Od presudne važnosti

Otkriva vas govor tijela! Odmah ispravite ovih 7 grešaka

15.06.2023. 12:00 / Izvor: zagreb.info
Razgovot

Iako je za dobivanje posla važan dobar životopis te iskustvo i vještine koje poslodavac traži, od presudne važnosti je i govor tijela.

Iako je za dobivanje posla važan dobar životopis te iskustvo i vještine koje poslodavac traži, od presudne važnosti je i govor tijela. Stoga dobro pripazite na ovih sedam grešaka koje radi vaše tijelo, a da toga niste niti svijesni.

1. Loše držanje tijela

Poza tijela šalje poruku o razini samopouzdanja (ili nedostatku istog). Izbjegavajte pogrbljenost i držite uspravan položaj glave i ramena.

2. Slabo stisak ruke

Mlak stisak ruke ostavit će loš dojam, ali nije dobro forsirati niti prečvrsto rukovanje, jer ono sugerira kako se želite osjećati nadmoćno. Rukovanje treba biti prirodno i na razgovoru za posao nemojte prvi ponuditi ruku, nego čekajte da to najprije učini vaš sugovornik.

3. Znojni dlanovi

Ne treba posebno naglašavati kako znojni dlanovi šalju poruku nesigurnosti i nervoze. Problem se može riješiti ako prije intervjua ruke dobro isperete hladnom vodom.

4. Izbjegavanje kontakta očima

Možda to nije uvijek lako, ali sugovornika biste trebali povremeno gledati u oči. Izbjegavanje pogleda može sugerirati da ste nesigurni, lažete ili ne znate pravi odgovor na pitanje.

5. Vrpoljenje

Igranje s kosom, stalno dodirivanje lica i slične radnje mogu odvlačiti pažnju sugovorniku na intervjuu. Također, na taj način djelujete kao da nemate samokontrole.

6. Kretnje koje sugeriraju da ste nezainteresirani i smeteni

Izbjegavajte često premještanje u stolici i nekontroliranu promjenu položaja nogu. Time šaljete poruku da se dosađujete.

7. Nedostatak osmijeha

Osmijeh demonstrira samouvjerenost, otvorenost, toplinu i energičnost. Bez osmijeha djelujete hladno, namrgođeno i ravnodušno, što vas sigurno ne čini pretjerano poželjnim kandidatom za posao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera