Sjediš u kancelariji, namaži se suncem

17.02.2022. 10:03 / Piše: Lana Lekić za Akta.ba
lana lekić

Namažeš i dobiješ svoju dozu D vitamina. Zvuči nemoguće? Više nije.

Namažeš i dobiješ svoju dozu D vitamina. Zvuči nemoguće? Više nije. Površina kože iznosi 1,7 m2 najdostupniji je i najveći organ ljudskog tijela te čini 16% ukupne tjelesne mase prosječne osobe. Glavna funkcija kože je osigurati zaštitnu barijeru tijela. 

Doprinosi regulaciji temperature i ravnoteži vode u tijelu. Transdermalna primjena lijeka bezbolna je metoda sistemske isporuke lijeka primjenom transdermalnog terapijskog sistema na intaktnu i zdravu kožu.

Hiljadama godina ljudi su primjenjivali tvari na kožu u terapeutske ili kozmetičke svrhe.Korištenje masti, losiona, pa čak i flastera izrađenih od biljnih, životinjskih ili mineralnih ekstrakata bilo je popularno još u Egipatskoj i Babilonskoj medicini 3000 godina pr.Kr.

Međutim, rutinska primjena transdermalnih sistema je postala uobičajena tek u drugoj trećini 20. stoljeća, razvojem tehnologije koja je omogućila preciznu i ponovljivu isporuku lijeka kroz kožu. 

Transdermalna primjena lijeka predstavlja atraktivnu alternativu oralnoj ili parenteralnoj primjeni lijekova. Kako je to za pacijenta? Ugodno, neinvazivno, prihvatljivo pacijentu te omogućuju nagli prekid isporuke lijeka u slučaju potrebe. Transdermalna primjena omogućuje apsorpciju lijeka kroz kožu direktno u sistemsku cirkulaciju, zaobilazeći metabolizam prvog prolaska kroz jetru, koji je prisutan kada pijemo lijekove. 

Brojne tehnike razvijene su kako bi se poboljšao kontrolisani transport kroz kožu i povećao broj lijekova koji se primjenjuju transdermalno. Razvijene su inovativne tehnologije poboljšanja transdermalnih terapijskih sistema. Transdermalni put primjene se danas nalazi u fokusu brojnih istraživanja. Broj transdermalnih terapijski sustava na tržištu kontinuirano raste i donosi terapeutski benefit pacijentima diljem svijeta.

Zamislite sad sve one pacijente koji imaju nedostatak vitamina D, nisu ga ni svjesni, a bore se sa osteoporozom i osteopenijom, krhkim kostima. 

Zamislite sve one koji se bore sa narušenim imunitetom, vas koji u svojim kancelarijskim stolicama sjedite satima zatvoreni, zamislite sve one koji imaju problema sa probavom, boluju od ulkusa želuca ili duodenuma, one koji se bore sa karcinomom, virusima i bakterijama,sa dijabetosom, gojaznošću, sa depresijom,demencijom, multiplom sklerozom, parkinsonovom bolesti, svi sa kožnim promjenama i oboljenjima poput akni, psorijaze, ekcema, one koji se bore sa opadanjem kose, sve one sa ispucalom kožom od silne dezinfekcije kojom smo opsesivno sluđeni, COVID i post COVID pacijenti, sportaši i ljubitelji teretane. 

Pronašli se gore u opisu? Svi oni su u deficitu vitamina D. Danas se smatra da je između 70% i 90% svjetske populacije zahvaćeno manjkom D vitamina. 

Skoro je nemoguće dobiti adekvatne količine vitamina D iz prehrane, a upravo zbog svih benefita za zdravlje koje nosi D vitamin važno je da preveniramo nedostatak i djelujemo na vrijeme.  

Sjediš za računarom, namažeš sunce jer smo upakovali sunčeve zrake u najljepšu malu kutijicu zdravlja.

 

Prof.dr.spec. Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, vanredna profesorica na Farmaceutskom fakultetu i Fakultetu zdravstvene njege u Sarajevu, marketing menadžerica u kompaniji Dr.Pasha, jedina licencirana edukatorica za masažu beba i djece u BiH, dizajnerica, ljubiteljica šivanja, potpredsjednica ženskog "Lions Kluba" i mama troje djece od kojih je dvoje i spasila života bez zagrljaja, jednostavna je i topla Sarajka, čiji je osnovni cilj da usreći što više mališana. To i pokazuje svojim djelima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna