Kako u blagdansko vrijeme ostati fokusiran na poslu?

09.12.2013. 12:38 / Izvor: zena.hr
Kako u blagdansko vrijeme ostati fokusiran na poslu?

Mjesec prosinac za mnoge neće biti mjesec mira i blagostanja, nego mjesec kada će na radnome mjestu zbog završetka godine trebati ostati maksimalno fokusirani.

Mjesec prosinac za mnoge neće biti mjesec mira i blagostanja, nego mjesec kada će na radnome mjestu zbog završetka godine trebati ostati maksimalno fokusirani. Uz sve ostale privatne obaveze koje vrlo često donosi predblagdansko i blagdansko vrijeme, mnogi će imati probleme s balansiranjem poslovnog i privatnog segmenta života, što može dovesti do dekoncentracije i problema s obavljanjem zadataka na poslu.

No, zbog čega se to događa? Odgovor, koliko je kompleksan, toliko je jednostavan. Povećava se broj stvari koje ljudi žele i moraju obaviti u predblagdansko i blagdansko vrijeme – bilo poslovno, bilo privatno. Osim što se nekima na poslu za kraj godine povećava obujam standardnoga posla, tu su još i razni domjenci, zabave, poslovni sastanci, koji su često „blagdanskog“ karaktera i obavezni, te oduzimaju dodatno vrijeme i ništa efektivno se nije napravilo.

Što se tiče privatnih obaveza, tu su isto tako razne dječje zabave, priredbe (za one koji imaju djecu), kupovina poklona, dolazak rodbine, blagdanske pripreme i promet u većim naseljima i gradovima koji sigurno ne pomaže. Osim toga, mnoge osobe jednostavno izgube motivaciju na poslu jer ih predblagdansko raspoloženje ponese u ležernije vode.

Ma koji razlog bio, raditi se mora, a ako ostanete fokusirani na radnome mjestu dok se oko vas pjevaju božićne pjesme i svijetle lampice s prerano okićenih borova, prije ćete obaviti sve zadatke na poslu i „baciti“ se na organiziranje i obavljanje privatnih obaveza.

Evo načina kako ostati pribran i fokusiran na zadatke na poslu.

Planirajte unaprijed – i ispred sebe uvijek imajte podsjetnik sa stvarima koje morate učiniti. Ako znate da ćete tjedan prije Božića imati mnogo osobnih obaveza, pokušajte odraditi neke stvari unaprijed dok još imate vremena, a ako je potrebno, ostanite koji dan dulje na radnom mjestu. Osim toga, dajte kolegama do znanja u koje vrijeme nikako nećete moći raditi prekovremeno ili kada ćete morati otići s posla nešto ranije nego obično.

Složite listu prioriteta – Napišite listu poslovnih i privatnih prioriteta od najvažnijih prema manje važnima, te ih počnite rješavati što prije. Uskladite je s kalendarom obaveza. Sve što ne trebate na poslu napraviti ove godine, ostavite to za prvi mjesec sljedeće godine kada u većini tvrtki nema toliko posla. No, riješite se što prije zadataka koje morate obaviti do kraja godine. Ako ih obavite kvalitetno i na vrijeme, za blagdane ćete se moći bolje opustiti i uživati.

Izbjegavajte multitasking – Iako se ovo čini nelogičan savjet, ipak obavljanje više poslova istovremeno može biti kontraproduktivno, posebno ako ih imate previše. Možda je bolje da se u ovakvim situacijama fokusirate na jednu stvar, a kada je obavite, započnete s drugom i tako dalje. Također, izbjegavajte obavljanje poslovnih i privatnih obaveza istovremeno, primjerice, kupovinu poklona preko interneta i odgovaranje na e-mailove poslovnih klijenata.

Započnite sa blagdanskom kupovinom ranije – Započnite već početkom prosinca, a ako je moguće i prije. Napravite listu osoba koje planirate darivati i nosite je sa sobom. Ponekad su slučajne i spontane kupovine nakon radnog vremena najbolje.

Ne nosite posao kući – Ionako imate dovoljno obiteljskih obaveza, a ako uzmete posao kući, još će vam i ta obaveza „visjeti“ nad glavom. Kada ste na poslu, fokusirajte se na posao, a kod kuće na obiteljske obaveze. Na taj način izbjeći ćete dodatni stres i više toga obaviti. Motivacija na radnome mjestu neka vam bude da što prije obavite zadatke i odete kući.

Osjetite blagdansko raspoloženje – Pokušajte vidjeti dobre strane predblagdanskih dana. Osjetite duh Božića i sigurno ćete biti sretniji i opušteniji.

Uzmite nekoliko slobodnih dana – Ako ste među tim malobrojnim sretnicima koji imaju tu mogućnost, iskoristite nekoliko dana godišnjeg odmora i obavite sve osobne stvari, napunite baterije te se vratite na posao odmorniji i spremni za fokusiranje na radne obaveze.

Ne dajte se smesti – U to vrijeme često se nešto slavi po u uredima, nerijetko pije i jede, što može oduzeti mnogo dragocjenog vremena. Iako opuštanje s kolegama nije loše, nemojte dopustiti da vam vrijeme klizne iz ruku.

Odmorite se – Nakon napornih dana potrebno je i više sna. Potrudite se da spavate barem sedam sati, a idealno bi bilo osam. Bolje ćete se osjećati i bit ćete odmorniji i fokusiraniji.

Pazite što pijete i jedete – Više alkohola i šećera može dovesti do manje koncentracije, te loših fizičkih i mentalnih sposobnosti.

Ocijenite sami sebe – Na kraju dana i tjedna ocijenite sami sebe i razmislite jeste li tijekom dana ili tjedna obavili sve što ste planirali. Ako niste, pokušajte naći razlog. Je li to možda preduga pauza koju ste uzeli na radnome mjestu ili možda pak previše poslova koje ste obavljali odjednom i malo toga obavili? Možda ste si zadali previše obaveza koje je nemoguće obaviti u takvom kratkom vremenu? Ma koji razlog bio, sljedeći dan pokušajte bolje organizirati vrijeme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera