Zlata vrijedni poslovni savjeti onih koji su uspjeli

24.12.2013. 13:11 / Izvor: 24sata
Zlata vrijedni poslovni savjeti onih koji su uspjeli

Od koga možeš dobiti bolji savjet o tome kako uspjeti, nego od onih koji su taj put već prošli? Časopis Elle porazgovarao je s nekoliko uspješnih žena, a svaka od njih otkrila je po jedan savjet čega bi se trebali pridržavati.

Niti jedan uspjeh, a tako ni poslovni, ne dolazi preko noći. Pokušajte biti dobri sa što više ljudi!

Od koga možeš dobiti bolji savjet o tome kako uspjeti, nego od onih koji su taj put već prošli? Časopis Elle porazgovarao je s nekoliko uspješnih žena, a svaka od njih otkrila je po jedan savjet čega bi se trebali pridržavati kad je u pitanju poslovni uspjeh.

1. Kako "prodati" sebe, ali ne i svoju dušu?

Niti jedan uspjeh, a tako ni poslovni, ne dolazi preko noći. Upravo zato, osim puno truda treba i puno strpljenja. Potrebno je određeno vrijeme da se kreneš dokazivati onima kojima trebaš i da ostali u tom poslu čuju za tvoje ime. Najbolji savjet koji možeš čuti? Nemoj se sramiti! "Nemojte se bojati nazvati, poslati mail, tražiti savjet, reći da nešto ne razumijete, postavljati pitanja i slično, ali jako je bitno da poslušate odgovor. Većina ljudi ne sluša, a to je nepoželjna osobina, posebno u poslovnom svijetu."

2. Kako se ponašati među zlonamjernim saradnicima?  

Možda smo iskoristili pretešku riječ, no želimo skrenuti pažnju da u svako poslu postoje kolege, koji se teško nose s konkurencijom i tuđim uspjehom ili se provlače na račun tuđeg rada i truda, a s njima se nije lako nositi, jer nitko od nas ne može ostati "imun" na takve stvari. "Nikad se nemojte izvinjavati zato što ste uspješni. I vjerujte svojim instinktima. Ako vam se nešto čini ostvarivo i vjerujete da će biti uspješno, napravite to i ne slušajte druge kad vam kažu da nećete uspjeti. Također, naučite reći ne. Sastanak u petak u četiri popodne? Može, ali vi ste u 17 sati slobodni i niko nema pravo oduzimati vam vaše vrijeme."

3. Kako si ne "zatvoriti vrata"?

"Pokušajte biti dobri sa što više ljudi. Nikad ne znate ko će doći na koju poziciju, ko je s kim dobar, s kim ćete morati surađivati. Ne zatvarajte si vrata svojim lošim ponašanjem, već njegujte dobre odnose s drugima, bez obzira na svoju ili njihovu poziciju."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera