Niste zadovoljni svojom karijerom: Ovo pitanje treba da postavite sebi

15.07.2017. 12:50 / Izvor: BIZLife
Niste zadovoljni svojom karijerom: Ovo pitanje treba da postavite sebi

Prevaziđite brige i nedoumice "šta-ako“ uz pomoć samo jednog pitanja.

Prevaziđite brige i nedoumice "šta-ako“ uz pomoć samo jednog pitanja.

Kada ste sigurni da niste zadovoljni svojom profesionalnom situacijom, ali ne znate kako da popravite stvar, lako se desi da vam um preplave pitanja, nade i strahovi u isto vrijeme:

Šta me zaista pokreće?

Da li uopšte mogu da priuštim sebi da promijenim karijeru?

Koliko bi trajalo da napravim taj korak?

Da li bi jednostavno trebalo da dam otkaz?

Svi ovi unutrašnji glasovi mogu samo da vam smetaju, umjesto da vam budu smjernice, oni vas usporavaju i zbunjuju. Ono što je potrebno jeste jasnoća.

Problem sa planiranjem unaprijed

Kako prenosi sajt Inc.com, u kompaniji „Careershifters“ koja se bavi davanjem savjeta ljudima kojima treba pomoć oko izbora i promjene karijere, smatraju da na početku, sebi treba da postavite jedno pitanje. Sve drugo je agonija i strahovanje oko budućnosti oko koje nismo ništa ni preduzeli, za koju ni ne znamo kakva će biti i šta će nam donijeti.

„Postoji ta tačka kada „planiranje budućnosti“ postaje „izbjegavanje suočavanja sa sadašnjošću“. Neki od problema o kojima najviše brinete pretvoriće se u nešto sasvim izmišljeno, nešto što uopšte nema veze sa realnošću,“ pišu autori bloga pomenute kompanije. Umjesto toga, oni koji nisu zadovoljni svojom karijerom treba da se zapitaju sljedeće:

„Šta je najmanja stvar koju mogu da uradim sada, a koja će napraviti najveći pozitivan uticaj na moju situaciju?“

Male akcije mogu da „ubiju“ i najveće anksioznosti

Prednost ovog pitanja jeste da vas spriječi da suviše razmišljate o potencijalnim događajima, i daje vam prostora da preduzmete male korake i akcije, koji će se vremenom pretvoriti u nešto veće. Istog je mišljenja i bivša savjetnica za karijeru u Guglu, Jenny Blake, koja preporučuje isti pristup za sve koji nisu zadovoljni trenutnim (poslovnim, ali i životnim) okolnostima.

Zaključak je da vas snovi i strepnje o novom koraku i promjeni parališu, rešenje je da vratite sebe u sadašnjost i preduzmete realne korake ka toj promjeni, bez obzira koliko mali bili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera