hakuna matata - nema problema

Zanzibar, otočja gdje ljetuje i Bill Gates

07.07.2023. 17:56 / Piše: Azra Atagić-Ćatović za Akta.ba
zanzibar_akta

Zanzibar jeste zemlja trećeg svijeta, ali posjeduje toliko prirodnih ljepota i prekrasne žitelje koji će vas vratiti na "fabričke postavke".

Kad smo rekli prijateljima i porodici da idemo na Zanzibar, dobila sam par čudnih i interesantnih pitanja:

  • Da li tamo jedu ljude? 
  • Da li ćete dobiti malariju, treba li vam vakcina?
  • Koliko je sigurno ići u Afriku, da li se tamo vodi građanski rat?

Ako imate slična pitanja i razmišljanja, zaboravite sve što ste znali i mislili o Zanzibaru. 

Za Zanzibar smo letjeli preko Istanbula i let je iz Istanbula trajao 6 sati. Organizacija putovanja je bila u profesionalnim rukama agencije Jungle Tribe iz Sarajeva. Dobili smo sve bitne upute, informacije, preporuke, šta je potrebno ispoštovati da uđemo u Zanzibar bez puno poteškoća.

PCR test nije potreban od početka 2023. godine. Vizu dobijete na aerodromu.

Zanzibar je otok koji se nalazi malo ispod ekvatora, na jugoistoku Afrike, pripada državi Tanzaniji, naseljavaju ga 95% muslimani (šiiti i sune koje žive u potpunoj harmoniji), a ostatak su hindusi, katolici te ostale manjine.

Zanzibar jeste zemlja trećeg svijeta, ali posjeduje toliko prirodnih ljepota i prekrasne žitelje koji će vas vratiti na “fabričke postavke”

Stanovnici su toliko ljubazni, pristojni, uslužni, da ćete se osjećati “neprijatno” od tolikog ugađanja. 

U toj zemlji trećeg svijeta, možete jesti egzotično voće i povrće, morske plodove, a kako nemaju razvijenu industriju, sve je čisto organsko. Imaju izvore vode i lokalno stanovništvo pije vodu sa česme. Mi smo se ipak odlučili za kupovinu Zanzibarske vode koja košta 0,50 KM za pola litre.

Ananas, avokado, passion fruit - maracuja, mango, afrički kokos, limeta, dragonfruit, papaja, jackfruit, samo su neke od vrsta voća koje možete jesti na svakom uglu.

Zanzibar je inače najpoznatiji kao zemlja začina koja posjeduje plantaže oraščića, cimeta, karanfilčića, đumbira, bibera, šećera…

Najviše se jedu morski plodovi, onako “pravo iz mora”, a cijene su kao da jedete lokalnu hranu u restoranu u BiH.

Jastoga možete pojesti za 30-tak maraka, škampe za 20 KM… 

Svaki restoran nudi i evropsku hranu, pizze, hamburgere, ali je zaista šteta propustiti ribe, hobotnice, krabe…

Posebno su interesantna jela od piletine, jer je to opet organska piletina koju uzgajaju na Zanzibaru po baštama i njihove koke su veličine kao naše cvrke, minijaturne. 

Zanzibar je do prije 100 godina bio glavno trgovačko središte za trgovinu robovima. Arapi, Portugalci, Englezi, Francuzi - svi su zajedno uživali u plodovima tuđeg rada i bogatili se na račun afričkog stanovništva koje su bacali u okove i prodavali kao roblje. 

Kazamate koji su ostali kao podsjetnik na taj period možete vidjeti u glavnom gradu Zanzibara, Stone townu. Vidjet ćete i Kuću čuda koju je napravio Omanski sultan.

Bogata historija je iza Zanzibara, koje lokalno stanovništvo baš i ne zna još uvijek iskoristiti. Cijeli Stone town je pod zaštitom UNESCO-a.

Možda je to stogodišnje robovanje bijelim gospodarima, razlog zašto stanovnici Zanzibara žive stil života “Hakuna matata”.

Hakuna matata u originalnom prevodu znači, “nema problema”, tako da Zanzibarci nisu previše zabrinuti što ponekada nema struje ili vode. Zanzibar je zemlja sretnih ljudi, koji su sretni što su slobodni, ne robuju nikome, pa najmanje materijalnim stvarima. 

Ponekad su me podsjetili na priče iz Jugoslavije kad se završio Drugi svjetski rat. U zanzibarskim selima ponegdje ima po jedan televizor, koji se pali da se sluša muzika i prate svjetska dešavanja.

Škole su daleko od ovih mondenskih škola u koje idu naša djeca. Ali djeca su puno sretnija i obradovat će se ako ponesete i poklonite slatkiše ili školski materijal. Pametni telefoni su nepoznanica za većinu stanovništva, tako da se društveni život svodi na izlaske i druženja svih generacija Zanzibara. Vikendima su plaže prepune, svi izađu da prošetaju, druže se i plešu. Nestvarno su svi dobro raspoloženi, veseli, kao da ni jednu brigu nemaju.

Ceste između sela i gradova su asfaltirane. Lokalne su neasfaltirane, ali za ovaj usporeni način života, sasvim dovoljne.

Za ljubitelje noćnog života, tu su lokalne diskoteke, koje potvrđuju da u Africi svi imaju smisao za ples i ritam. U selu Kendwa odražava se Full Moon party, najpoznatiji party ispod ekvatora, na koji dolazi krema iz ovog dijela Afrike.

Vidjet ćete endemske vrste majmuna u Jozani šumi, džinovske kornjače na Prison islandu, morske zvijezde u duginim bojama, puste otoke koji uranjanu i izranjaju iz Indijskog okeana sa svakom plimom i osekom. Uz malo sreće i mirno more, možete plivati sa slobodnim delfinima u okeanu.

Komaraca nema. Iako je velika vlaga u zraku, tropska je klima i pripremili smo da se branimo od malih krvopija sa hemijskim preparatima. Bili smo pozitivno iznenađeni jer nismo vidjeli baš ni jednog komarca. 

Kažu da ih je znatno manje od kako je Bill Gates, preko svoje kompanije And beyond ltd. kupio jedan od manjih otoka Mnemba i na njemu napravio ekskluzivni hotel. Pretpostavlja se da je tad zaprašio čitav Zanzibar protiv komaraca. Hvala mu i u moje ime. 

Mnemba je poznata i po vrhunskoj ronilačkoj lokaciji, Mnemba atolu.

Masai borci su jedna od atrakcija na Zanzibaru. Sve oko Masaija je interesantno, od načina oblačenja do njihove ishrane. Piju krv, ne jedu plodove mora, samo plodove tora, a da bi postali muškarci moraju ubiti lava.

Zanzibar je i rodno mjesto Fredija Merkjurija (Freddie Mercury),  frontmena grupe Queen i u Stone Townu možete posjetiti njegov muzej.

Najveće drvo na svijetu je drvo baobaba i kao u priči Mali princ, baobab i ovdje raste u širinu i prijeti da zauzme cijeli otok. 

Tirkizno more, tropske ribice, slatkiši od baobaba, drvo karija, drvo kane, muškatni oraščić, samo su neke od stvari zbog kojih vrijedi posjetiti Zanzibar. 

Hvala agenciji Jungle tribe iz Sarajeva i vodički/gonički Jeleni uz koju smo za samo 7 dana upoznali sve ljepote Zanzibara.

PS. Hoteli nisu isto kategorizirani kao u EU ili BiH. Tako ako želite bolji smještaj, preporučujem da doplatite i bolji hotel. Mi smo bili u hotelu koji je rangiran sa zanzibarske 4*, ali po našim standardima su to dobre 2*, lošije 3* zvijezde. Ali svakako ste najmanje u sobi, vrijeme provodite na puder-bijelim pješćanim plažama, kristalno čistom okeanu, a kožu obavezno zaštite sa zaštitnim faktorom od 50+, (20-30 faktor ne pomaže) da ne bi ste kao ja planuli i dobili hrskavu koricu :)

Hakuna Matata

Azra Atagić-Ćatović 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna