Formula za rad s kolegom iz pakla: Pametno se postavite

01.04.2014. 11:40 / Izvor: 24sata
Formula za rad s kolegom iz pakla: Pametno se postavite

Ne morate biti prijatelj sa svim kolegama i suradnicima. Shvatite li da postoji granica između poslovnog i privatnog, to će vam pomoći u zadržavanju emocionalne distance

Ne morate biti prijatelj sa svim kolegama i suradnicima. Shvatite li da postoji granica između poslovnog i privatnog, to će vam pomoći u zadržavanju emocionalne distance, kaže profesor menadžmenta Robert Sutton sa Sveučilišta Stanford.  Pokušajte prepoznati što vas točno iritira i moći ćete se pravilno postaviti. Ne možete promijeniti ničiju osobnost, ali možete promijeniti način na koji se odnosite prema kolegi.

"Zbog ljubomora i drugih negativnih emocija često pogrešno procijenimo druge. Radi li netko bolje od nas, često ga preziremo", kaže Sutton i dodaje da i drukčiji trpe te ćemo vjerojatno prema njima imati negativnu reakciju. Ostanite pozitivni jer to je jedna od karakteristika koju njeguju uspješni. Ponašajte se srdačno čak i s najiritantnijim kolegama. Spriječit ćete daljnje sukobe, a i lakše se usredotočiti na cilj. Ako na zadatku radite zajedno, usredotočite se na to koliko “iritantni” kolega može pridonijeti. Izbije li sukob, budite civilizirani i nikad ne podižite ton. Ne zaboravite disati polako deset sekundi, a ako se ne možete smiriti, izađite iz prostorije. Ako vam osoba ne dopušta da se povučete, “smirite strasti” pomirljivim riječima poput: “Volio bih nastaviti u mirnijem tonu”. Odnos možete presložiti i ako što češće ponudite pomoć. Imajte na umu da je možda i on stekao pogrešan dojam o vama. Ne zaboravite i da smo svi ljudi te nismo savršeni.

Pohvala je još jedan način na koji se gradi veza - a mozak je organiziran tako da je potrebno njih sedam kako bi poništile jednu kritiku. O kolegama pokušajte doznati što više. Nalazi li se u teškom razdoblju. Želite li mu se približiti, najbolje ga pitajte neodređeno: “Kako si” ili “Kako ti je prošao vikend”. Sve određenije moglo bi djelovati kao guranje nosa.

Ne pravi razliku između dragih i mrskih kolega

Najlakše ćete izgraditi odnos ako se prema iritantnom kolegi ponašate kao i prema osobi koja vam se sviđa. Komplimenti, pokazivanje interesa i otvoreno držanje odličan su početak. Najbolji način kako ćete izgraditi svoj status je konstruktivna odgovornost i zajedništvo.

I najtvrdoglaviji popuste ako ih se skupa ‘upregne’

Surađujte s kolegama. Studije su pokazale da zajednički rad na teškim i zahtjevnim zadacima gradi afinitet, odnosno poštovanje među suradnicima, kaže Robert Sutton. Ako u kolegi prepoznate vrijednost koju ima, s vremenom će vas vjerojatno manje živcirati.

Emocije u kanticu

Ne dopustite da vas osjećaji ometu, odnosno da čudne navike kolega utječu na to kako se odnosite prema njima ili kako cijenite njihov rad.

U njegovoj koži

U objektivnijoj procjeni pomoći ćete si ako se pokušate staviti u njihovu kožu, kaže menadžment stručnjak Victor Lipman.

Prilagodite se

Promatrajte kako se drugi ponašaju s kolegom koji vam nije sjeo. Možda ćete shvatiti da ste u sukobu zbog stila komunikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera