Karijera / TIPS AND TRICKS

Želite prodavati svoj proizvod online? Ovo morate znati

15.09.2018. 09:22 / Izvor: Akta.ba

Povećajte prihode i izgradite poslovni imidž prodajom vlastitih proizvoda. Izrađujete rukotvorine ili se bavite nekim online poslom za koji mislite da biste njime mogli popuniti kućni budžet ili pak bi vam postati full time posao? ako imate dobar proizvod u koji vjerujete novac možete zaraditi preko interneta od prodaje vlastitih proizvoda. Ovo ne samo da će vam pomoći da povećate prihode, već će vam pomoći i da izgradite poslovni imidž relativno brzo. Posao prodaje vlastitih proizvoda možete najlakše pokrenuti pomoću sljedećih šest koraka:

1. Izaberite područje. Prva stvar koju trebate napraviti jest da si za cilj postavite profitabilno područje koje dosta dobro poznajete. Morat ćete utvrditi probleme s kojima se možete susresti, konkurente s kojima ćete odmjeravati snage i aktualne trendove. Ovo će vam olakšati i osmišljavanje proizvoda koji želite prodavati i njegovu prodaju.

2. Upoznajte ciljano tržište. Nema boljeg i bržeg načina do zadovoljnih mušterija, od poznavanja njihovih točnih želja i potreba. Prije nego što krenete u razvijanje nekog proizvoda i njegovu prodaju, porazgovarajte s nekoliko mogućih klijenata. Uključite se u razgovore, forume na internetu, saznajte sve što njih zanima vezano uz vaš proizvod, što im se sviđa, što ih smeta. Saznajte njihove preferencije, kupovnu moć i ostale elemente koji bi mogli utjecati na kupovinu vaših proizvoda.

3. Provjerite svoje resurse. Nemojte krenuti u proizvodnju prije nego što se uvjerite da možete posao obaviti kako spada i do kraja. Ako ste se odlučili na proizvodnju nečeg, budite sigurni da imate dovoljno materijala potrebnih za izradu, dovoljno zaposlenih i budžet iz kojeg ćete pokrivati sve ostale nepredviđene troškove.

4. Pomognite klijentima. Kako bi vaši proizvodi postali vredniji i potrebniji potencijalnim klijentima, pobrinite se da ono što nudite bude usmjereno ka poboljšanju kvalitete njihovih života. Osmislite i prodajte proizvode koji im pomažu riješiti važna pitanja ili probleme u životu.

5. Testirajte svoje proizvode. Uvjerite se da su proizvodi koje ćete nuditi svojim klijentima nešto što im je stvarno potrebno. Dajte svoj proizvod nekolicini poznanika koji će vam iskreno reći što misle o njemu. Saznajte što bi se moglo poboljšati, prijedloge shvatite ozbiljno i onda i poboljšajte svoj proizvod.

6. Reklamirajte svoj proizvod. Bez obzira na to koliko kvalitetan proizvod imate, danas više ništa ne prolazi bez marketinga i oglašavanja. U skladu s budžetom osmislite oglašivačku strategiju i držite se je. Reklamirajte se preko interneta, letaka, reklama u novinama, na forumima...

Izvor: Zena.rtl.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera