Epidemija stresa zbog posla čini nas bolesnima

29.10.2014. 12:55 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Epidemija stresa zbog posla čini nas bolesnima

Nevjerojatan je podatak da je čak 83 posto Amerikanaca pod stresom zbog posla. A sigurno nije puno drukčije niti na Starom kontinentu.

Nevjerojatan je podatak da je čak 83 posto Amerikanaca pod stresom zbog posla. A sigurno nije puno drukčije niti na Starom kontinentu.

Istraživanja Američkog psihološkog društva, pak, tvrde kako stres jako doslovno utječe na sve sustave u našem tijelu. Sa sigurnošću možemo tvrditi kako je stres zbog posla epidemija današnjice. Zaposlenici i poslodavci trebali bi se potruditi da bolje razumiju odakle stres dolazi i kako utječe na njihovo zdravlje kako bi kreirali strategiju za poboljšanje situacije.

Razlozi su brojni. Kod nekih je stres rezultat osjećaja da su lako zamjenjivi jeftinijom radnom snagom. Neki smatraju da su kompanije koncentrirane isključivo na kratkoročne kvartalne rezultate, umjesto na dugoročne. Povremeno, zaposlenici smatraju da im je jedina šansa za umirovljenjem ulaganje životnih ušteđevina u 'mutne' poslove.

Što je po tom pitanju uopće moguće napraviti? Komunikacija je dobra za početak, ali istraživanja pokazuju da je najbolje započeti s problemom disbalansa privatnog i poslovnog života te problemom premalog broja osoblja. Dopuštanje uzimanja dodatnog slobodnog vremena u slučaju bolesti također je dobar korak naprijed.

Odakle god počnete, smanjenje razine stresa u uredu je vrijedno toga. Zaposlenici će biti angažiraniji i produktivniji. Osim toga, zasigurno će biti manje bolesni, stoga ćete tako dugoročno smanjiti sate bolovanja. Prema istraživanjima, zaposlenici koji su pod stresom odsutni su u prosjeku 16 sati godišnje, za razliku od 10 sati koliko su odsutni oni koji nisu ili su neznatno pod stresom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera