Kako privući pažnju poslodavca ako ste 40+

15.06.2017. 12:05 / Izvor: Akta.ba
Kako privući pažnju poslodavca ako ste 40+

Slučajno ste primijetili zanimljiv oglas za posao koji je kao pisan za Vas.

Slučajno ste primijetili zanimljiv oglas za posao koji je kao pisan za Vas. Traže stručne kvalifikacije koje posjedujete, specifično iskustvo a uklapate se i u psihološki profil ličnosti koji je naveden, piše ekonomist.me.

Riječ je o poznatoj kompaniji pa stoga i pretpostavljate da bi uslovi bili veoma primamljivi i ujedno bolji od onih koje trenutno imate. Već sebe zamišljate kako postižete prve pozitivne rezultate, primate pohvale od saradnika i zadovoljno se smješkate uspješno savladanim izazovima kad Vas na trenutak prekida pomisao…Pa Vi čak nemate ni pripremljen CV! Već više od jedne decenije nijeste bili na nijednom intervjuu niti ste se interesovali o aktuelnim ponudama na tržištu rada.

Zadovoljni onim što imate, odgovorno i savjesno ste obavljali ono što se od Vas očekuje ne razmišljajući o vremenu koje je neprestano prolazilo i nekom neobjašnjivom silom se pretočilo u dane, mjesece, godine…

Ista sredina, ista grupa ljudi, iste aktivnosti su odjednom postale samo jedna obična svakodnevna kolotečina koja se ponavlja, cirkuliše u nedogled kao začarani krug. To već u sljedećem trenutku budi u Vama blagu ljutnju što ste uopšte dozvolili da dođe do toga a istovremeno osjećate enormnu snagu i neopisivu želju da nešto promijenite. Što je još čudnije, ne plašite se promjena potencijalnih problema sa kojima ćete se susresti jer Vaše iskustvo upakovano u godine truda i dokazivanja sada stoje poput bedema u pozadini i pothranjuju onaj unutrašnji glas koji Vas tjera da izdvojite malo vremena i pripremite biografiju i motivaciono pismo.

Kao dio priprema za nastupajući razgovor nije na odmet obratiti pažnju i na neke od stavki koje u nastavku kako biste ostavili što pozitivniji utisak.

Pohvalite se svojim iskustvom

Iskoristite ovo kao prednost i suptilno ‘’provlačite’’ tokom razgovora određene karakteristične situacije iz dosadašnjeg iskustva na osnovu kojih poslodavac može da stekne utisak da ste iz njih izašli sa benefitima koje ćete iskoristiti u budućnosti. Nemojte biti zatvoreni i iščuđavati se pitanjima intervjuera. Imajte uvijek na umu da Vas osoba preko puta Vas ne poznaje, da su informacije iz CV-ja jedino čime raspolaže i da je sasvim očekivano njeno interesovanje za dodatnim pojašnjenjem određenih stavki koje ste naveli a relevantne su za predmetnu poziciju.

Nikako ne skrivajte svoje godine

Skrivanje godina Vam sigurno neće osigurati bolju prolaznost tokom selekcionog procesa jer se taj kao i svi drugi podaci koje navedete mogu veoma lako provjeriti. Na taj način samo bespotrebno izazivate sumnju kod budućeg poslodavca da nešto skrivate. Svakako ćete birati oglase na koje se prijavljujete i nećete konkurisati na one gdje iz opisa vidite da su namijenjeni mlađim kandidatima koji su na početku karijere.

Pokažite spremnost za učenjem novih stvari

I više je nego poželjno predstaviti se poslodavcu kao pobornik tzv.‘’cjeloživotnog učenja’’ i neprestanog usavršavanja kroz praćenje trendova u svojoj stručnoj oblasti. Učenje je uvijek u modi bez obzira na starosno doba i sigurno ćete pobrati pozitivne poene ukoliko pokažete da poznajete rad u određenom specijalizovanom programu ili posjedujete rijeda ksertifikat.

Ne budite skromni i već istaknite svoje prednosti

Svi znamo da je skromnost vrlina ali bi u ovom slučaju dobro bilo napraviti izuzetak i iskazati jasno ono što smatrate da je vaš plus i u kojem segmentu to može donijeti benefite samoj kompaniji. Ako ste, na primjer, ponosni na svoje prodajne rezultate te posjedujete značajne kontakte u određenoj industriji, ne postoji razlog da to ne napomenete tokom svog predstavljanja.

Budite vedri, pozitivni i energični

Na kraju ne zaboravite da na formiranje opšteg utiska utiču stav, ponašanje, način izražavanja, govor tijela i pozitivan stav. Stoga, naoružajte se pozitivnom energijom i pokažite svoju volju i interesovanje. Niko ne želi u svom okruženju negativne i zatvorene ljude.

Ne posmatrajte godine koje su pred vama kao period za retrospektivu prošlosti i preispitivanja šta ste mogli bolje uraditi, već kao prostor za realizaciju određenih ideja. Možda je pred vama neki novi početak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera