Zaposlenici spremni igrati prljavo da bi zadržali posao

11.03.2009. 08:43 / Izvor: MojPosao
Zaposlenici spremni igrati prljavo da bi zadržali posao

Radna mjesta, zbog krize, postaju sve brutalnije i kompetitivnije sredine, a trećina američkih zaposlenika spremna je učiniti nešto nepošteno kako bi zadržali posao

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da su zaposlenici spremni prihvatiti dulje radno vrijeme, sniženje plaće, smanjenje povlastica, pa čak i neprihvatljivo ponašanje nadređenih, samo kako bi u ovim kriznim vremenima zadržali posao.

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja, koje je provela tvrtka Adecco, pak upućuju na zaključak da radna mjesta, zbog ekonomske krize, postaju sve brutalnije i kompetitivnije sredine, u kojima više ne vrijedi ona o opstanku najsposobnijih, već se, čini se, radi o opstanku najokrutnijih.

Spremni na sve


Naime, 28 posto američkih zaposlenika u istraživanju je izjavilo da su spremni učiniti nešto nepošteno kako bi zadržali posao, uključujući i okrivljavanje kolega za vlastite pogreške, ucjenu, pa čak i flert s nadređenom osobom.

A najočajniji, ili najokrutniji, kako se uzme, su, pokazalo se, pripadnici generacije Y (rođeni nakon 1982.) – njih 40 posto izjavilo je da bi bez problema pribjegli nepoštenim potezima ako bi to značilo zadržavanje radnog mjesta.

Narušavanje mentalnog zdravlja

Klima očaja, te financijske nesigurnosti i sve veće nesigurnosti posla dovela je i do povećanja broja američkih zaposlenika koji pate od povišenih razina stresa i tjeskobe.

Tako je petina sudionika istraživanja istaknula da recesija ima negativan učinak na njihovo mentalno zdravlje. To je potvrdilo i istraživanje Američke udruge psihologa, prema kojem 80 posto Amerikanaca pati od stresa povezanog s gospodarskom situacijom.

Prema Adeccovom istraživanju, čak polovica Amerikanaca očekuje da će im plaća ostati ista kao i prošle godine, ili da će se čak i smanjiti. A suprotno očekivanjima, s obzirom na sve glasnije najave otpuštanja, više od 80 posto ih tvrdi da njihovi nadređeni ne obraćaju ništa veću pažnju na njihov rad i produktivnost nego prije krize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera