održavati stvari energičnijim dok radite od kuće.

Zamijenite prostoriju u kojoj radite

Bez obzira koliko lijepa bila vaša kućna kancelarija, svaki prostor će pomalo dosaditi nakon nekog vremena, posebno nakon što radite od kuće više od nekoliko mjeseci ili godina. Promjenom prostorije u kojoj obično radite dobit ćete poticaj kreativnosti i motivacije slično kao preseljenje u novu kancelariju – a najbolji dio je da vi kontrolirate gdje želite. Čak i unutar prostorije ako pomjerite radni sto na drugu stranu postižete sličan efekt.

Tačnije, ako ste okrenuti prema zidu, pokušajte da pomaknete svoj radni sto blizu prozora da biste imali pogled vani i udahnuli svjež zrak. Također, možete dodati svoju omiljenu sliku ili poster ako nema dostupnog prozora da biste i dalje uživali u prednostima novog pogleda.

Izbjegavajte jesti tamo gdje radite

Kada radite od kuće, granica između poslovnog i kućnog života može lagano postati nejasna. Iako zvuči primamljivo uživati u tostu, kroasanu i čaju na radnom mjestu, to baš i nije najbolja odluka.

Uvođenjem drugih aktivnosti, kao što je jedenje, u svoj radni prostor, može dodatno zamagliti granice između vašeg posla i ličnog vremena. Kada počnete da svoj radni prostor pretvarate u „životni prostor“, produktivnost može pasti kao rezultat burnout-a. Da biste održali dobar balans između posla i života, uzmite pauzu za ručak ili užinu u drugom dijelu vašeg doma. Prilika da se odmaknete od posla i razbistrite glavu pomoći će vam da izvršite mini resetovanje.

rad

Pripremite obroke prethodne noći

Kada ste u svom domu, može biti primamljivo da provedete vrijeme pripremajući sebi dobar doručak i ručak, uključujući sjeckanje i kuhanje, ali ipak je to veliko oduzimanje vremena.

Priprema hrane unaprijed osigurava da vrijeme obroka možete iskoristiti za jelo.

Preuredite svoj prostor

Svaki radni prostor, bez obzira na to koliko je prostran ili velik, treba malo detalja da ga zaista učinite svojim. Da, možda je čudno preuređivati mjesto u vlastitom domu samo u poslovne svrhe, ali malo personaliziranog dekora može napraviti veliku razliku u vašoj produktivnosti. Ukrasite sa nekoliko sobnih biljki, mirisnih svijeća ili bilo koji detalj koji vama daje pozitivan vibe.

Posjetite kafić ili lokalnu čitaonicu

Osjećaj užurbanosti ili čak drugih ljudi oko vas može povećati vašu produktivnost, ako ste taj tip osobe. Naime, ako je neki lokalni kafić ili čitaona otvorena za mogućnost da sjedite i radite, odlučite se za jedan dan u sedmici gdje ćete ju posjetiti na nekoliko sati.

Ako vidite da vam to odgovara pokušajte rotirati kafiće koje posjećujete za osvježavajuću promjenu tempa i s vremena na vrijeme probajte nove gourmet okuse.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera