Nikome se ne radi u 14:22!

06.10.2016. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Nikome se ne radi u 14:22!

Mada bi to poslodavci voljeli, zaposleni nisu roboti, pa ne mogu biti na visini zadatka tokom svih osam sati rada.

Mada bi to poslodavci voljeli, zaposleni nisu roboti, pa ne mogu biti na visini zadatka tokom svih osam sati rada. Evropski naučnici su analizirali oko 2.000 radnika i utvrdili da smo najmanje produktivni tačno u 14:22 časova.

Mnogima se pad koncentracije događa tri puta nedeljno, a najčešći razlozi su visoka temperatura u kancelariji, nedovoljno sna i mnogo posla. Popodnevnom padu koncentracije doprinosi i preobilan ručak i dehidratacija. Više od trećine zaposlenih primjećuje da su im kolege klonule kada i oni, tri od deset su uhvaćeni u tome, a četvrtina je zbog toga imala problem sa šefom.

Najčešće posljedice pada koncentracije su: slanje mejla pogrešnoj osobi, nesposobnost praćenja sastanka, zaboravljanje imena kolega, pravljenje grešaka na važnim dokumentima, a pojedinci tada čak i isključuju sve telefone jer "nemaju snage" da razgovaraju.

U prosjeku, zaposleni se bude u 6:43, a u krevet odlaze u 22:29 kako bi se naspavali. Ali, trećina se budi nenaspavana, sa željom da je već subota, a svaki deseti iz kreveta skače horan za nove radne pobjede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera