Pravilo "60 sekundi"

Samo 60 sekundi je dovoljno da promijenite svoj privatni i poslovni život

06.05.2024. 14:33 / Izvor: Akta.ba
60

60 sekundi. To je sve što vam treba da promijenite svoj život. Zauvijek.

Tokom dana, vaš mozak ide milion milja u minuti, razmišljajući o svim stvarima koje morate učiniti, ali još niste stigli.

Ustanete i pomislite na pomoćni sto koji tek treba da očistite.

Odete da se istuširate i shvatite da trebate popuniti zalihe za pranje ruku. Dok vozite na posao, sjetite se da je automobilu potreban servis i da se rezervoar mora napuniti.

I tako dalje, sve dok vaš dan konačno ne završi, a vi ne legnete na spavanje, bombardovani sa hiljadu misli koje se pretvaraju u hiljadu uznemirujućih snova.

Gotovo kao da vas obaveze jure 24 sata dnevno.

Ipak, tu je i tračak sunca. Potrebno je samo 60 sekundi da se izađe iz ovog beskrajnog ciklusa nedovršenih zadataka!

U toku dana, svakog dana, dajte samo 60 sekundi svom mozgu - jer on vapi za pažnjom.

Postavite timer na 60 sekundi. Otvorite aplikaciju za bilješke na svom telefonu i nastavite pisati sve zadatke koje vam mozak "nabaci".

NEMOJTE ustajati prije isteka 60 sekundi. To bi mogli biti potpuno minijaturni zadaci poput - skratiti nokte ili odgovoriti na maminu poruku za dobro jutro, na velike projekte poput - popraviti umivaonik ili istražiti najnoviju gužvu u gradu. Može se odnositi na različite aspekte vašeg života - neki mogu biti apsolutno lični (poruka za dobro jutro), neki mogu imati veze s vašim poslom ili vašom kućom. Ili vašeg supružnika, ili vašeg psa, ili vaše zdravlje. Nemojte praviti diskriminaciju, vaš jadni mozak se ne dijeli na način rada "posao" i "kuća". Samo "izbacite" sve te zadatke iz sebe. 

Vjerovatno je da će vam prvih nekoliko dana kada budete radili "iskopavanje mozga" proces trajati više od 60 sekundi.

To znači da ste mozak toliko opteretili do mjere da vam samo zapisivanje zadataka oduzima nekoliko minuta.

Ali, ne brinite. Vrlo brzo, u roku od četiri-pet dana u stvari, smanjit će se na maksimalno nekoliko sekundi. Još niže, ako se pridržavate i druga dva pravila od 60 sekundi.

Zateći ćete sebe kako buljite u timer, "brzajući" mozak na nedovršene zadatke. Bez obzira odakle počnete - čak i sa stotinama neurađenih stvari koje lebde okolo, to će se eksponencijalno smanjivati.

U stvari, nakon prvih mjesec dana, možete čak i smanjiti učestalost, ipak barem jednom sedmično je optimum. Uvijek postoji mogućnost da vam mozak ponovo bude preopterećen. Samo zadržite ovo pravilo kao listu obaveza.

I sljedeći put kada budete imali sat slobodno, jednostavno možete proći kroz listu i odabrati svoje omiljene obaveze.

Drugo pravilo od 60 sekundi, zove se Završi sada, ali bez "zauzimanja" prostora mozgu.

Ovo su svi minijaturni zadaci koje primjećujete dok prolazite kroz svoj dan i pohranjujete ih u mozgu, trošeći dragocjene neurone, koji bi mogli biti mnogo bolje iskorišteni nego da zapamtite poput "Staviti prljavi veš u mašinu za pranje veša".

Želite smisliti nove načine da zaradite novac ili da naučite novu vještinu? To su zadaci koji su toliko sitni da ih ne vrijedi ni zabilježiti na novokreiranoj listi obaveza.

Budući da će vrijeme koje će trebati za stvarno otvaranje bilješke i kucanje ovog novog zadatka biti više od vremena potrebnog za završetak zadatka. Za sve ove sitnice, pravilo je jednostavno.

Sve što vam treba manje od 60 sekundi da uradite NIJE vrijedno pamćenja. Uradite to kada primjetite, odmah.. Da, prvih nekoliko dana će biti neugodno završiti neke stvari koje vam idu "naopako".

Ali zapamtite, samo 60 sekundi vam je na putu, a onda - gotovo! Kao i prvo pravilo, i ovo će vam pravilo u početku izgledati kao smetnja, ali će se ubrzo usporiti. Ali, sužavanje ovog pravila neće biti tako ekstremno kao prvo, jer nam život voli davati nove zadatke koje treba ispuniti svaki dan.

Umjesto toga, ono što će se dogoditi je da će vam postati druga priroda da jednostavno radite stvari kako i kada iskrsnu.

Treće i posljednje pravilo od 60 sekundi je "dijete" nastalo iz ljubavi prvog i drugog pravila.

Što je s onim zadacima koji nisu stigli do jutarnje deponije mozga, ali bi svakako trajali više od 60 sekundi i ne uklapaju se u drugo pravilo? Pa, samo odvojite 3 sekunde i zabilježite to kad god vas "spopadne".

Bilo da ste usred razgovora, ili sjedite na WC-u, (koga zezamo, telefon je uvijek uz nas), dodajte to u svoje obaveze. Poput prvog pravila, primijetit ćete sve manje stvari koje vas tjeraju da zastanete i pišete. I to je to!

Čini vam se previše jednostavnim da biste ispunili moje uzvišeno obećanje da ću vam "urediti" život? Probajte ih. Barem par sedmica.

Nuspojave uključuju zoniranje usred razgovora kako biste zabilježili brzu bilješku, držanje supružnika da čeka na vratima na minut, jer morate konačno staviti svoju slomljenu cipelu (koju ste primijetili na stalku za cipele, dok ste nosili sandale) u smeće. Ali, pozitivno je to što konačno možete doživjeti "Vječno sunce besprijekornog uma". Iako bez operacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera