Pravilnik o obaveznom sadržaju zahtjeva otvorenih investicionih fondova

01.06.2020. 07:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
Pravilnik o obaveznom sadržaju zahtjeva otvorenih investicionih fondova

Pravilnik o obaveznom sadržaju zahtjeva za izdavanje dozvole za osnivanje, sadržaju prospekta i zahtjeva za izmjenu prospekta otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom

 

Službeni glasnik Republike Srpske, Broj 52, 01.06.2020.

 

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske

Na osnovu člana 91. stav 2, člana 104, člana 108. stav 3. i člana 109. stav 4. Zakona o investicionim fondovima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 92/06, 82/15 i 94/19), Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, na sjed- nici održanoj 21.5.2020. godine, d o n o s i

 

PRAVILNIK

O OBAVEZNOM SADRŽAJU ZAHTJEVA ZA IZDAVANJE DOZVOLE ZA OSNIVANJE, SADRŽAJU PROSPEKTA
I ZAHTJEVA ZA IZMJENU PROSPEKTA OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA SA JAVNOM PONUDOM

 

Član 1. Ovim pravilnikom uređuju se:

a) obavezni sadržaj zahtjeva za izdavanje dozvole i prijave upisa otvorenog investicionog fonda sa javnom ponudom (u daljem tekstu: fond) u Registar fondova, koji Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske (u daljem tekstu: Komisija) podnosi društvo za upravljanje (u daljem tekstu: društvo), 

b) obavezni sadržaj prospekta fonda,

v) obavezni sadržaj zahtjeva za izmjenu prospekta fonda.

Član 2.

(1) Zahtjev za izdavanje dozvole i prijave upisa otvore- nog investicionog fonda sa javnom ponudom u Registar fon- dova, koji Komisiji u ime fonda podnosi društvo, dostavlja se na obrascu ZID-OIFJP, zajedno sa prilozima navedenim u članu 91. stav 1. Zakona o investicionim fondovima (u daljem tekstu: Zakon).

(2) Obrazac iz stava 1. ovog člana dostupan je na internet stranici Komisije.

(3) Nakon dobivanja dozvole, prospekt i statut fonda dostavljaju se Komisiji putem sistema Elektronskog prikupljanja informacija (u daljem tekstu: EPI).

(4) Komisija može tražiti i druge podatke ako je to neophodno za zaštitu interesa investitora.

Član 3.

(1) Osim podataka navedenih u članu 104. stav 2. Zako- na, prospekt fonda mora da sadrži i sljedeće:

a) početnu cijenu udjela u fondu,

b) izjavu članova uprave ovlašćenog društva za upravlja- nje da su odgovorni za istinitost, tačnost i potpunost podata- ka iz prospekta, koja glasi:

“Prema našim uvjerenjima i u skladu sa našim spoznaja- ma i podacima kojima raspolažemo, izjavljujemo da svi po- daci iz ovog prospekta čine cjelovit, tačan i istinit prikaz in- formacija na osnovu kojih ulagači mogu stvoriti potpun stav o investicionom fondu s javom ponudom te donijeti odluku o ulaganju, a posebno o rizicima povezanim sa prirodom fonda i njegovog ulaganja.”.

(2) Komisija može tražiti da se u prospektu navedu i dodatne informacije ako je to neophodno za zaštitu interesa investitora.

Član 4.

Prethodnoj saglasnosti Komisije, u skladu sa odredba- ma ovog pravilnika, podliježu sljedeće izmjene prospekta:

a) povećanje ulaznih naknada, godišnjih naknada za upravljanje ili izlaznih naknada,

b) promjene investicionih ciljeva fonda i rizika navede- nih ulaganja fonda,

v) promjene politike isplata udjela u dobiti,

g) pripajanje ili spajanje s drugim fondom ili podjela fon- da.

Član 5.

(1) Zahtjev za dobivanje saglasnosti na izmjene prospek- ta fonda, u slučaju izmjena iz člana 4. ovog pravilnika, koje Komisiji u ime fonda podnosi društvo za upravljanje, dosta- vlja se na obrascu ZIP-OIFJP.

(2) Uz zahtjev iz stava 1. ovog člana dostavlja se sljedeća dokumentacija:

a) odluka upravnog odbora društva za upravljanje o usva- janju izmjena prospekta i statuta sa naznakom u kojim dije- lovima se prospekt i statut mijenjaju i na koji način, uz izjavu da u preostalim dijelovima prospekt fonda i statut ostaju isti,

b) prečišćeni tekst prospekta i statuta sa izjavom članova uprave društva za upravljanje da su odgovorni za istinitost, tačnost i potpunost podataka iz prospekta i statuta,

v) prijedlog obavijesti vlasnicima udjela o izmjenama prospekta iz člana 109. stav 2. tačka a) Zakona,

g) dokaz o uplaćenoj naknadi.

(3) Obrazac iz stava 1. ovog člana dostupan je na internet stranici Komisije.

(4) Nakon dobivanja saglasnosti, prečišćeni tekst pro- spekta i statuta dostavljaju se Komisiji putem sistema EPI.

Član 6.

(1) Društvo je dužno da, nakon dobivanja saglasnosti od strane Komisije na izmjene prospekta, vlasnike udjela oba- vijesti o odobrenim izmjenama prospekta fonda te da ih upo- zna sa činjenicom da mogu tražiti otkup udjela bez odbitka izlazne naknade prije uvođenja promjena, na način propisan u članu 109. stav 2. Zakona.

(2) Društvo je dužno da obavijest iz prethodnog stava objavi u roku od sedam dana od dana dobivanja saglasnosti na predložene izmjene prospekta fonda te da o tome obavije- sti Komisiju.

(3) Odobrene izmjene prospekta stupit će na snagu po isteku dva mjeseca od dana prve objave izmjena u dnevnom listu iz člana 109. stav 2. tačka a) Zakona.

(4) Društvo je dužno da u periodu iz prethodnog stava izvrši otkup udjela po svim zaprimljenim zahtjevima prije stupanja na snagu uvedenih promjena po cijeni na dan kada je zaprimljen zahtjev, a u skladu sa prospektom i pravilni- kom kojim se propisuje isplata udjela.

(5) Društvo je dužno da Komisiji dostavi izvještaj o izvr- šenim otkupima iz prethodnog stava u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu izmjena prospekta.

Član 7.

(1) Društvo je dužno kontinuirano ažurirati prospekt otvorenog investicionog fonda u dijelu koji se odnosi na pro- mjene prospekta za koje nije potrebno pribaviti prethodnu saglasnost Komisije, te na internet stranici društva objaviti ažurirani prospekt.

(2) Društvo će uz ažurirani prospekt objavljen u skla- du sa stavom 1. ovog člana istovremeno objaviti i oba- vijest da je prospekt ažuriran i u čemu se sastoje promjene prospekta.

(3) Ažurirani prospekt stupa na snagu danom objave.

(4) Društvo je dužno da ažurirani prospekt i obavijest iz stava 2. ovog člana dostavi Komisiji 15 dana prije objave.

Član 8.

Odredbe ovog pravilnika shodno se primjenjuju i na sta- tut fonda.

Član 9.

(1) Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o obaveznom sadržaju zahtjeva za izdavanje odo- brenja prospekta i sadržaju prospekta otvorenih investicionih fondova sa javnom ponudom (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 90/07).

(2) Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 01-11-X-258/20

21. maja 2020. godine

Banjaluka

 

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS,

Ognjen Mihajlović, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.