Kako pobijediti manjak motivacije prilikom rada kod kuće

30.11.2016. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Kako pobijediti manjak motivacije prilikom rada kod kuće

Rad kod kuće zahtijeva disciplinu. Pa ipak, ako želite efikasno raditi kod kuće, samodisciplina vam nije dovoljna.

Rad kod kuće zahtijeva disciplinu. Pa ipak, ako želite efikasno raditi kod kuće, samodisciplina vam nije dovoljna. Morate znati kako se motivirati. Motivacija je bitan element koji trebate imati ako radite kod kuće. Manjak motivacije može nepovoljno utjecati na vašu produktivnost. Ako u nekom trenutku osjetite da više niste poletni prilikom rješavanja zadataka, možda nemate dovoljno motivacije. U ovom slučaju otkrijte razlog zašto niste motivirani. Ovisno o razlozima vašeg pomanjkanja motivacije, možete upotreijebiti odgovarajuće metode da poboljšate situaciju. Dolje su neki od razloga vašeg pomanjkanja motivacije i prijedlozi kako iz pobijediti.

Nagrađujte se za dobro obavljene zadatke

Ako su razlozi vašeg pomanjkanja motivacije dosadni i neukusni zadaci, probajte se nagraditi kad ih obavite. Alternativno, možete dopuniti dosadan zadatak sa nečim što volite radite, npr. slušanjem radio programa ili muzike. Osim toga, možete usitniti dosadan zadatak na manje fragmente i raditi neke druge zadatke poslije svakog završenog fragmenta zadatka. Ako ćete ubacivati zanimljive zadaće između poslovnih zadataka, bit ćete više motivirani da nastavite.

Dođite do prave informacije

Ponekad kad radite kod kuće, možete naići na komplicirani projekt za koji ne znate kako ga napraviti. Kad se zbog takvog projekt pretrpate poslom, možete postati nemotivirani za rad. Budući da ne radite u uredu, nemate kolega u blizini koji bi vam mogli pomoći. U tom slučaju možete upotrijebiti internet, knjižnicu ili knjižare da nađete informaciju. Alternativno, možete upitati nekog od ljudi za koje mislite da su upoznati sa projektom i on vam može dati dragocjene savjete. Dobro je uvrstiti nekog kao pomoć pri smišljanju ideja. Možete mnogo naučiti iz njihovog sudjelovanja.

Postavite si ciljeve

Ukoliko nemate zacrtani plan na koji ćete se fokusirati, s vremenom možete postati manje motivirani poslom. Ako je to slučaj, počnite si postavljati ciljeve. Možda ste ih prije i postavljali, ali ste ih s vremenom izgubili iz vida. Ukoliko niste usmjereni, može vam se dogoditi da izgubite smjer što može naškoditi vašem radnom elanu. Ako se to dogodi, trebate ponovno procijeniti svoje ciljeve i zadatke koje morate izvršiti. K tome, napravite popis zadataka koje trebate obaviti kako bi završili projekt. Razdvajanje projekta na manje laganije zadatke olakšati će vam obavljanje projekta i u svakom ćete trenutku znati koliko ste do sad obavili. Još važnije, znati ćete koji vam je slijedeći korak i koliko ste od ostvarenja cilja.

Napravite dnevni raspored poslova

Dnevni raspored poslova će vam pomoći da budete svjesni stvari koje morate obaviti svaki dan. Ukoliko ga nemate, možete naići na smetnje koje će vam okupirati radno vrijeme. Zbog toga često nećete moći završiti svoje zadatke na vrijeme. Postupno ćete postati sve manje produktivni, što će utjecati na vašu motivaciju. Zato je preporučljivo imati svoj dnevni raspored. Možda možete ustanoviti vrijeme početka radnog dana. Osim toga, planirajte za rano jutro stvari koje će vam dati energiju. Ovo će vam biti izvrstan početak dana. K tome, na kraju svakog dana napravite listu stvari koje morate obaviti idući dan. Ovako možete pratiti posao koji ste obavili, te neobavljeni posao koji još morate napraviti. Također vam savjetujemo da obavite sve osobne zadatke na kraju dana.

Dobro se hranite i vježbajte.

Zbog manjka hrane i vježbe možete postati letargični, i tako nemotivirani za rad. Potrebno je konzumirati dovoljno hrane svaki dan kako bi osigurali potrebnu energiju za rad. Vaše tijelo treba potrebne minerale i vitamine kako bi ispravno funkcioniralo. Tjelovježba je također važna. Pomaže vam u borbi sa stresom i održava vas u formi. Stoga uzmite slobodnog vremena za vježbanje. Osjećati ćete se revitalizirano poslije dobre tjelovježbe.

Ako razmišljate o radu od kuće, ali se bojite da nećete biti dovoljno motivirani, ohrabrite se činjenicom da postoje načini kako prevladati taj problem. Ako trenutno radite kod kuće i osjećate se nemotivirano, probajte poboljšati svoju situaciju gornjim savjetima. Svladavanje manjka motivacije je važno ako želite biti učinkoviti i produktivni u svom radu. Učinkovitost i produktivnost će vas za uzvrat učiniti uspješnim u svom poslu.

Izvor: zena.rtl.hr

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera