Griješiti na tuđi račun je tako lako, pitaj me kako

19.06.2019. 15:40 / Izvor: Akta.ba
Griješiti na tuđi račun je tako lako, pitaj me kako
OTVORI GALERIJU

Sljedeći put kada vidite pogrešan logo/grb KS na nekom mjestu, trebate znati da ste to vi platili a da to u konačnici ne predstavlja ni instituciju Vlade KS, još manje vas.

Na malim stvarima se oduvijek detektovala sposobnost za velike stvari.

Na malim stvarima se vide veliki ljudi, veliki radnici, veliki karakteri, velike službe.

Na malim stvarima se polažu veliki testovi, baš kao što se na malim stvarima pokazuje koliko nam je nešto bitno.

Griješiti možda jeste ljudski, ali bahato trošiti tuđi novac nije. Praviti greške o svom trošku je dozvoljeno, ali praviti ih o trošku drugih nije. Ipak, da li je rad s rezultatom greške uopšte rad?

U realnom sektoru uposlenici plaćaju svoje greške poslodavcu. U javnom sektoru kao uposlenik možete oštetiti budžet za milion i niko to ne mora nadoknaditi.

Građani često nisu svjesni da taj bespotrebni jalovi aparat plaćaju, a pri tom su ubijeđeni da ne trebaju tražiti i zahtijevati odgovornost poput svakog drugog poslodavca.

Sigurno ste i sami primijetili dugogodišnju upotrebu neispravnog loga/grba Kantona Sarajevo jer je količina postera, plakata, bilborda, oficijelnih dokumenata, (oba)vijesti, institucija koje na sebi imaju neispravan logo/grb KS nepregledan.

Ne radi se tu samo o nepismenim izvršiocima ozbiljnih javnih poslova i debelo plaćenih zaduženja niti o masama ljudi koji mogu (u)raditi traljav posao i isti naplatiti već se radi o javnom novcu građana koji se bahato troši na neprofesionalan rad.

Bitno je dakako, da Kanton ne griješi žiro-račune kad uplaćuje za (ne)rad službenika i saradnika.  

Stvar postaje ozbiljna onog trenutka kada se uočena greška ispravlja, za što opet plaćaju građani, a ne onaj koji je uzrokovao grešku. Građani plaćaju ove nemarnosti i ukoliko se ukaže na grešku po "obavljenom poslu" ponovo plaćaju njenu ispravku mada nisu oni ti koji su je napravili.

Ne postoje apsolutno nikakve sankcije, nikakvo preuzimanje odgovornosti, samo duplo utrošen javni novac, jer, građani to mogu podnijeti a budžet nije javno dobro već dobro pojedinaca.  

Nema to veze sa političarima ili sistemom ali ima veze sa svakim pojedincem i njegovim odnosom prema poslu koji obavlja i prema instituciji koju predstavlja.

Neispravan logo/grb KS nije tek trivijalna greška već i odraz nepoštovanja prema glavnom gradu i regiji koju predstavlja.

Čini se da je previše očekivati da oni koje plaćamo znaju logo institucije koju predstavljaju, za koju rade i koja ih dobro plaća. Previše je čini se očekivati i da oni koji rade kao spoljni saradnici institucija poslu pristupaju temeljno i odgovorno i ne usmjeravaju pažnju isključivo na honorar.

Ipak, previše je i praviti propuste koje neko drugi plaća pa čak i ispravlja ponovnim plaćanjem.

Da li će institucije i pojedinci koji u njima rade ikada snositi odgovornost za svoj (ne)rad biti sankcionisani funkcionalno ili finansijski, (p)ostaje pitanje razuma na koje, čini se, još dugo nećemo dobiti odgovor.

Primjera ovog propusta je nažalost mnogo više i teško ih je sve zabilježiti i upratiti. Ipak, dovoljno je da se ovakvi propusti dešavaju u ime građana i o njihovom novcu. 

Nakon što se na zdravstvenim karticama Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo 2017. godine potkrala greška koja se tiče grba KS na kojem su zamijenjene plava i bordo boja, i nakon što su građani dva puta platili izradu 20.000 kartica koje su povučene zbog pogrešno odštampanog grba KS, nije utrošeno 300.000 KM već mnogo više. Bespotrebno.

 

 

 

Takođe, dugogodišnji neispravan logo/grb na nekim školama poput Elektrotehničke škole za energetiku je "ispravljen" naknadno:

 

 

Kada su 2015. godine postavljene table na tramvajskim stanicama, pogađate, prvobitno su sadržavale neispravan logo/grb. Kasnije su naravno ispravljene, opet na trošak građana.

 

 

Ili pak ispravka na oficijelnim stranicama nekih ministarstava KS :

 

 

Propusti koji su još uvijek aktuelni su dnevnici Kantonalne televizije Sarajevo TVSA - Na Kantonalnoj TV, poziv od strane Vlade Kantona i Kantonalnog ministarstva.

 

 

ili ovaj interesantni razmak na ulazu Zavoda za zapošljavanje koji sadrži dva loga/grba, jedan ispravan, jedan neispravan i da se niko ne zapita, apsolutno ništa:

 

Čini se da je nemoguće da bar uposleni u Vladi ne znaju uočiti grešku, ali moguće je. Neke od press konferencija ili javnih dokumenata Vlade KS izgledaju ovako:

 

 

Koliko smo još tuđih grešaka platili, a da ne znamo? Koliko stvari duplo plaćamo zbog neprimjerenih i nedopustivih propusta. Sve ovo možda predstavlja one koji su to napravili ali ni u kom slučaju ne predstavlja Kanton ni njegove građane. Griješiti na tuđi račun u BiH onog koji je pogriješio ne košta ništa. Čak ni obraza ni odgovornosti.

Obratite pažnju na velika sponzorska, organizaciona, realizaciona imena i svima je svejedno sve dok će biti plaćeni.

I na kraju, ako ste mislili da stvar ne može biti gora, kancelarije u zgradi Vlade KS imaju ovakve ključeve. Da, upravu ste. S neispravnim logom/grbom. Taj, još nije ispravljen.

 

Da se ne bi (po)mislilo kako su ovakvi poslovi odraz (ne)profesionalizma i visine IQ-a, podsjetnik za one koji su u dilemi, logo/grb KS izgleda ovako:

 

 

Sreća pa logo/grb nema više od dvije boje. Ako vam je lakše, bordo pa plava, Sarajevo pa Željo, i eto loga.  

Sljedeći put kada vidite pogrešan logo/grb KS na nekom mjestu, trebate znati da ste to vi platili a da to u konačnici ne predstavlja ni instituciju Vlade KS, još manje vas.

Postoji nada da će budući poslovi, eventi i projekti pod okriljem ili sponzorstvom KS na kojima će raditi prijatelji uposlenika KS na sebi bar nositi ispravan logo institucije.

Možda ćemo jednoga dana živjeti u ozbiljnoj državi sa ozbiljnim ljudima koji svojim životima ali i poslovima pristupaju ozbiljno, a do tada, uživajte u galeriji "griješiti na tuđi račun je tako lako, pitaj me kako" koja slikovito prikazuje (samo)ismijavanje institucije i greške na račun građana KS.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna