Savjeti kako da graciozno napustite posao

22.07.2016. 09:36 / Izvor: BIZLife
Savjeti kako da graciozno napustite posao

Ukoliko znate da odete na pravi način možete da unaprijedite prosperitet u svojoj karijeri i pokažete da ste profesionalni do kraja.

Odlazak Davida Camerona mnogi su vidjeli kao gest za poštovanje i pravi dokaz da je neko posvećen ideji kao takvoj, a ne političkoj fotelji. On je svakako veliki uzor za ovakvu temu, navodi autor knjige The Careerist, i njegov odlazak poslužio je kao podsjetnik da nijedan posao ne traje dovijeka.

Šta više, ukoliko znate da odete na pravi način možete da unaprijedite prosperitet u svojoj karijeri i pokažete da ste osoba visokih standarda i profesionalni do kraja. Na ove načine treba da završite poslovanje na određenom mestu.

Ne bacajte udice

Nije rijetka pojava da se od vašeg ranijeg izlaska sa posla napravi priča kako idete na razgovor za drugi posao. Sve i da to jeste tako vi nikada ne treba da pričate o tome. Prvo, ljudi će to shvatiti kao vaše nezadovoljstvo i okretanje leđa trenutnoj firmi. Drugo, ukoliko ne dobijete željeni posao ispašćete nesposobni i daćete drugima još više razloga da pričaju. Budite umjereni i svoje planove držite za sebe.

Odlučite zašto dajete ostavku

Ne treba da lažete kada je riječ o razlozima zbog kojih želite da napustite firmu. Ipak nađite najdiplomatskiji način da to učinite. ’Mislim da unaprijedim svoja znanja na drugom mjestu’ je mnogo bolje nego ’Ne nudite nikakav napredak u karijeri’. Neka za vama ostane sve čisto kada odete kako ostali ne bi pričali ’Čuo sam da je pravi razlog što je otišao…’ što može ostaviti loš utisak.

Napišite pismo

Držite se standarda. Napište šefu da želite veće izazove i da ste uživali radeći u ovoj firmi. Spomenite i otkazni rok i to kako ćete se potruditi da sve prođe na najbolji mogući način. To je to. Pismo treba da bude kucano i formalno, navodi GQ magazin.

Prvo saopštite svom šefu

Izbjegavajte teške i neprijatne situacije. Lično predajte pismo nadređenom i potrudite se da ste obratili pažnju na to kada on ima miran momenat. Ne raspravljajte o ostavci prvo sa svojim kolegama kako vaš direktor ne bi čuo da odlazite od nekoga drugog.

Budite prijatni sa nadređenim

U ovom trenutku imate mnogo toga da kažete. Ipak, potrudite se da budete veoma ljubazni. Pogotovo kako ne biste imali problema oko toga da direktor insistira da vas zadrži do kraja roka. Otvarate sebi mogućnost da vam menadžer napiše dobre preporuke i stvarate odličnu kariku u komunikacionom lancu za budućnost. Vodite računa i o njihovim emocijama jer dajući otkaz direktno upirete prstom u njega ili nju.

Budite spremni na sve

Sve može proći u najboljem redu ali takođe možete doživjeti neprijatnosti, zahtjev za pregovaranje ili naredbu da istog trenutka napustite zgradu. Učinite sve da to ne doživljavate lično i da ne dodajete ulje na vatru. Ako vam je rečeno da odete, učinite tako i kontaktirajte ih kada se sve slegne. U svakom slučaju sve možete srediti preko HR-a.

Pitajte direktora koga možete da zovete

Ukoliko sve prođe kako treba, pitajte direktora da li možete da obznanite svoj odlazak ili oni žele da se za to neko vrijeme ne zna. Ukoliko je vaš direktor srećan što ćete napredovati, recite svom timu što prije jer se vijesti brzo šire. Budite zahvalni i kažite koliko vam je bilo lijepo radeći sa njima.

Odolite kontra-ponudi

Ponuda vašeg šefa da ostanete je vrijedna slušanja, ali rijetko prihvatljiva. To najčešće rade menadžeri koji se uspaniče, a ukoliko ste donijeli odluku da odlazite, vi ste već otišli. Ostati za veću platu često ne izađe na dobro i odlazak se samo odloži za šest mjeseci. Naravno, nevjerovatno dobre uslove nećete odbiti ukoliko je to ono što ste želeli i u novoj firmi.

 Budite spremni za pogodbu

Uvijek vas očekuje pogodba, za početak oko datuma vašeg odlaska. Spremite nekoliko strategija koje ćete moći da iznesete na stol kada sve počne. Ukoliko vam šef kaže da morate ostati cio otkazni period, navedite koliko nedelja odmora vam je ostalo i tražite da odete ranije uz obećanje da ćete završiti sve poslove do tada.

Ne ostavljajte nered iza sebe

Ne želite da ostanete upamćeni kao neko ko nije završio tri projekta i čije su greške otkrivene pola godine kasnije. Dakle, zavrnite rukave i prionite na posao kako bi poslije vas ostao trag visokog profesionalizma. Mnogi će vam zahvaliti na tome kada odete i bićete upamćeni po dobru.

Popijte piće

Svi vole žurke. Zato posljednji radni dan pozovite svoje kolege, nadređene i sve sa kojima ste radili u kafić na piće. Posljednja stvar koju treba da uradite na tom poslu je dobar odlazak.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera