Zašto Vlada FBiH zakiva zadnju brokvu u ugostiteljsko - hotelijersku i turističku privredu?

21.05.2021. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Zašto Vlada FBiH zakiva zadnju brokvu u ugostiteljsko - hotelijersku i turističku privredu?

Najavljuje se da bi uskoro sva javna i radna mjesta u Federaciji BiH mogla biti obilježena znakom prekrižene cigarete.

Najavljuje se da bi uskoro sva javna i radna mjesta u Federaciji BiH mogla biti obilježena znakom prekrižene cigarete. Prema prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi, o kojem će se u Parlamentu Federacije BiH raspravljati 26.maja, konzumiranje duhana se zabranjuje potpuno u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Postavljam pitanje je li "razumno" ići u krajnost ili treba ići u kompromis i dogovor, jer su bitni i zdravlje, ali i privreda?

Jer, ukoliko Federacija BiH 26. maja dobije zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, to će pogoditi turistički sektor ali i ugostitelje i hotelijere kojima će zbog zabrane pušenja opasti posao. Upravo zbog toga ovoj zakon već je izazvao među njima reakcije i negodovanja. Oni nemaju ništa protiv zabrane pušenja, već protiv ovako formulisanog zakona kroz nekoliko članova.

Vi, ogovorni za donošenje zakona u Federaciji BiH trebate "imati sluha" i odustati od rigidnih i nepotrebnih zahtijeva za ukidanjem pušenja potpuno u ugostiteljskim objektima. Jer, kako je moguće napraviti takav prijedlog zakona kada je poznato da većina ugostiteljskih objekata nema odvojene prostorija za pušače i kada se duhanski dim može vidjeti bukvalno na svakom ćošku.

Nestručno dogovaranje prijedloga zakona oko pušača i pušenja u ugostiteljskim i hotelsko- turističkim objektima ove dvije grane bacit će skroz na koljena, posebno nakon skoro dvogodišenje borbe sa korona virusom i "lockdowna" koji je također bio nepotreban za mnoge javne objekte pa ih sada doveo do debakla.

Je li pošteno preko njihovih leđa pokušavati smanjiti pušenje u društvu? 

Ako ovakav zakon zaživi zatvorit će se na stotine ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla. Grane ugostiteljsto i turizma, u ovom trenutku broji više od 65.000 zaposlenih!

Sporno je i to što je na izradi zakona radio manje-više neobrazovan i nekompetetntan kadar za oblast zdravstva. Zdravlje je važno, ali ako neko želi da koristi te proizvode u specijaliziranim ugostiteljskim objektima, ne postoji razlog da se to zabrani. Čak šta više, potrebno je pružiti svima šansu da zadovolje zdravstveno - higijensko – tehničke uvjete u objektima. U praksi to znači omogućiti ventilaciju, filtriranje i dezinfekciju zraka, postaviti barijere mehaničke ili zračne u prostorijama u kojima žele pružati svoje usluge.

Ovo je poprilično star zakon. Vlada FBiH ga je koliko znam 2018. godini uputila u parlamentarnu proceduru, tako da je po srijedi potez bez validnih kriterija koji ste naslijedili.

Zakon nije rađen po modelu kako je to u svijetu. Rukovodimo se dobrim praksama drugih zemalja koje su to učinile. U Evropi i u SAD-u gdje je zabranjeno pušenje u javnim objektima  u istim postoje izolirani prostori za pušače koji zadovoljavaju zdravstveno - higijensko - tehničke uvjete, kako ne bi izlazi pred objekte na ulicu - trotoar da puše i da ne ugrožavaju zdravlje izlažući se aerozagađenju i vremenskim uvjetima.

U FBiH, gospodo postaje stručnjaci za HVAC&R koji se trebaju pitati i slušati po pitanju zadovoljenja objekata koji  mogu ispuniti  zdravstveno - higijensko - tehničke uvjete i pružati ugostiteljsko turističke usluge bez ograničenja pušenja u odvojenim dijelu prostora koji bi bio mehaničkom ili zračnom barijerom odvojen.

Već dugi niz godina raspolaže se sa visoko efikasnim namjenskim ionizirajućim i ULPA filterima za izuzetno korektnu eliminaciju duhanskog dima u zraku za zatvorene prostore. 

Slobodan sam podsjetiti da je Sarajevo imalo vodovod, javne česme i kupatilo u XV stoljeću, a Francuzi se počeli kupati u XIX stoljeću, da je Sarajevo imalo tramvaj prije Beča i ne trebaju nam danas biti uzor ili voditelj.

U Sarajevu, Zenici, Tuzli više građana i u FBiH umre od aerozagađenja nego od pušenja. Ne da podržavam pušenje već napominjem da postoje tehnička rješenja koja mogu omogućiti  gostima da istovremeno uživaju u konzumaciji pića, jela i društvu bez diskriminacije.

I s toga, kako obično biva u našoj zemlji, jedan problem rješavamo drugim!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna