Savjeti advokata

Interpretacija i sprovođenje: Kako pravilno čitati i razumjeti ugovore?

26.02.2024. 15:22 / Izvor: Bloombergadria.com
Ugovor

Razumijevanje važnosti ugovora može osnažiti pojedince i preduzeća da donose informisane odluke i bolje se snalaze pri potpisivanju.

Ugovori su od vitalnog značaja u svakodnevnom životu, od jednostavnih dogovora do kompleksnih pravnih dokumenata.

Bilo da potpisujemo ugovor o zaposlenju, kupujemo kuću ili čak pristajemo na uslove i odredbe nove aplikacije, ugovori upravljaju našim interakcijama i postavljaju očekivanja za sve uključene strane.

Razumijevanje važnosti ugovora može osnažiti pojedince i preduzeća da donose informisane odluke i snalaze se u složenostima ugovora u modernom životu.

Zato je od izuzetne važnosti da na prvom mjestu detaljno pročitamo svaki ugovor s kojim se susretnemo.

Međutim, ugovori su veoma rijetko direktni i jasni, a brojni faktori mogu utjecati na njihovu interpretaciju i sprovođenje.

Sve kompleksniji ugovori s kojima se mnogi susreću sa sobom mogu donijeti i brojne probleme ako ih ne pročitamo i razumijemo prije potpisivanja.

U prilog ovoj tvrdnji ide istraživanje koje je sprovela kompanija Adobe i koje je došlo do sljedećih zaključaka:

  • Gotovo svaki četvrti freelancer ima problem kada je potrebno da klijent potpiše ugovor
  • Više od 26 posto profesionalaca naišlo je na probleme prilikom potpisivanja ugovora s klijentom
  • Gotovo 61 posto osoba rođenih između 1986. i 2012. godine, takozvana generacija Z, ne čita ugovore u potpunosti, a jedna petina njih potpisivanjem se saglasila s uslovima kojih nije bila svjesna.

Važnost postojanja ugovora

Ugovor o zapošljavanju predstavlja jednu od najviše zabrinjavajućih stavki za profesionalce iz generacija koje tek počinju svoj radni vijek.

Ne čitajući ugovor o zapošljavanju u potpunosti, osoba možda neće potpuno razumjeti svoj paket naknade ili uslove potrebne za dobijanje godišnjeg bonusa o kojem su obaviješteni prilikom ponude koju je kompanija prethodno komunicirala.

Naravno, pripadnici generacije Z nisu jedini koji nepotpuno čitaju ugovore.

Anketa Adobe Acrobata otkrila je da i druge generacije također potpisuju ugovore prije nego što ih u potpunosti pročitaju: 24 procenta pripadnika generacije X priznalo je da nikada ne čita ugovore detaljno, dok je 33 posto baby boomera priznalo isto.

"Potpisivanje ugovora o radu između zaposlenog i poslodavca je zakonska obaveza i radni odnos se zasniva potpisivanjem ovog ugovora. Rad zaposlenog bez potpisanog ugovora o radu i bez prijave zaposlenog centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja smatra se radom na crno i kao posljedicu može imati pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca i plaćanje visokih novčanih kazni. S druge strane, ako poslodavac sa zaposlenim ne zaključi ugovor o radu, smatra se da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme danom stupanja na rad", objašnjava advokat Nikola Mihajlović iz Beograda za Bloomberg Adriju.

"Ono na šta bi svaki zaposleni posebno trebalo da obrati pažnju prilikom potpisivanja ugovora jeste da li ugovor o radu sadrži sve ono što je Zakonom o radu propisano, a prije svega da li je ugovor zaključen na određeno ili neodređeno vrijeme, da li je ugovoren probni rad, da li opis poslova odgovara poziciji na koju se zaposleni zapošljava, broj dana godišnjeg odmora, novčani iznos osnovne zarade na dan zaključenja ugovora o radu, kao i elemente za utvrđivanje osnovne zarade, radnog učinka, naknade zarade, uvećane zarade i druga primanja zaposlenog. Imajući u vidu veliki broj ugovora u IT industriji, a koji mogu da se tiču i freelancera, posebnu pažnju bi trebalo da obrate na odredbe o zaštiti konkurencije, zaštite autorskih prava, kao i zaštite podataka o ličnosti", dodaje Mihajlović.

Ključni elementi svakog ugovora

Bilo da ste freelancer ili stalno zaposleni, u toku svog poslovnog života sigurno ćete se susresti s ugovorom ili čak biti u prilici da napišete jedan i zato je važno da budete svjesni ključnih detalja koje oni moraju sadržati:

  • Uslovi plaćanja
  • Potpisi
  • Vremenski rokovi
  • Uključene strane
  • Ponuda i prihvatanje

I najsitnija greška može imati dalekosežne posljedice

Mali previd ili određena dvosmislenost unutar ugovora može dovesti do nesporazuma, spora i gubljenja novca.

U poslovnom svijetu, ulaganje vremena i truda u kreiranje adekvatnog ugovora predstavlja više nego vrijednu investiciju.

Ukoliko se kreiranju i čitanju ugovora ne pokloni dovoljno pažnje, vrlo lako može doći do sljedećih situacija:

  • Neplaćanja u dogovorenom vremenskom okviru
  • Stvaranja dodatnog posla koji nije bio planiran ili očekivan
  • Ignorisanja klijenta
  • Gubitka novca
  • Gubitka klijenta

Istraživanje kompanije Adobe otkrilo je i da veliki broj poslovnih ljudi nailazi na probleme uslijed korištenja standardizovanih ugovora koji u svojoj osnovi ne pokrivaju sve specifičnosti određene situacije i samim tim mogu da sadrže veliki broj propusta i pruže manju zaštitu.

"Prilikom potpisivanja ugovora o radu ne postoje veliki problemi, jer je poslodavac obavezan da poštuje Zakon o radu i opšte akte, koji štite zaposlenog u osnovnim pravima iz radnog odnosa. Međutim, u praksi se najčešće zloupotrebljava slabije znanje zaposlenog prilikom primjene samog ugovora o radu ili Zakona o radu, pa tako zaposleni masovno dobijaju nezakonite otkaze ili unaprijed potpisuju sporazumni raskid ugovora o radu koji poslodavac kasnije iskoristi, zaposleni budu onemogućeni da iskoriste svoja prava iz radnog odnosa (isplata prekovremenog rada, uvećane zarade na ime rada praznikom, plaćenog prijevoza do mjesta rada...)", napominje Mihajlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera