Pravilnik o obavljanju kastodi poslova

04.11.2021. 10:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
mastoid

Pravilnik o obavljanju kastodi poslova

 

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 99, 04.11.2021.

 

Na osnovu člana 129. stav 3, član 254. stav 3. i člana 260. tačka a) Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 92/06, 34/09, 30/12, 59/13, 108/13, 4/17 i 63/21) i član 53. stav 2. Zakona o investicionim fondovima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 92/06, 82/15 i 23/19), Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, na sjednici održanoj 8. oktobra 2021. godine, d o n i j e l a j e

 

PRAVILNIK

O OBAVLJANJU KASTODI POSLOVA

 

I. OPĆE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti za obavljanje po- slova kastodi banke, postupak izdavanja dozvole i saglasno- sti za obavljanje kastodi poslova, poslovanje kastodi banke, pravila poslovanja kastodi banke, prava i obaveze kastodi banke i njenih klijenata, izvještaji kastodi banke, registar kastodi banaka, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje kastodi poslova.

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika shodno se primjenjuju na bro- kersko-dilersko društvo koje za obavljanje poslova iz člana 128. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (u daljem tekstu: Zakon) dobije dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti Re- publike Srpske (u daljem tekstu: Komisija).

Član 3.

(1) “Kastodi banka” je banka koja obavlja kastodi po- slove u posebnom organizacionom dijelu i koja ima dozvolu Komisije za obavljanje kastodi poslova.

(2) Organizacioni dio banke koji obavlja kastodi poslove ne može obavljati poslove iz člana 62. t. od a) do e) Zakona.

(3) Banka koja nije dobila dozvolu za obavljanje kastodi poslova ne može osnovati organizacioni dio za obavljanje kastodi poslova niti u pravnom prometu može koristiti naziv “kastodi banka” ili riječi izvedenog značenja, osim ako to nije propisano drugim zakonom.

(4) Brokersko-dilersko društvo je obavezno da ima pose- ban organizacioni dio za obavljanje kastodi poslova iz člana 128. Zakona.

Član 4.

Pod kastodi poslovima u smislu ovog pravilnika podra- zumijevaju se poslovi iz člana 128. Zakona i poslovi depozi- tara investicionih fondova iz člana 53. Zakona o investicionim fondovima.

Član 5.

Poslove iz člana 53. Zakona o investicionim fondovima (u daljem tekstu: poslovi depozitara), za investicioni fond koji je registriran u Republici Srpskoj, može da obavlja samo kastodi banka sa sjedištem u Republici Srpskoj i Centralni registar hartija od vrijednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), pod uvjetom da za obavljanje tih poslova dobije dozvolu Komisije.

II. Uvjeti ZA OBAVLJANJE KASTODI POSLOVA

1. Osnovne odredbe

Član 6.

(1) U skladu sa odredbom člana 77. stav 6. Zakona, Ko- misija će izdati dozvolu za obavljanje kastodi poslova ako podnosilac zahtjeva ispunjava uvjete propisane Zakonom u pogledu rukovođenja, kadrovske osposobljenosti, tehničke opremljenosti i organizacione osposobljenosti

(2) Na postupak i uvjete za davanje dozvole Centralnom registru za obavljanje poslova depozitara investicionih fon- dova shodno se primjenjuju odredbe ovog pravilnika o dava- nju dozvole kastodi banci za obavljanje poslova depozitara.

Član 7

U postupku rješavanja po zahtjevu podnosioca Komisi- ja će vršiti ocjenu ispunjenosti posebnih uvjeta propisanih ovim pravilnikom, kojima se osiguraju:

a) organizacija i funkcioniranje sistema unutrašnje kontrole,

b) takva raspodjela zadataka i poslova kojim se izbjega- vaju mogući sukobi interesa između klijenata kastodi banke i zaposlenih, odnosno uprave te banke,

v) adekvatna zaštita povjerljivih informacija i podataka koji se odnose na klijente kastodi banke od neovlašćenog ko- rištenja i zloupotrebe.

2. Rukovođenje poslovima kastodi banke

Član 8.

Kao dokaz o ispunjenosti uvjeta u pogledu vođenja po- slova kastodi banke podnosilac zahtjeva obavezan je da do- stavi sljedeće podatke i dokumentaciju o rukovodiocu poseb- nog organizacionog dijela banke:

a) ime, prezime, jedinstveni matični broj i podatke za kontakt (adresa stanovanja, broj telefona, broj faksa, adresu elektronske pošte),

b) ovjerenu kopiju diplome/uvjerenja o sticanju visoke stručne spreme, sa ostvarenih najmanje 240 ECTS bodova,

v) ovjerenu kopiju radne knjižice na osnovu koje su vidljivi podaci o tri godine radnog staža u visokoj stručnoj spremi,

g) uvjerenje nadležnog organa da navedeno lice nije osu- đivano za krivično djelo protiv privrede i platnog prometa, protiv službene dužnosti i za krivično djelo propisano Za- konom, za koje je nastupila pravna posljedica osude dok ta posljedica traje, koje ne može biti starije od 30 dana od dana izdavanja,

d) uvjerenje nadležnog suda da se ne vodi krivični ni prekršajni postupak, koje ne može biti starije od 30 dana od dana izdavanja, i

đ) potpisanu izjavu, pod punom materijalnom i krivič- nom odgovornošću, da navedeno lice nije zaposleno niti je član uprave ili nadzornog odbora berzanskog posrednika, banke koja ima dozvolu za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti, društva za upravljanje investicionim fondom ili dobrovoljnim penzijskim fondom i sa njim povezanim li- cima.

Član 9.

Komisija daje saglasnost na imenovanje lica koje će ru- kovoditi poslovima kastodi banke.

3. Kadrovska osposobljenost

Član 10.

(1) Kastodi banka koja ima dozvolu za obavljanje kasto- di poslova mora da u posebnom organizacionom dijelu za obavljanje kastodi poslova ima zaposlena najmanje dva lica sa punim radnim vremenom i visokom stručnom spremom, sa ostvarenih najmanje 240 ECTS bodova.

(2) Zaposleni u organizacionom dijelu koji obavlja ka- stodi poslove moraju biti upoznati sa sadržajem općeg akta iz člana 24. ovog pravilnika.

Član 11.

(1) Kao dokaz o ispunjenosti uvjeta u pogledu kadrovske osposobljenosti smatra se:

a) kopija ugovora o radu na neodređeno vrijeme i kopija prijave na sistem / registracija obveznika doprinosa ili

b) potpisana i ovjerena izjava podnosioca zahtjeva da će zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme sa licima koja će obavljati poslove za koje se traži dozvola u postupku do- bivanja dozvole i saglasnosti za obavljanje kastodi poslova.

(2) Uz dokumentaciju iz prethodnog stava obavezno se prilaže ovjerena kopija diplome o stečenoj stručnoj spremi.

4. Tehnička opremljenost

Član 12.

Informacioni sistem kastodi banke koja za obavljanje kastodi poslova dobije dozvolu Komisije mora da bude orga- niziran na način kojim se osigurava tačnost i pouzdanost pri prikupljanju, unosu, obradi i upotrebi podataka kojima ra- spolaže organizacioni dio koji obavlja kastodi poslove, tako da osigurava sljedeće kriterije i principe:

a) da se unos u bazu podataka vrši samo ako je unos ta- kvih podataka odobren na način utvrđen aktima banke koji se odnose na rad organizacionog dijela banke koji obavlja kastodi poslove,

b) unos svih odobrenih podataka u bazu podataka,

v) da pristup bazama podataka, mogućnost unosa, izmje- ne i upotrebe podataka imaju samo ovlašćena lica banke,

g) redovnu provjeru tačnosti podataka,

d) da izvodi iz baze podataka sadrže datum i vrijeme sa- stavljanja i da su ovjereni od strane ovlašćenog lica banke,

đ) da kontinuitet rada informacionog sistema bude osigu- ran formiranjem sekundarne baze podataka,

e) da informacioni sistem ima rezervni izvor napajanja električnom energijom neovisan od standardnog izvora kako bi se omogućio kontinuitet rada sistema,

ž) planovi i postupci za funkcioniranje informacionog sistema (računarske opreme, programa, aplikacije, baze podataka i telekomunikacije) za slučaj vanrednih okolnosti moraju da budu utvrđeni aktima banke koji se odnose na rad organizacionog dijela banke za obavljanje kastodi poslova.

Član 13.

Kastodi banka koja za obavljanje kastodi poslova dobije dozvolu Komisije obavezna je da:

a) ima računarsku opremu i programe koji osiguravju funkcioniranje informacionog sistema u skladu sa članom 12. ovog pravilnika,

b) u skladu sa obimom svojih poslova, osigura dovoljan broj kompjuterskih radnih stanica za obavljanje poslova koji se odnose na vođenje stanja na računima hartija od vrijedno- sti, prijema i izvršavanje naloga klijenata i obavljanje drugih kastodi poslova.

Član 14.

(1) Kao dokaz o ispunjenosti uvjeta u pogledu tehničke opremljenosti smatra se:

a) dokaz o vlasništvu poslovnog prostora (izvod iz od- govarajuće zemljišnoknjižne evidencije) ili ugovor o zakupu poslovnog prostora (potpisan i ovjeren kod nadležnog orga- na), pri čemu zakup ne može da traje kraće od 12 mjeseci,

b) dokaz da poslovni prostor omogućava fizički odvoje- no obavljanje kastodi poslova od drugih poslova sa hartijama od vrijednosti,

v) specifikacija opreme i odgovarajućih programa, doku- mentacija o sticanju informacionog i komunikacionog siste- ma (pravo svojine, dugogodišnji zakupi, lizing i sl.) kojima se dokazuje sposobnost podnosioca zahtjeva da izvršava kastodi poslove, a naročito: elektronska komunikacija sa kli- jentima, povezanost na informacioni sistem berze i Central- nog registra, kao i mogućnost efikasnog korištenja internet tehnologija.

(2) Dokumentacija iz prethodnog stava obavezno se pri- laže uz zahtjev za dobivanje dozvole za obavljanje kastodi poslova.

Član 15.

(1) Kastodi banka koja obavlja poslove depozitara mora da ispunjava i sljedeće posebne uvjete:

a) da u okviru organizacionog dijela za obavljanje ka- stodi poslova ima posebno odjeljenje za obavljanje poslova depozitara investicionih fondova koje osigurava ispunjenost uvjeta iz člana 7. ovog pravilnika,

b) da ima propisane i usvojene procedure rada za oba- vljanje poslova depozitara i

v) da na poslovima kontrole i provjere ispravnosti obra- čuna vrijednosti imovine fonda i cijene udjela otvorenog fon- da ima zaposleno najmanje jedno lice koje je steklo zvanje investicionog menadžera ili investicionog savjetnika i koje je dobilo dozvolu Komisije za obavljanje poslova sa hartijama od vrijednosti.

(2) Dokazi o ispunjenosti uvjeta iz stava 1. ovog člana dostavljaju se uz ugovor o obavljanju poslova depozitara u postupku izdavanja dozvole za osnivanje investicionog fon- da, odnosno promjene banke depozitara u skladu sa Zako- nom o investicionim fondovima.

5. Organizaciona osposobljenost

Član 16.

Organizacija poslovanja i sistematizacija radnih mjesta u organizacionom dijelu koji obavlja kastodi poslove mora da bude izvršena na način koji osigurava da se svi kastodi po- slovi obavljaju u skladu sa ovim pravilnikom i aktima kasto-

di banke koja za obavljanje kastodi poslova dobije dozvolu Komisije.

Član 17.

Općim aktima kojima se uređuje poslovanje organizacio- nog dijela koji obavlja kastodi poslove utvrđuje se:

a) unutrašnja organizacija organizacionog dijela koji oba- vlja kastodi poslove i djelokrug pojedinih segmenata iz kojih se sastoji taj organizacioni dio, kao i međusobni odnos i način komunikacije i protoka dokumentacije i podataka između tog organizacionog dijela i drugih dijelova, kao i između pojedi- nih segmenata unutar tog organizacionog dijela,

b) sistematizacija radnih mjesta sa pojedinim radnim za- duženjima, odgovornostima i ovlašćenjima,

v) način funkcionalnog i fizičkog razgraničenja između organizacionog dijela koji obavlja kastodi poslove i drugih organizacionih dijelova s ciljem izbjegavanja nedozvoljenog protoka povjerljivih podataka i informacija i konflikta inte- resa zaposlenih i klijenata,

g) mjere za uspostavljanje i funkcioniranje sistema unutra- šnje kontrole poslovanja sa ciljem da se osigura informiranje uprave o uočenim nepravilnostima ili nezakonitostima u poslo- vanju, te preduzimanje adekvatnih mjera za njihovo otklanjanje,

d) postupanje zaposlenih kada kupuju i prodaju hartije od vrijednosti za sopstveni račun,

đ) podaci koji se smatraju poslovnom tajnom i način za- štite tih podataka.

Član 18.

(1) Kao dokaz o ispunjenosti uvjeta u pogledu organiza- cione osposobljenosti smatra se:

a) statut ili drugi opći akt kojim je utvrđeno da podnosi- lac zahtjeva ima posebne organizacione dijelove za efikasno obavljanje kastodi poslova,

b) propisane procedure interne kontrole kojima se osigu- rava zaštita interesa klijenata i zaštita podataka o poslovanju kastodi banke.

(2) Dokumentacija iz prethodnog stava obavezno se prilaže uz zahtjev za dobivanje dozvole za obavljanje kastodi poslova.

Član 19.

(1) Kastodi banka je dužna da kontinuirano prati ispu- njenost uvjeta za obavljanje kastodi poslova, te da uredno obavještava Komisiju o svakoj promjeni činjenica i podataka koji su dostavljeni uz zahtjev, a na osnovu kojih je Komisija izdala dozvolu, odnosno saglasnost.

(2) Dokaz iz člana 8. t. g) i d) ovog pravilnika obavezno se dostavlja i nakon dobivanja dozvole, odnosno saglasnosti u roku od 90 dana od dana isteka kalendarske godine, osim u prvoj godini nakon godine u kojoj je dozvola izdata, sve do isteka važenja dozvole.

III. POSTUPAK IZDAVANJA DOZVOLE I SAGLASNOSTI ZA OBAVLJANJE KASTODI POSLOVA

Član 20.

(1) Uz zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje kasto-

di poslova prilažu se:

a) akt o osnivanju organizacionog dijela banke,

b) statut,

v) pravila poslovanja,

g) akt kojim se propisuju naknade za obavljanje kastodi poslova,

d) dokazi o kadrovskoj osposobljenosti za obavljanje ka- stodi poslova,

đ) dokazi o tehničkoj opremljenosti za obavljanje kastodi poslova,

e) dokazi o organizacionoj osposobljenosti za obavljanje kastodi poslova,

ž) dokazi da se u poslovnim knjigama vode posebne evidencije o hartijama od vrijednosti i licima u čije ime se obavljaju kastodi poslovi - za obavljanje poslova otvaranja i vođenje zbirnog kastodi računa,

z) dokazi o uređenosti adekvatnih i efikasnih postupaka interne kontrole, odnosno akt kojim se uređuje sistem interne kontrole,

i) dokazi o uređenosti adekvatnih i efikasnih postupaka zaštite klijenata,

j) dokaz o uplati naknade za rješavanje zahtjeva.

(2) U slučaju kada je podnosilac zahtjeva banka iz Fede- racije Bosne i Hercegovine ili Brčko Distrikta, uz zahtjev se dostavljaju:

a) dozvola za obavljanje kastodi poslova izdata u Federa- ciji Bosne i Hercegovine

ili Brčko Distriktu,

b) potvrda o dostavljanju obavijesti regulatoru u Federa- ciji Bosne i Hercegovine ili Brčko Distriktu,

v) izvod iz sudskog registra o registraciji poslovne jedi- nice banke na teritoriju Republike Srpske.

(3) Pod poslovnom jedinicom iz stava 2. tačka v) ovog čla- na smatra se dio banke registriran za obavljanje kastodi poslo- va ili postojeća filijala banke koja ima poseban organizacioni dio za obavljanje kastodi poslova u Republici Srpskoj.

(4) Ako se obavljanje kastodi poslova vrši u posebnom organizacionom dijelu filijale banke iz stava 3. ovog člana, kastodi banka mora da ima u posebnom organizacionom dijelu zaposleno najmanje jedno lice sa visokom stručnom spremom, pri čemu je za vođenje kastodi poslova u poseb- nom organizacionom dijelu filijale odgovorno lice imenova- no za rukovodioca kastodi poslova u sjedištu banke.

(5) U pogledu tehničke opremljenosti, kastodi banka iz stava 2. ovog člana dužna je da osigura ispunjavanje uvjeta propisanih članom 12. ovog pravilnika, s tim da se smatra da poslovna jedinica ispunjava uvjete iz čl. 13. i 14. Pravilnika ako koristi jedinstveni informacioni sistem kastodi banke u sjedištu.

(6) Komisija može pored podataka iz stava 1. ovog člana tražiti i druge podatke i/ili dokumentaciju.

Član 21.

Na postupak izdavanja dozvole za obavljanje kastodi po- slova shodno se primjenjuju odredbe čl. 73, 77. i 78. Zakona, odredbe Zakona o općem upravnom postupku, kao i odredbe ovog pravilnika.

Član 22.

Komisija daje saglasnost na pravila poslovanja, akt o naknadama i druge opće akte, kao i na izmjene svih akata na koje je dala saglasnost u momentu davanja dozvole za rad, a kojima se regulira rad i poslovanje kastodi banke.

Član 23.

(1) Dozvola za obavljanje kastodi poslova izdaje se u formi rješenja, u skladu sa odredbama Zakona o općem upravnom postupku.

(2) Dispozitiv rješenja iz stava 1. ovog člana objavljuje se “Službenom glasniku Republike Srpske”.

IV. POSLOVANJE KASTODI BANKE

Član 24.

Pravilima poslovanja reguliraju se opći uvjeti poslovanja s obzirom na vrstu poslova koje obavlja kastodi banka koja za obavljanje kastodi poslova dobije dozvolu Komisije.

Član 25.

Pravila poslovanja kastodi banke obavezno sadrže:

a) vrste i opis poslova koje obavlja kastodi banka; b) uvjete za sticanje statusa klijenta kastodi banke;

v) osnov za izvršenje kastodi poslova (ugovor, nalozi, saglasnost i dr.);

g) uvjete za zaključenje i elemente ugovora za obavljanje kastodi poslova;

d) obaveze kastodi banke da upozna klijenta sa kastodi poslovima koje obavlja;

đ) osnovna prava i obaveze kastodi banke i klijenata;

e) način informiranja klijenta o hartijama od vrijednosti;

ž) vrste i elemente naloga klijenata u ovisnosti o tomu koje kastodi poslove banka obavlja;

z) način prijema i izvršenja naloga klijenata, te postu- pak, prava i obaveze kastodi banke i klijenata kada je nalog nepotpun, nejasan, pogrešan ili nije dostavljen na vrijeme;

i) rok za izmjenu i/ili opoziv naloga;

j) način ispunjenja obaveza nastalih izvršavanjem nalo- ga klijenata (sredstva klijenata, izvršenje novčanih obaveza, prijenos hartija od vrijednosti);

k) način obračuna provizije;

l) posljedice neizvršavanja obaveza te odgovornost ka- stodi banke za štetu i gubitke prema klijentu;

lj) sadržaj i način vođenja (kastodi) knjige naloga;

m) odredbe o etičkim pravilima kastodi banke, uključu- jući sljedeća načela profesionalne etike:

1) načelo postupanja sa pažnjom dobrog privrednika, 2) načelo jednakog tretmana svih klijenata,

3) načelo osiguranja prava i interesa klijenata,

4) načelo obavještavanja klijenata - zaposleni kod kastodi banke dužni su da po svom najboljem saznanju, a na način predviđen zakonom, pravilima Komisije i svo- jim općim aktima klijentu osiguravaju tačne i pouzdane informacije o stanju na tržištu i o hartijama od vrijed- nosti, kao i druge informacije koje bi mogle uticati na odluke klijenta u vezi sa poslovanjem sa hartijama od vrijednosti,

5) načelo povjerenja - odnos između zaposlenih kod ka- stodi banke i klijenta zasniva se na međusobnom povjerenju koje zaposleni ne smije da iznevjeri ili zloupotrijebi;

n) odredbe o adekvatnoj zaštiti povjerljivih informacija i podataka koji se odnose na klijente kastodi banke od neovla- šćenog korištenja i zloupotreba;

nj) odredbe o internim politikama, procedurama i kontro- li za borbu protiv pranja novca i/ili finansiranje terorističkih aktivnosti i

o) odredbu da je Komisija dala saglasnost na pravila po- slovanja.

V. PRAVA I OBAVEZE KASTODI BANKE I NJENIH KLIJENATA

1. Klijenti kastodi banke

Član 26.

(1) Klijent kastodi banke može biti pravno ili fizičko lice koje sa kastodi bankom zaključi ugovor o obavljanju kastodi poslova.

(2) Ukoliko druga lica imaju bilo kakva prava na harti- jama od vrijednosti na vlasničkom računu klijenta, koja bi u bilo kom vidu ograničavala klijenta u raspolaganju istim, klijent je dužan da o tome, bez odgode, obavijesti kastodi banku.

2. Obaveze kastodi banke

Član 27.

(1) Kastodi banka obavezna je da klijentima učini do- stupnim i omogući uvid u pravila poslovanja i naknade za usluge koje im pruža.

(2) Pravila poslovanja i akt kojim se propisuju naknade za obavljanje kastodi poslova moraju biti istaknuti na vid- nom i dostupnom mjestu u radnim prostorijama u kojima se posluje sa klijentima.

(3) Kastodi banka je obavezna, prije zaključenja ugovo- ra o obavljanju kastodi poslova i prije prijema prvog nalo- ga klijenta, predati klijentu primjerak pravila poslovanja ili upoznati klijenta sa adresom internet stranice na kojoj su ta pravila objavljena.

Član 28.

Kastodi banka koja za obavljanje kastodi poslova dobije

dozvolu Komisije obavezna je da:

a) vodi posebnu evidenciju o hartijama od vrijednosti i svojim klijentima,

b) čuva podatke iz tih evidencije kao poslovnu tajnu,

v) štiti evidencije i podatke od neovlašćenog korištenja, izmjena ili gubitaka.

Član 29.

(1) Zaposleni u kastodi banci koja za obavljanje kastodi

poslova dobije dozvolu Komisije, članovi uprave, kao i čla- novi nadzornog odbora banke dužni su da kao poslovnu tajnu čuvaju podatke o stanju i promjenama na vlasničkim računi- ma klijenata, kao i druge podatke koje su saznali u obavljanju kastodi poslova i iste ne smiju saopćavati trećim licima niti koristiti ili omogućavati trećim licima da ih koriste.

(2) Izuzetno, podaci iz prethodnog stava ovog člana mogu se saopćavati i stavljati na uvid trećim licima:

a) na osnovu pismenog odobrenja klijenta,

b) prilikom nadzora zakonitosti poslovanja kastodi ban- ke od strane Komisije,

v) na osnovu naloga suda.

3. Ugovor o obavljanju kastodi poslova

Član 30.

(1) Za obavljanje kastodi poslova kastodi banka je obavezna

da sa klijentom zaključi pisani ugovor o obavljanju kastodi po- slova, a prije prijema i izvršenja prvog naloga klijenta.

(2) Ugovorom o obavljanju kastodi poslova kastodi ban- ka se obavezuje da će, na osnovu naloga klijenta, obavljati sve ili pojedine poslove iz člana 4. ovog pravilnika u ime i za račun klijenta ili u svoje ime, a za račun klijenta, a klijent se obavezuje da će za tu uslugu platiti naknadu.

Član 31.

(1) Kastodi banka je ovlašćena da zastupa akcionare na

skupštinama akcionara samo ukoliko je ugovorom o obavljanju kastodi poslova ugovoreno da će kastodi banka za tog klijenta obavljati i uslugu obavještavanja o godišnjim skupštinama akcio- narskih društava i zastupanja na tim skupštinama.

(2) Kastodi banka može da od klijenta traži konkretne upute za konkretnu skupštinu akcionara, uključujući i in- strukcije kako glasati po pojedinim pitanjima koja su na dnevnom redu skupštine akcionara.

(3) Kastodi banka je obavezna da imenuje lice koje će zastupati kastodi banku.

(4) Kastodi banka je obavezna da poslove zastupanja svojih klijenata na skupštini akcionara obavlja u njihovom najboljem interesu, a u skladu sa obimom, sadržajem i in- strukcijama dobivenim od klijenta.

(5) Kastodi banka je obavezna da svoje klijente upozori na sva ograničenja za zastupanje koja proizlaze iz zakona i drugih propisa.

4. Ugovor o obavljanju poslova depozitara

Član 32.

(1) Društvo za upravljanje dužno je da za račun investi- cionog fonda kojim upravlja zaključi ugovor o obavljanju poslova depozitara.

(2) Na zaključenje ugovora iz stava 1. ovog člana potreb- no je da se pribavi prethodna dozvola Komisije.

(3) Uz zahtjev za izdavanje dozvole za zaključenje ugo- vora iz stava 1. ovog člana dostavlja se:

a) prijedlog predmetnog ugovora,

b) dokaz da kastodi banka ispunjava sve uvjete za oba- vljanje poslova depozitara investicionih fondova propisane ovim pravilnikom,

v) podaci o povezanim licima depozitara investicionog fonda i

g) dokaz o uplati naknade.

(4) Komisija izdaje dozvolu iz stava 2. ovog člana ako kastodi banka ispunjava uvjete za obavljanje poslova depo- zitara propisane ovim pravilnikom i ako ugovor sa depozita- rom sadrži sve elemente propisane u čl. 33. do 37. ovog pra- vilnika, pod uvjetom da ne postoje smetnje propisane članom 52. stav 2. Zakona o investicionim fondovima.

Član 33.

Ugovor o obavljanju poslova depozitara obavezno sadrži:

a) opis poslova i postupaka, uključujući i one koji se od- nose na čuvanje, koji će se primjenjivati za svaku vrstu imo- vine fonda koja će biti povjerena depozitaru,

b) opis postupaka koji se primjenjuju kad društvo za upravljanje namjerava da mijenja prospekt fonda, uz navo- đenje slučajeva u kojima će se o izmjenama obavijestiti de- pozitar,

v) opis načina i postupaka odobravanja i izvršavanja fi- nansijskih transakcija,

g) opis načina i postupaka kojima će depozitar društvu za upravljanje prenositi sve relevantne informacije koje su društvu potrebne za obavljanje poslova upravljanja fondom, uključujući ostvarivanje prava povezanih sa finansijskim in- strumentima iz imovine fonda, te način i postupke kojima će se društvu za upravljanje omogućiti pravovremen i ispravan pristup podacima koji se odnose na račune fonda,

d) opis načina komunikacije između ugovornih strana,

đ) opis načina i postupaka pomoću kojih će depozitar imati pristup svim informacijama koje su potrebne za oba- vljanje poslova depozitara,

e) opis postupaka kojima će se depozitaru omogućiti uvid u obavljanje poslova društva, procjena kvaliteta prenesenih informacija, bilo uvidom u evidencije društva ili dolaskom u samo društvo,

ž) opis postupaka koji će društvu za upravljanje omogu- ćiti da ocijeni efikasnost depozitara u ispunjavanju njegovih ugovornih obaveza,

z) odredbe o odgovornosti kastodi banke,

i) odredbe o poslovnoj tajni i čuvanju podataka,

j) pretpostavke i uvjete pod kojima je moguće da se ugo- vor izmijeni ili raskine,

k) pretpostavke i uvjete pod kojima je moguće prenijeti poslove na novog depozitara, te procedure i postupke kojima depozitar dostavlja sve relevantne podatke i dokumentaciju novom depozitaru,

l) prijelazne i završne odredbe.

Član 34.

(1) Ugovor o obavljanju poslova depozitara mora da sadrži najmanje sljedeće elemente u vezi sa razmjenom in- formacija, povjerljivošću podataka i sprečavanjem pranja novca:

a) popis svih informacija koje će se razmjenjivati između društva za upravljanje i depozitara u vezi sa prodajom i ot- kupom udjela fonda,

b) obavezu zaštite povjerljivosti podataka ugovornih strana,

v) informacije o obavezama i odgovornostima ugovornih strana u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma.

(2) Obaveze iz stava 1. tačka b) ovog stava ne mogu Ko- misiji da ograniče pristup relevantnim dokumentima i po- dacima.

Član 35.

Ugovorne strane mogu da se sporazumiju da se informa- cije ili dio informacija prenosi elektronskim putem ukoliko je ugovorom definiran odgovarajući način čuvanja tih infor- macija.

Član 36.

(1) Ugovorom o obavljanju poslova depozitara obavezno se utvrđuje:

a) da imovina fonda koju kastodi banka prima na čuvanje na računima ne može biti predmet potraživanja povjerilaca kastodi banke po bilo kom osnovu, uključujući i potraživa- nja povjerilaca u slučaju likvidacije ili stečaja kastodi banke, odnosno njenog osnivača;

b) da sve transakcije u vezi sa imovinom fonda kastodi banka izvršava isključivo po nalogu, odnosno zahtjevu dru- štva;

v) obaveza i pravo kastodi banke da odbije izvršenje na- loga društva za koji smatra da nije u skladu sa zakonskim propisima, propisima Komisije i aktima fonda, kao i obaveza kastodi banke da pismeno obavještava društvo o razlozima odbijanja izvršenja naloga;

g) obaveza i ovlašćenje kastodi banke da preduzima sve potrebne radnje da obavlja poslove depozitara;

d) obaveza i ovlašćenje kastodi banke da, u ime i za ra- čun fonda, vrši isplatu dividende akcionarima fonda na osno- vu naloga društva;

đ) obaveza kastodi banke da vrši kontrolu i provjerava ispravnost obračuna vrijednosti imovine investicionog fonda i cijene udjela u otvorenom investicionom fondu i odgovara za tačnost obračuna;

e) obaveza kastodi banke da dostavlja pismene izvještaje i dokumentaciju u vezi sa poslovima depozitara, kao i ostale informacije i izvještaje vezane za imovinu fonda na zahtjev društva;

ž) obaveza kastodi banke da stavi na uvid, bez ograniče- nja, Komisiji i revizoru fonda, a drugim licima po pismenom nalogu društva, poslovne knjige, evidencije i drugu dokumen- taciju vezanu za poslove koje kastodi banka obavlja za račun fonda i na njihov zahtjev osigura kopije ove dokumentacije;

z) obaveza kastodi banke da čuva kao poslovnu tajnu sve podatke vezane za poslove koje obavlja za račun fonda, osim u slučajevima kada je zakonskim i drugim propisima obave- zna da te podatke saopći ovlašćenim licima ili ako je na to upućena po nalogu društva;

i) obaveze društva da kastodi banci dostavlja:

1) naloge u vezi sa poslovima depozitara,

2) spisak akcionara fonda koji imaju pravo na isplatu di- vidende,

3) drugu dokumentaciju koja je neophodna kastodi banci za obavljanje poslova utvrđenih ugovorom;

j) obaveza kastodi banke da sve poslove koje obavlja za račun fonda izvršava uz poštovanje principa savjesnosti i u najboljem interesu akcionara fonda;

k) obaveza kastodi banke da nadoknadi štetu društvu i fondu ukoliko je ista nastala neispunjenjem ili pogrešnim ispunjenjem obaveza kastodi banke;

l) iznos i način plaćanja naknade kastodi banci za oba- vljanje poslova iz ugovora;

lj) odredbu da se ugovor zaključuje za period trajanja fonda.

Član 37.

(1) Ugovor o obavljanju poslova depozitara može se raskinuti na pisani zahtjev svake ugovorne strane, uz pret- hodnu obavijest Komisije u skladu sa članom 57. Zakona o investicionim fondovima.

(2) Društvo za upravljanje ne može da promijeni banku depozitara za investicioni fond kojim upravlja bez dozvole Komisije.

5. Kastodi račun i novčana sredstva klijenata

Član 38.

(1) Kastodi banka može kod Registra otvoriti kastodi ra- čun na ime ili zbirni kastodi račun (za investicione fondove i globalne kastodi banke).

(2) Pod globalnom kastodi bankom u smislu ovog pravil- nika podrazumijeva se kastodi banka koja preko potkastodi- jana ili banke agenta pokriva teritorije većeg broja zemalja i nudi kastodi usluge za prekogranične transakcije.

(3) Kastodi banka je dužna da na zahtjev Komisije do- stavi podatke o klijentima i broju hartija od vrijednosti koje imaju na kastodi računu.

Član 39.

Kada kastodi banka obavlja poslove iz člana 128. stav 1. t. a), b) i v) Zakona, obavezna je da izvrši provjeru da li na kastodi računu klijenta ima dovoljno hartija od vrijednosti na dan trgovanja.

Član 40.

Ukoliko za određene klijente postoje odobreni novčani limiti za trgovanje, kastodi banka je dužna da vodi računa da u okviru odobrenog limita na novčanom računu klijenta ima dovoljno sredstava na dan saldiranja.

6. Postupanje sa nalozima klijenta

Član 41.

(1) Kastodi banka može da prima i izvršava naloge klije- nata samo na način utvrđen ugovorom o obavljanju kastodi poslova.

(2) Na prijem i odbijanje naloga shodno se primjenjuju odredbe Pravilnika o poslovanju berzanskih posrednika.

Član 42.

(1) Ako kastodi banka obavlja poslove depozitara, društvo za upravljanje je obavezno da banci pravovremeno dostavlja naloge i dokumentaciju potrebnu za obavljanje tih poslova.

(2) Nalozi iz stava 1. ovog člana obavezno sadrže vrstu posla, odnosno transakcije, način i vrijeme izvršenja naloga, osnov naloga i potpis ovlašćenog lica društva.

(3) Način dostavljanja naloga iz stava 1. ovog člana i nji- hove autorizacije, dostavljanja dokumentacije i druge oblike komunikacije utvrđuju društvo i kastodi banka ugovorom o obavljanju poslova depozitara.

Član 43.

Potvrda o prijemu naloga klijenta obavezno sadrži:

a) redni broj prijema naloga,

b) ime, odnosno naziv i sjedište klijenta,

v) mjesto, datum i vrijeme (sat i minut) prijema naloga,

g) vrstu i sadržinu naloga,

d) naznaku da je nalogodavac upoznat sa načinom obra- čuna naknada i troškova (provizije),

đ) potpis ovlašćenog lica kastodi banke.

7. Izvršenje naloga

Član 44.

(1) Po prijemu naloga, kastodi banka je obavezna da izvrši naloge tačno prema zahtjevima klijenata.

(2) Kastodi banka može izvršenje naloga prepustiti dru- gom licu koje je ovlašćeno za obavljanje poslova na koje se nalog odnosi ako je to definirano ugovorom o obavljanju kastodi poslova.

Član 45.

Kastodi banka je obavezna da, najkasnije narednog dana od dana izvršenja naloga, dostavi klijentu obavijest o izvrše- nju naloga koja sadrži:

a) redni broj prijema naloga, b) naziv i sjedište klijenta, v) vrstu i sadržinu naloga,

g) način izvršenja naloga (uz obavezno navođenje da je nalog izvršila kastodi banka ili drugo ovlašćeno lice, uz navođenje naziva i sjedišta tog drugog lica i odgovornosti kastodi banke za izvršenje naloga tog drugog lica),

d) mjesto, datum i vrijeme (sat i minut) izvršenja naloga, đ) obračun ili iznos naknade kastodi banke,

e) potpis ovlašćenog lica kastodi banke.

Član 46.

(1) Kastodi banka koja obavlja poslove depozitara oba- vezna je da postupa isključivo u skladu sa nalogom, odnosno zahtjevom društva za upravljanje.

(2) Kastodi banka provjerava da li nalozi, odnosno zah- tjevi društva za upravljanje iz stava 1. ovog člana sadrže sve elemente u skladu sa propisima Komisije, pravilima trgova- nja i procedurama ovlašćenih učesnika.

(3) Kastodi banka je obavezna da odbije izvršenje nalo- ga, odnosno zahtjeva društva za upravljanje za koji smatra da nije u skladu sa zakonom, propisima Komisije, drugim pro- pisima, aktima fonda, ugovorom o upravljanju i ugovorom o obavljanju poslova depozitara i da o tome bez odgode pi- smeno obavijesti društvo, nadzorni odbor fonda i Komisiju.

(4) Kastodi banka je obavezna da, bez odgode, pismeno obavijesti Komisiju i nadzorni odbor fonda o svemu što sma- tra propustom u poslovanju društva za upravljanje, odnosno o propustu koji bi mogao predstavljati povredu zakona, pro- pisa Komisije, akata fonda, ugovora o upravljanju i ugovora o obavljanju poslova depozitara.

Član 47.

Kastodi banka koja obavlja poslove depozitara vrši pro- vjeru visine investiranih novčanih sredstava fonda u depozi- te kod jedne banke na dan izrade obračuna neto vrijednosti imovine fonda.

Član 48.

(1) Društvo za upravljanje je obavezno da, odmah po dobivanju izvještaja od berzanskog posrednika, sa kojim ima zaključen ugovor o brokerskom posredovanju za račun fonda, dostavi kastodi banci koja obavlja poslove depozitara izvještaj o izvršenom poslu koji se odnosi na kupoprodaju hartija od vrijednosti u ime i za račun fonda.

(2) Ako, po dobivanju izvještaja iz prethodnog stava ovog člana, kastodi banka utvrdi da su transakcije sa harti- jama od vrijednosti izvršene u skladu sa propisima, kastodi banka odobrava plaćanje hartija od vrijednosti kupljenih u ime i za račun fonda.

Član 49.

(1) Kastodi banka je obavezna da, prije izvršenja svakog naloga društva za upravljanje, utvrdi njihovu materijalnu ispravnost u skladu sa zakonom, propisima Komisije, dru- gim propisima i ugovorom o upravljanju, a na osnovu odgo- varajuće finansijske i druge dokumentacije.

(2) Odredba stava 1. ovog člana primjenjuje se na naloge koji se odnose na:

a) naknadu troškova osnivanja, poslovanja i provizije za upravljanje,

b) isplatu naknada članovima nadzornog odbora fonda i ostalih finansijskih obaveza fonda,

v) gotovinskih isplata po bilo kom osnovu.

Član 50.

(1) U skladu sa odlukom emitenta, kastodi banka je oba- vezna da pravovremeno preduzima sve potrebne radnje za naplatu i evidentiranje dospjelih kamata, dividendi i drugih prihoda po osnovu hartija od vrijednosti i druge imovine fon- da, kao i dospjele glavnice dužničkih hartija od vrijednosti iz portfelja fonda.

(2) Naplata i evidentiranje iz stava 1. ovog člana vrši se na odgovarajućim računima fonda.

Član 51.

Društvo za upravljanje može, u skladu sa članom 24. stav 1. Zakona o investicionim fondovima, poslove iz člana 23. stav 2. tačka v) tog zakona ugovorom prenijeti na kastodi banku.

Član 52.

(1) O svim poslovima koje obavlja fond, kastodi banka je obavezna da vodi odgovarajuću evidenciju i izvještava društvo i Komisiju u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom, drugim propisima Komisije i ugovorom o obavljanju poslo- va depozitara.

(2) Kastodi banka je obavezna da, za vrijeme trajanja fonda, čuva evidenciju i prateću dokumentaciju iz stava 1. ovog člana.

8. Knjiga naloga

Član 53.

Pri vođenju knjige naloga shodno se primjenjuju odredbe člana 120. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti i odredbe Pravilnika o poslovanju berzanskih posrednika.

Član 54.

Kastodi banka je obavezna da na zahtjev klijenta izda izvod iz knjige naloga u vezi sa svim ili pojedinim poslovima koji se odnose na njegove naloge.

VI. IZVJEŠTAJI KASTODI BANKE

Član 55.

Kastodi banka obavezna je da Komisiji dostavlja:

a) godišnji izvještaj o poslovanju,

b) polugodišnji izvještaj o poslovanju,

v) obavijest o promjeni propisanih uvjeta za obavljanje ka- stodi poslova za koje je dobivena dozvola Komisije i

g) druge izvještaje po zahtjevu Komisije.

Član 56.

(1) Godišnji izvještaj o poslovanju kastodi banke sadrži opće podatke o kastodi banci i podatke o poslovanju kastodi banke.

(2) Pod općim podacima iz stava 1. ovog člana smatraju se:

a) osnovni podaci o kastodi banci,

b) obim i vrste poslova koje obavlja kastodi banka,

v) organizaciona struktura sa opisom pojedinih poslova koje obavlja,

g) imena lica odgovornih za rad pojedinih segmenata,

d) ukupan broj stalno zaposlenih lica u kastodi banci.

(3) Podaci o poslovanju kastodi banke sadrže:

a) podatke o ukupnoj vrijednosti i obimu poslova koje je kastodi banka obavila, po vrstama pojedinih poslova,

b) broj klijenata kastodi banke, po vrstama pojedinih po- slova,

v) analizu bitnih okolnosti koje su uticale na poslovanje ka- stodi banke u poslovnoj godini za koju se podnosi izvještaj,

g) plan poslovanja za naredni period i aktivnosti koje će kastodi banka preduzeti radi ostvarenja plana i

d) druge podatke koje kastodi banka smatra bitnim a od- nose se na njeno poslovanje.

(4) Izvještaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se Komisiji u roku od deset dana od dana njegove izrade, a najkasnije do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 57.

(1) Polugodišnji izvještaj o poslovanju kastodi banke sa- drži:

a) osnovne podatke o kastodi banci,

b) podatke o poslovima sa hartijama od vrijednosti po osnovu ugovora o vođenju računa hartija od vrijednosti i izvršavanje naloga za prijenos prava iz hartija od vrijednosti i naloge za upis prava trećih lica na hartijama od vrijednosti,

v) podatke o pozajmljenim hartijama od vrijednosti,

g) podatke o drugim poslovima koje obavlja kastodi ban- ka,

d) podatke o zapošljavanju i prestanku rada lica zaposle- nih u kastodi banci.

(2) Izvještaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se Komisiji do 31. jula tekuće godine na propisanim obrascima.

Član 58.

Kastodi banka je dužna da obavijesti Komisiju o promje- ni uvjeta na osnovu kojih je dobivena dozvola za obavljanje kastodi poslova u roku od tri dana od dana nastanka promje- ne.

Član 59.

(1) Depozitar je obavezan da svakodnevno izvještava društvo o svim promjenama na računima novčanih sredstava i hartija od vrijednosti fonda.

(2) Depozitar je obavezan da, mjesečno, najkasnije pet dana od posljednjeg dana u mjesecu, za koji se izvještaj pod- nosi, izvještava društvo, nadzorni odbor fonda i Komisiju o:

a) hartijama od vrijednosti i drugoj imovini fonda kod depozitara, što uključuje broj i vrijednost hartija od vrijedno- sti sa naznakom kako je utvrđena vrijednost,

b) ukupnoj vrijednosti imovine fonda, neto vrijednosti imovine fonda, neto vrijednosti imovine po akciji, odnosno po udjelu fonda dostavljaju se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju neto vrijednosti imovine,

v) obračunatim i plaćenim naknadama društvu za upra- vljanje.

Član 60.

Depozitar je obavezan da kvartalno, najkasnije sedam dana od posljednjeg dana isteka kvartala, za period u kome se izvještaj podnosi, izvještava društvo, nadzorni odbor fon- da i Komisiju o:

a) naplaćenim dividendama, kamatama i drugim prihodima fonda,

b) hartijama od vrijednosti iz portfelja fonda koje su dospjele i podnesene na naplatu,

v) obračunatim i isplaćenim troškovima i naknadama u skladu sa čl. 65, 66, 94. i 95. Zakona o investicionim fon- dovima.

VII. REGISTAR KASTODI BANAKA

Član 61.

Komisija vodi Registar kastodi banaka, koji sadrži:

a) puni i skraćeni naziv kastodi banke, kao i oznaku ka- stodi banke u informacionom sistemu berze i Registra,

b) podatke o sjedištu kastodi banke (puna adresa, broj telefona, broj faksa, adresa elektronske pošte),

v) podatke o rukovodiocu posebnog organizacionog dijela koji obavlja kastodi poslove, koji sadrže ime, prezime i podatke za kontakt (broj poslovnog i mobilnog telefona, broj faksa i adresa elektronske pošte),

g) podatke o dozvoli za obavljanje kastodi poslova (broj i datum izdavanja dozvole, datum isteka važenja dozvole),

d) podatke o zaposlenim investicionim menadžerima i investicionim savjetnicima, koji sadrže ime, prezime, jedin- stveni matični broj, pol i podatke za kontakt (broj poslovnog i mobilnog telefona, broj faksa i adresa elektronske pošte).

Član 62.

(1) Izvod iz Registra kastodi banaka objavljuje se na internet stranici Komisije.

(2) Svako lice ima pravo uvida u Registar kastodi banaka na osnovu pisanog zahtjeva koji se podnosi Komisiji.

(3) Na zahtjev bilo kojeg lica i uz plaćenu propisanu nak- nadu, Komisija će izdati izvod iz Registra kastodi banaka.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o obavljanju kastodi poslova (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 37/10, 60/12, 97/12, 5/13, 105/15 i 15/18).

Član 64.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 01-11-LXXVII-590-1/21

8. oktobra 2021. godine

Banja Luka

 

Predsjednik Komisije za hartije od vrednosti RS,

Ognjen Mihajlović, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.